30. 1. 2011.

DORUČAK ZA ZALJUBLJENE


Dobro jutro!

Potrebno je :

Domaća tortilja
Domaći tek skuvan džem od šljiva
Čaj od jabuke i cimeta
Domaća pašteta od belog pilećeg mesa


Često kupim gotove tortilje.Volim da ih imam u frižideru jer tako uvek mogu da na brzinu napravim nešto ukusno i zanimljivo. Razmišljala sam kako bi bilo lepo da pronađem recept za tortilje, jer iako izgledaju i imaju ukus najobičnijeg testa, ja znam, to me je život naučio, da ništa nije kako izgleda  i da ništa nije lako dok ne saznaš ili iskusiš to nešto.Tako, pronađem recept za tortilje na sajtu www.becook.com i oduševim se kako je sve lepo objašnjeno i u slici, i u reči, i tako, zamesim svoje prve tortilje. Kako ja cenim rad autora ovog recepta, pozivam vas da posetite gore navedeni sajt i pročitate sve što je lepo, kratko i jasno rečeno o tortiljama.
Postoje dve varijante za testa za tortilje.Razlika je u malo šećera i malo maslaca i pre svega u statusu onog ko mesi tortilju u meksiku.
Siromašni meksikanci zamese tortilju tako što pomešaju brašno, prašak za pecivo, ako imaju, so i vodu.Bogati meksikanci pomešaju brašno, prašak za pecivo, so, šećer i maslac  pa doliju vodu i zamese tortilju.I jedni i drugi mnogo vole tortilje, a volim i ja u Srbiji brale, pa sam se pravila englezom i lepo zamesim obe varijante da vidim ima li razlike.

Varijanta I


200 gr brašna

40gr maslaca
½ kašičice soli
½ kašičice šećera
125 ml mlake vode
6 gr praška za pecivo

U posudi pomešati brašno,prašak za pecivo,so,šećer i maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi.Kada natrete praškaste sastojke sa maslacem dodate vodu i zamesite testo.Ostavite ga da odstoji bar 2 sata.Posle toga premesite ga, podelite na 8 -10 jednakih delova,u zavisnosti kojeg prečnika želite tortilje i svaku malu jufkicu razvucite na najtanje koliko možete.Tortilje ispecite na teflonu, kratko, 20–tak sekundi, s obe strane. Pazite samo da ne gore zato što je tiganj pregrejan.Onda ih poslužite kako ste planirali.

Varijanta II

200 gr brašna
1-2 kašičice soli
6 gr praška za pecivo
125 ml tople vode

Umesite testo od ovih sastojaka i isto ostavite da odstoji dva sata.Posle toga testo se premesi, podeli na 8-10 malih jufkica, razvuče i peče na teflonu.


Mene je zanimalo da li postoji razlika.Postoji.Lepše su ove sa maslacem, a i jedne i druge nisu onako lepo savitljive kao kupovne.Ja sam ih napravila kako je objašnjeno u receptu i kako sam koju pekla stavljala sam je u čistu pamučnu krpu kako bi što duže ostale tople.
Isprobala sam još jednustvar.Deo testa koji nisam želela da upotrebim, ostavila sam u frižider, uvijeno u plastičnu foliju.Posle nekoliko sati upotrebila sam testo za tortilje i oduševila se! Bilo je još bolje i lepše. Tako da znate, možete da ostavite deo testa koji ste umesili i za kasnije.
 Nisam se trudila da tortilje budu idealno okrugle,jer
za ovaj doručak koriste se ili da ih premazujete
paštetom ili da ih umačete ili premazujete džemom.
Kako sam ih pekla, tako sam ih slagala u čistu pamučnu 
krpu kako bi sačuvale toplotu

Doručak za zaljubljene pored tortilja podrazumeva i tek napravljen džem od šljiva.Dok sam čekala da testo dokisne napravila sam džem.


Potrebno je:

200 gr suvih šljiva ili zamrznutih
šoljica šečera  

Suve šljive prvo skuvati u vodi dok potpuno ne nabubre.Prosuti vodu i dodati šioljicu šećera.Mešati dok se šečer i šljive ne sjedine na većoj temperaturi, a onda smanjiti temperaturu ringle da džem lagano krčka dok ne postigne uobičajenu gustinu.U slučaju da koristite smrznute šljive samo ih stvite u šericu sa šečerom kao i bilo koje drugo smrznuto ili sveže voće i mešajte dokse šećer i šljive ne stope.

 Džem i izlomljene tortilje srvirala sam u posudama za
sladoled
Sve je toplo i opojnog mirisa...

Za ovaj doručak za zaljubljene potrebna vam je i pašteta od belog pilećeg mesa.
 Pašteta
Tortilje i pašteta


Potrebno je:

Ostaci belog mesa od pečenog pileta u odgovarajućoj količini, za zaljubljene
malo kiselih krastavaca, 1-2 komada
malo tartar sosa
malo kisele pavlake
malo senfa
Meso iseckajte na najsitnije komadiće.Iseckajte krastavčiće još sitnije od mesa.Dodajte malo pavlake, malo senfa, malo tartar sosa da dobijete masu koja se lepo razmazuje.Odnos i količinu ovih dodataka mesu podesite prema sopstvenom ukusu.Najbolje je da sve što dodajete mesu, dodajete u malim količinama i onda probate pa doterujete ukus prema sopstvenoj želji.

Doručak je spreman, kad napravite sve ovo i skuvate mirisni crveni čaj od jabuke i cimeta. Preostaj samo da  pozovite vaše voljenu osobu na doručak.Prvo se zaslanite s tortiljom koju mažete paštetom, a onda se osladite mirisnim i toplim džemom od šljiva, ugrejte se čajem i  radujte se zajedno, još jednom danu uz jelo koje je skoro isto toliko dobro i slatko, kao vaša ljubav!
Nemojte čitati novine, gledati tv, slušati radio...Gledajte se u oči i volite!

Uuuups! Otkud treća šolja čaja? Da li je to predznak,
nagoveštaj bure?
Ili...je možda ovaj moj doručak pojela trojka mojih lepotica 
kojima sam beskrajno očarana...


Žašto se doručak zove" Doručak za zaljubljene"?
Samo zaljubljena osoba može da ustane u 7h da umesi tortilje i kuva džem, kako bi u 9h poslužila doručak. Jeste li zaljubljeni? Toliko? 

4 коментара:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...