KLASIK MEĐ' TORTAMA
1.Napravite dva rolata.
Za svaki rolat je potrebno:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
Napravite dva fila:
Prvi fil:
300 gr mlevenih oraha
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
2 dl mleka
Drugi fil:
4 žumanca
8 kašika šećera
6 kašika brašna
2 vanil šećera
1 l mleka
125 gr margarina
150 gr šećera
Na kraju:
Premazati tortu slatkom pavlakom.Dovoljno je 0,5l slatke pavlake po vašem izboru.
KAKO POČETI?
Recept se čini komplikovanim samo na prvi pogled.Filovi koji se prave za ovu tortu jednostavni su za izradu, naročito fil s orasima.
Pre svega, postarajte se da jaja koja ćete koristiti za izradu rolata iznesete iz frižidera bar pola sata pre nego što krenete da ih mutite.Osnovna pretpostavka je da su jaja sveža i ukoliko ispoštujete ovaj mali zahtev s njihovom aklimatizacijom na sobnu temperaturu, bićete više nego zadovoljni izgledom vašeg biskvita kada ga izvadite iz rerne. Takođe, u ovu predpripremu za pravljenje torte, spada i rutinsko iznošenje margarina iz frižidera, kako bi bio mekan za mućenje.Margarin se teško umuti onako stegnut, a naravno, da bi smo ga umutili za fil, nikada, ali baš nikada, ga ne zagrevamo na ringli.
Rernu uključite pre nego što krenete s mućenjem testa, kako bi se na vreme ugrejala na 180 C, kada budete stavljali testo da se peče.
Testo za rolat:
Razdvojite žumanca i belanca u dve posude.
Umutite najbržom funkcijom miksera belanca, tako da dobijete čvrst sneg.
Umutite žumanca i šećer penušavo.Dodajte 6 kašika mlevenih oraha, jednu po jednu i onda, one dve kašike brašna koje ste pomešali sa 1/2 praška za pecivo.Umutite sve, da masa postane ujednačena i vazdušasta.
U tepsiju srednje veličine, na čije dno ste stavili papir za pečenje, sipajte umućeno testo. "Razvucite" testo ravnomerno po tepsiji.To ćete lako uraditi, ako kružnim pokretima, koristeći za to donju stranu kašike, "rasterate" testo od sredine prema krajevima.
Stavite testo u već zagrejanu rernu i za 10-15 minuta biskvit za rolat je gotov.Nije potrebno da uključujete fen rerne.
Nemojte otvarati i zatvarati rernu. Kada prođe 10 minuta pečenja provirite u rernu kroz staklo.Primetićete da je rolat već dobio izgled gotovog testa, ali sačekajte još malo, još 2,3,5 minuta, to sve zavisi koliko je dobra vaša rerna. Kada vidite da je rolat postao ne samo zlane boje već i da mu se ivice polako odvajaju od tepsije, izvadite ga iz rerne.
Rolat se vadi kako je prikazano na sličicama iznad.Okrenete tepsiju na čistu krpu koju ste prostrli na radnu površinu, odvojite papir za pečenje. Rolat zajedno s krpom urolate.Tako ga ostavite da se hladi sve dok ne budete krenuli sa filovanjem.
Sada, za ovu tortu ispecite još jedan isti ovakav rolat. Naravno,dok se ovaj pekao u rerni, vi ste već umutili testo za drugi rolat i sada u istu tepsiju, stavite samo novi papir za pečenje, saspite testo i ponovite sve ovo što ste radili i za prvo testo.
Prvi fil
Dok se rolat peče, samlevene orahe koje ste stavili u jednu činiju, poparite, tj. prelijte vrelim mlekom. To su ona dva decilitra koja ste već pripremili za ovaj fil. Tako poparene orahe ostavite da se hlade i da upiju vlagu.Umutite 250 gr margarina sa 200 gr šećera u prahu, penušavo i odložite na stranu. Ove dve komponente: poparene mlevene orahe i umućen margarin sa šećerom, sjedinićete kada se orasi u potpunosti ohlade.Ovaj fil koristimo za premazivanje rolata.
Vi sada, ukoliko je rolat pečen, izvadite ga iz rerne i umotajte u krpu, baš kao što ste to i uradili sa prvim rolatom.Sve ovo pripremljeno: dva rolata i sastojke za jedan fil ostavite da se hlade, dok pripremate drugi fil.
Drugi fil
Stavite polovinu mleka, od oka sipajte, proporcija nije bitna, u srednju šerpu da se greje dok umutite sastojke za drugi fil koje ćete kuvati u tom mleku.
Žumanca umutite sa 8 kašika šećera, penušavo.Kašiku po kašiku, dodajte brašno, neprestano mešajući.Dodajte i vanil šećer. Masa koju je trebalo mutiti sada je gotova i spremna da se pomeša sa onom preostalom količinom hladnog mleka.Sipajte mleko u umućeni fil i blago ga promešajte mikserom, pazite da se ne isprskate, ili ručno, dok masa ne postane lepo ujednačena. Čim mleko provri, sipajte ovaj umućeni fil u vrijuće mleko i mešajte, smanjite odmah temperaturu ringle kako fil ne bi zagorevao i strpljivo, uz stalno mešanje, sačekajte da se fil ukuva i postane gust.Trebalo bi da bude gotov posle 15 minuta stalnog mešanja na tihoj vatri.
Čim procenite da se fil zgusnuo, kao puding, recimo, prespite ga u neku veću, plitku posudu kako bi se brže ohladio. Ja sam ga presula u jednu manju tepsiju.
I za ovaj fil trebalo bi da umutite margarin i šećer, pa je pravo vreme da to sada učinite.
Ostavite ove dve komponente na stranu dok se žuti fil ne ohladi u potpunosti. Tada, videćete, ovaj fil postane gust kao krempita i gotovo da ima ukus krempite. Tek kad se u potpunosti ohladi, kašiku po kašiku ovog fila dodavaćete u umućeni margarin i šećer. Tek tada, fil je u potpunosti spreman za tortu.
U međuvremenu, dok se hladi žuti fil, premažite rolate filom od orasa. Pomoći će vam ako ukupnu količinu fila orijentaciono, "od oka", podelite na dva dela, tako da dobijete približno istu masu fila za svaki rolat. Ovako pripremljene rolate stavite na pola sata u frižider da se stegnu. To će biti i vreme kada će se žuti fil u potpunosti ohladiti.
Ovo je pravi trenutak da umutite i slatku pavlaku.Stavite je u frižider, a Vi se odmorite malo. Zaslužili ste.
ZAVRŠNA FAZA PRIPREME TORTE
Sada kada imamo dva nafilovana rolata koja su se stegla u frižideru i kompletiran žuti fil, umućenu slatku pavlaku, možemo da počnemo sa formiranjem ovog prelepog cveta.
Isecite rolat, tankim i oštrim nožem, na jednake delove, debljine od
oko 1,5 cm.
Ukoliko ste početnik, uzmite kalup za tortu, prekrijte ga najlonskom folijom
tako da krajevi vire na sve strane.Ako je folija uska iskoristite dve dužine
ove folije.
Ovo je korisno za početnike kako vam torta ne bi bežala
i prelivala se na sve strane.
Složite prvi red rolata na dno tepsije formirajući oblik cveta.
Premažite ovu osnovu žutim filom i ponavljajte postupak
sve dok ne utrošite materijal.
Ja sam se ovde zanela i poslednji sloj premazala filom
što je normalno da se uradi kada odmah slažete tortu
na tacnu na kojoj ćete je filovati.
Setite se, ja sam ovaj način formiranja cveta pokazala
zato što to preporučujem početnicima. Obično se torta slaže direktno na tacnu,
ali ovako možete, sada, da prikupite foliju i preko nje da dodatno doterate oblik.
Krajeve folije uvrnete i tortu ako je previše "mrduljava" stavite u frižider
na par minuta.
Napomena:Kada formirate tortu, vodite računa da van ostane fila,
a fil je izdašan, pa će ga sigurno ostati, za sredinu cveta, koji ćemo
"obojiti" žutim filom
jer pravimo belu radu , cvetić....
Kada je izvadite iz frižidera, ukoliko je to uopšte bilo potrebno,
razmotajte foliju, poklopite je tacnom na kojoj će torta biti
i jednostavno preokrenite sve.
Tako će torta da se preseli na tacnu, otklonite
foliju i ukoliko vam je ostalo nedovoljno parčadi rolata
da formirate još jedan red, pogledajte šta sam ja uradila.
Isekla sam na polovine preostalu parčad i dodala na tortu.
Ovaj poklopac sam iskoristila kako bi otprilike procenila
gde će mi biti sredina cveta.
Onda sam se dosetile ove čaše za sladoled,
stavila sam je u sredinu"cveta",
rupu, između čaše i dodataka od polovine parčadi rolata,
popunila sam umućenom pavlakom.
Ugrubo nanesite pavlaku na tortu.
Dodavanjem pavlake,
popunjavate sve nedostatke oblika
i neravnine koje se pojavljuju.
Na kraju, kada nanesete pavlaku najbolje što umete,
malo žutog fila, koji ste sačuvali za kraj,
naspite u sredinu u udubljenje
koje ste formirali još onda kada
ste stavili onu čašu u sredinu torte.
Cvet je gotov.Torta je gotova!
Obrišite tacnu ako ima muzgi od fila, a ima sigurno
i ako želite, možete napraviti od preostale pavlake
male ukrase u dnu torte,
tek da se doda malo
ukrasa na tacnu.
Za ovu tortu je dobro da malo odstoji.
Možete je seći posle dva-tri sata, ali najlepša je sutradan.
Torta je izdašna, jedno parče je sasvim dovoljno da zadovoljite
svoju potrebu za slatkim za ceo dan.
...sjecam se ovog nacina; zadnji put sam je pravila za moj 20 rodjendan (shto je bilo prije 26 godina)
ОдговориИзбришиHvala na napomeni!
Jeste , verovatno je to i vreme kada je bila hit, jer i ja sam je prvi put probala, otprilike u to vreme kad i ti,kada ju je napravila moja snaja.
ОдговориИзбришиPrimetila sam da neki recepti, za jela uopšte, kruže među ženama intenzivno neko vreme, a onda padnu u zaborav.Želela sam da ovu klasičnu lepoticu trgnem iz tog zaborava.Zaslužila je to, zar ne?
Vauuu prelepe slikeeeeeee :)))))) I ukusna torta ^^
ОдговориИзбришиSve se vise vracaju starinske torte jer su vrh kao i ova top
ОдговориИзбришиPiskote i ciz u zaborav to su torte za lenje zene ovo je vrh svaka cas
Cenim svako pojednostavljanje života.Ne bih rekla da se radi o lenjosti, već o praktičnosti. Svaka generacija donosi nešto specifično.Rekla bih da sada živimo u vremenu torti bez šećera, kolača bez brašna.Toliko smo novog pristupa u kuhinji imali priliku da vidimo poslednjih godina.Ja sam oduševljena.
ИзбришиIstina, lepo je ponekad,prisetiti se i starih recepata.😊🥰😊
Nisam probala Vasu tortu, verujem da je ukusna 😃,ali moj recept je malkice drugaciji. Ja patispanje premazem samo poparenim mlevenim orasima. Posto je zuti fil dosta sladak, mislim da secer u orasima ( a I ekstra margarin) cine tortu "teskom".Ko voli bas slatko, u redu je...na kraju krajeva, o ukusima ne vredi raspravljati 😃. Inace, ostatak recepta je potpuno isti. VELIKI POZDRAV
ОдговориИзбришиHvala vam na čitanju i svakako na zanimljivom savetu.
ОдговориИзбриши