STARI HLEB - RESTART
(Ne bacajte stari hleb! Dajte ga, bar vrapcima.)
HRSKAVA PIZZA OD STAROG HLEBA
Potrebno je:
(za 5 osoba)
Stari hleb (2/3
vekne)
3 jaja +1 jaje
malo soli
malo bibera
1 svež paradajz
malo praške šunke
nekoliko parčića
kulena
kačkavalj
feta sir
susam
susam
origano
masline...
spisak nastavite
prema vašem ukusu
ili trenutno
raspoloživim namirnicama
Napomena:
Sastojci koje sam pobrojala nisu „bogom dani“. Koristila sam ono što sam
zatekla u frižideru. Svako može da dodaje sastojke po sopstvenom ukusu. Jedino je bitno, da se iznađe način povezivanja parčića hleba. Ja sam koristila
samo jaja, bez dodavanja mleka, jer sam želela da hleb u ovoj „pizzi“ ostane
hrskav. Takođe, želela sam da jelo bude rastresito, da može da se konzumira
rukama i da svako, sam aranžira svoje zalogaje. To znači da možete da uzmete
zalogaj koji je samo hrskav hleb, ili hleb sa šunkom i sirom, sa
paradajzom...Razumete?
IZRADA:
Uključiti rernu
da se zagreva na 180°C - 200°C
Tepsiju izabrati
prema količini koju spremate. Ja sam uzela moju veliku okruglu tepsiju,
prečnika 32,5 cm. Pokriti dno papirom za pečenje.
Iseći hleb na
parčad oko 2 cm debljine, pa svako parče iseći na kockice dimenzija 2x2 cm.
Mislim, približno, naravno. Količina isečenog hleba na kockice, trebalo bi da prekrije
dno tepsije.To će biti podloga ove rastresite i hrskave pizze.
Umutiti 3 jaja
viljuškom, u jednoj dubljoj posudi i posoliti ih, prstohvatom soli. Možete
dodati i biber, ako volite.Ubaciti parčiće hleba u činiju s umućenim jajima i
uvaljiti ih, brzo, mešajući rukom, tako da svako parče, koliko je to moguće
dohvati malo umućena jaja. Presuti ovaj hleb u tepsiju i rukom rasporediti parčiće ravnomerno, da formirate podlogu.
Ukoliko vam se
desi da imate šupljine, jer niste dobro procenili potrebnu količinu hleba,
jednostavno, dodajte još parčića hleba popunjavajući praznine.
Sada, umutite još
jedno jaje, malo ga posolite i polijete sav hleb u koncentričim krugovima.
Dodajte malo tanko
isečenih kolutića kulena, na trake narezanu šunkaricu, male kockice feta sira,
može i po koja maslina (ja ih nisam imala, nažalost), kriške svežeg paradajza.
Sve pospite origanom i susamom i stavite na desetak minuta u vrelu rernu.
Posle deset
minuta izvucite tepsiju napolje i pospite bogato rendanim kačkavaljem, tj. tvrdim
sirom koji imate ili volite.
Dopecite u rerni,
još desetak minuta ili taman toliko da se sir istopi.
Gotovo!
Ovaj doručak
možete servirati i velikom kašikom. Odlično sa slaže sa nekim dobrim čajem od
voća.
Prijatno.
Dobra ideja da se iskoristi stari hleb. Hvala na predlogu!
ОдговориИзбришиDa, pogotovo, što ovako upotrebljen (recikliran) nije natopljen masnoćom, a i brzo se spremi nešto što je ukusno i hrskavo.
Избриши