NE MOŽEŠ BITI KUVAR AKO NE ZNAŠ MAFIN SPREMIT'
Od kako su strane kompanije zaposele ugostiteljstvo u Srbiji, jedan običan domaći kolač dobio je pomodno ime i postao veliki hit u restoranima, pekarama, poslastičarnicama i domaćim kuhinjama.
Vrlo iscrpan odgovor na ovo pitanje možete naći na adresi http://www.gastronomija.info/index.php?sta=otvor&broj=118, a meni se veoma dopada kako je svoj prvi susret s ovom poslasticom opisala autorka bloga "Stočiću postavi se".
Sve u svemu, ako budete istraživali na ovu temu, imaćete šta da pročitate, a ja ću vam pokazati kako da lako i brzo napravite "kobajagi mafine", jer ovi mafini su samo zanimljiv pristup korama za pitu, a za sve početnike u kuhinji jedna lepa i zanimljiva igrica.
KOBAJAGI MAFIN
Potrebno je:
5 jaja
500 gr - pakovanje kora za pitu
500 gr sira: sremski, svaki sir koji se inače može upotrebiti za pitu.Može i rikota.
1dl ulja
2dl kisele vode
prašak za pecivo
so (količinu soli umerite prema ukusu sira)
tepsija za mafine, odnosno tepsija s modlama
PRIPREMA
Za vas pripremila Milena, moja gošća koja je na ovom blogu pripremila i Italijansku večeru.
Uključite rernu da se greje na 180 C dok vi pravite vaše mafine, na ovaj vrlo jednostavan način:
Umutite penušavo jaja.
Dodajte sir, i so,pa sve sjedinite mikserom.
Dodajte ulje i prašak za pecivo.
Dodajte u smesu i kiselu vodu.
Promešajte sve malo ručnom mutilicom.
Fil je sada gotov.
Kore za pitu, izvadite iz pakovanja i raširite ih na radnu površinu, onako sve kako su lepo složene jedna na drugu. Onda ih tako složene uvijte u rolat. Oštrim nožem isecite ovaj rolat na razmaku od oko 2 cm.
Dobijene trake kore ubacite u fil, ali razmotane, kako bi "testo"bilo vazdušasto.
Onda ih sve "umesite" rukama, kako bi bili sigurni da je fil podjednako raspoređen po korama.Možete to da radite i varjačom.
Sada je gotovo i testo.
Kuhinjskom četkicom ili salvetom natopljenom uljem podmažite svaku modlu u tepsiji.
Napunite "testom" modle. Računajte da će ovi mafini porasti
pa ostavite za prst prazne visine modli...
Kao što vidite pripremljena količina testa je taman dovoljna
za dva pleha.Ukoliko nemate dva, pecite svoje mafine
iz dva puta.Stavite ih u rernu na dva nivoa, uključite fen
rerne i pecite 20-25 minuta.
Povremeno provirite kroz staklo rerne i proverite
da li je teperatura takva da dobijaju postepeno
onu lepu zlatno žutu boju
ili
im je prevruće pa po malo gore..
Umerite temperaturu rerne tako da lepo rastu
i lepo se zlate...
Izvadite ih iz modlica na salvete
i onda ih krasite, doterujte i servirajte
kako vam srce želi...
ili jednostavno smažite s jogurtom...
onako meke i vazdušaste...
Prijatno!
Malo me je sramota, ali moram da priznam! Samo slane mafine 'priznajem' - za mene slatki mafini i nisu bas neki desert / kolac...izvinjavam se!
ОдговориИзбришиOvo je super, kako god se zvalo. Odlična ideja!
ОдговориИзбришиstvarno zanimljiv mi je ovaj dodatak kora za pitu, odlično
ОдговориИзбришиNajlepsi mafini su slani mafini ! :)))
ОдговориИзбриши