15. 11. 2009.

Slatki kupus

kuvani slatki kupus
SLATKI KUPUS

Glavica kupusa srednje veličine
700-800 gr juneće plećke
dve-tri glavice luka
dve-tri šargarepe
3-5 većih krompira
šolja kuvanog paradajza
začin c
aleva paprika
varjača brašna
list peršuna

Slatki kupus može da se spremi kao izuzetno ukusno jelo.Ne zahteva poseban trud, a blagotvorno deluje na organizam jer podstiče izbacivanje suvišne tečnosti.Ovo varivo je niskokalorično, pa mogu da ga jedu i oni koji su trenutno na nekoj dijeti.

Uvodna napomena

Ovo jelo se priprema tako što kupus, kada ga očistite i isečete na opisan način u receptu koji sledi, obarite u posebnoj posudi, a u šerpi u kojoj ćete kuvati jelo, pripremate osnovu za ovu vrlo ukusno varivo.Dakle kupus prvo posebno obarite, pa ga onda dodajete na pripremljenu osnovu od povrća i mesa.Ovo možete raditi istovremeno, tj. dok se kupus kuva, a vi u drugoj šerpi krenete da dinstate luk,šargarepu, meso itd.

EVO, KAKO SE TO RADI:

Glavicu kupusa srednje veličine očistite od površinskih i oštećenih listova.Isecite je prvo na polovine, pa na četvrtine .Sada odstranite koren i svaku četvrtinu isecite popreko na tri-četiri dela.Ovako isečen kupus stavite u veću šerpu, nalijte vodom i pustite da provri.Kada voda proključa pustite da vri još 2-3 minuta, da izađe jačina, što bi rekle iskusne domaćice, sklonite i procedite vodu.

Čim ste stavili glavicu kupusa u vodu, nemojte gubiti vreme i čekati da voda provri.Uzmite meso i isecite ga na komade veličine otprilike 3 cm.To naravno ne moraju da budu pravilne kockice, nego onako kako se zalomi, ne sitno kao za teleću čorbu, već pravite krupnije komade mesa.
U veliku šerpu sipajte malo ulja i čim se ono zagreje stavite meso.Odmah smanjite temperaturu jer ne želimo da ga spržimo, već uz stalno mešanje da mu omogućimo da se dinsta u sopstvenom soku. Ako ste primetili da se meso lepi za šerpu dodaje vrlo malo vode, tek toliko da rashladite šerpu i da krene lagano krčkanje mesa. Za to vreme, dok meso bezbedno krčka u sopstvenom soku, očistite dve, tri glavice luka.Ako su glavice luka velike, dovoljno je dve, ako su srednje veličine, onda tri.
Čim ste primetili da je meso poprimilo boju koja govori da je termički obrađeno, a to je otprilike posle 10 minuta, dodajte mu luk i prstohvat šećera i promešajte.Ako nedostaje tečnosti, dodajte malo vode, tek toliko da se omogući lagano dinstanje, bez zagorevanja.
Sada očistite 2-3 šargarepe i isecite je na kolutove.Odmah je dodajete u meso i luk.Promešajte i pustite da krčka.Posle desetak minuta posolite jelo, vašim omiljenim začinom za soljenje, jedna varjača je sasvim dovoljna, za sada. Šerpa u kojoj dinstate sastojke, uvek je poklopljena, tako dobijate onu divnu tečnost koju ispuštaju sastojci koje dodajete.
Stalno vodite računa da ima vodice u kojoj se sastojci lagano dinstaju narednih 15 minuta. Za to vreme, ogulite 3-5 većih krompira, isecite ih na četvrtine. Uskoro ćete ih dodati čorbi. Oguljene i pripremljene za kuvanje, držite ih u činiji , potopljene vodom, da ne potamne na vazduhu.Ovaj deo pripreme jela ima za cilj da se svi sastojci prodinstaju i da se stvori osnova za čorbu. Posle 15-tak minuta distanja, kada u šerpi ostane tek malo tečnosti, izmaknite šerpu sa ringle i sve poprašite ravnom varjačom brašna. Brašna treba da bude tek toliko da da gustinu budućoj čorbi.Dodajte odmah i malo aleve paprike. Sve promešajte i vratite na ringlu.
Sada odmah ubacite pripremljen krompir, promešajte sve varjačom i dospite šolju kuvanog paradajza. Dospite i dve  šolje vode. Promešajte sve i pustite da jelo ponovo krene da krčka.
.
*U ovoj prvoj fazi pripreme jela, ponavljate stalno postupak oko kontrolisanja tečnosti u šerpi jer svi sastojci treba lagano da krčkaju u divnoj tečnosti koju stvaraju sami.To se najbolje postiže ako se sastojci dinstaju na tihoj vatri, a šerpu držite poklopljenu, još ako je poklopac staklen, onda je posao mnogo olakšan, jer nećete morati svaki čas da dižete poklopac i rashlađujete jelo.Čim primetite da tečnost isparava vi odmah dodajete malu količinu vode.*

Kada jelo ponovo provri, pošto ste mu dodali sve sastojke, (meso,luk,šargarepu,krompir i kuvani paradajz), neophodne za dobru osnovu buduće čorbe, dodajte i prethodno obaren kupus, nalijte jelo vodom tako da kupus, koji ste sada dodali, bude pokriven vodom.Pojačajte temperaturu da krene da krčka.Čim provri smanjite temperaturu ringle da  jelo umereno krčka i kuvajte poklopljeno, još 30-40 minuta i vaš slatki kupus je  tada tada gotov! Na kraju, dodate sitno iseckan list peršuna i promešate.
Ipak, da bi ste bili sigurni, probajte krompir da li je skuvan.Kad je krompir gotov onda ste sigurni da je i jelo gotovo, jer nije lepo baš kad se kupus raspadne od kuvanja.
Probajte i ukus čorbice: Da li je dovoljno slano, da li treba doterati ukus? Dodajte još malo začina za soljenje, ako je potrebno.Uvek vodite računa o tome da ne presolite jelo.

Najbolje bi bilo, da ovo jelo, prvi put spremate tako što ćete dok čekate da se glavica kupusa obari pripremiti sve sastojke koji će vam trebati: Isecite meso,očistite i iseckajte luk,očistite i iseckajte šargarepu,očistite i iseckajte krompir.Kad sve pripremite krenite sa dinstanjem sastojaka kako je navedeno u receptu jer znam da ćete prvi put dosta pažnje poklanjati kontrolisanju nivoa tečnosti prilikom dinstanja.Ovako ćete lakše ispratiti ceo proces, a posle ćete ga praviti zatvorenih očiju.Ako volite ljuta jela možete dodati i ljutu papričicu.Takođe, nećete pogrešiti ako umesto kuvanog paradajza stavite tri četiri sveža paradajza isečena na četvrine ili koji krompir više.
Ovo jelo je lepo i sutradan kad se podgreje ali tada ne bi trebalo da u njemu bude krompira .Zato ako slatki kupus ostavljate u frižider za sutra, izvadite krompir koji niste pojeli.

32 коментара:

  1. he ja spremila juce !!:)ali bez mesa jer sam imala pecenice od 1.-og maja :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман16. јун 2011. 09:14

    spremala sam ga juce,super mi je ispao a nikad u zivotu nisam nista kuvala...super objasnjeno!! :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман5. јул 2011. 03:43

    Svaka cast, Vi ste spas za sve nas koji su otisli od kuce a nisu naucili ove stvari! Savrseno objasnjeno, cak i za potpune laike! P.S. Mislim da ce Vam za mjesec dana zasigurno moj momak poslati ruze ili tako nesto :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ovaj komentar sam doživela kao najlepši buket ruža, jer mi govori da moj rad nije uzaludan, da je moja zamisao našla svoj put do onih kojima je potrebna.Prijatno uz slatki kupus i nadam se sva ona druga osnovna jela o kojima sam pisala... Drago mi je što ste uspeli!

    ОдговориИзбриши
  5. Evo ja ga prvi put kuvala i super mi je ispao. Hvala na objasnjenju. Pozdrav!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Evo i kod nas se krcka ni suprug ni ja nismo nikada kuvali slatki kupus ,ali uz ovakvo objasnjenje bilo je zadovoljstvo za nas kuvati...POZDRAV!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Ankice jedno veliko hvala. Supruga kaze kad dodje s posla skuvace slatki kupus a posto sam ja danas slobodan resih da je iznenadim i skuvam ga. Naleteo sam na vas recept koji je toliko slikovit da nisam mogao da pogresim iako do sada nisam nikad kuvao. Jos jednom mnogo hvala.

    ОдговориИзбриши
  8. Akice ti si genije!!!! Hvala puno sto si nesebicno podelila recept sa nama neznalicama! Ja tek da ucim da kuvam,totalni antitalenat!Ali kada sam skuvala kupus i probala ga,nisam mogla da verujem da sam ga ja skuvala!VELIKO HVALA!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман13. март 2012. 09:13

    hvala,hvala,hvala i bravo bravo bravo

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман17. мај 2012. 07:55

    Probali smo...najbolji slatki kupus ikada :)))

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман23. мај 2012. 10:04

    Bravooooooooooooo Super ukusno

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман19. јун 2012. 12:14

    hvala puno ja sam inace u Parizu i sama naravno na studije ;) nikad nista nisam pravila komplikovano , medjutil nasla sam decka Francuza koji se odusevio Srbijom pogotovo maminom kuhinjom ;) setila sam se kupusa i otvorila tvoj recept ;) PREDIVNO ON JE ODUSEVLJEN A I JA SAM ;) hvala za detalje i za lepo objasnjenje ;) pozdrav iz Pariza :)

    ОдговориИзбриши
  13. Super,bas je lako uz ovakva objasnjenja.

    ОдговориИзбриши
  14. evo i ja sam nasla ovaj recept i ljepo je objasnito tako da kuham ovo jelo bas sad po prvi put. hvala najljepse

    ОдговориИзбриши
  15. odličan recept, iako prvi put kuvam,ispalo je veoma ukusno,sa malo više krompira

    ОдговориИзбриши
  16. Good blog you've got here.. It's hard to find high quality writing
    like yours these days. I really appreciate individuals like you!
    Take care!!
    Also see my site: Pregnancy Miracle Review

    ОдговориИзбриши
  17. Hvala na divnom receptu i odlicnom naputku,nisam pocetnica ali uvijek zapitkujem kako ono bese,malo sam odlucila da promijenim nacin kuvanja i svim ukucanima se bas dopao ovaj divan kupus. Srce si

    ОдговориИзбриши
  18. hvala, hvala, hvala!!! Kuvarica pocetnica :)

    ОдговориИзбриши
  19. hvala, hvala, hvala!!!
    Kuvarica pocetnica!!!! :) ;)

    ОдговориИзбриши
  20. Trebalo je samo na pocetku samom napisati da se meso dinsta bez kupusa... znaci kupus posebno meso i povrce posebno...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovana/ni,iz celog recepta se vidi da je to baš tako kako kažete,ali razumem da čitaoci žele brzo da prodju tekst,pa verujem da je tako došlo do zabune.Uvažavam ovu primedbu,kao vrlo korisnu i odmah ću napraviti uvodnu napomenu kako do takve zabune ne bi više dolazilo.Hvala na sugestiji,srdačan pozdrav,Ankica.

      Избриши
  21. Одговори
    1. ŠTO DA NE? MOŽEEE, BIĆE 😋. IZVINI NA VELIKIM SLOVIMA, NEMAM NAOČARE PRI RUCI. .

      Избриши
  22. Bravo, najzad lepo i detaljno objasnjeno sto je najbitnije za pocetnike.

    ОдговориИзбриши
  23. Svaka Vam čast recept Vam je prva liga. Mnogo Vam hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je po receptu moje svekrve,a ona je učila od svoje majke,koja je bila nenadmašna kuvarica.
      Ja sam tu sticajem okolnosti😁.
      Hvala!

      Избриши
  24. Ja ću sutra takodje prvi put kuvati slatki kupus ali imam jedno pitanje! Naime,napisali ste da se krompir izvadi ako će ići u frižider, zašto? Unapred hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam se zbog kašnjenja s odgovorom!
      Ja sam vadila krompir iz razloga što mi podgrejan nije više tako ukusan.Osim toga,meni se čini da iako skuvan upija tečnost iz jela,možda je to moj utisak...
      Nije nikakva greška ako i ostane. Ne vadim ga ni ja svaki put,ali kod nas se uglavnom pojede prvog dana,a ako i ostane nešto krompira,to je zanemarljivo.

      Избриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...