MAGIJA CRVENOG KARMINA
Jutros, kad sam ugledala dva brda veša za
peglanje, znala sam da to neću ispeglati
ja. Odmah sam pozvala firme koje se bave tim poslom. Ubrzo sam shvatila da
sam nespremna ušla u razgovor s osobama koje primaju pozive za hitnu pomoć u
peglanju, po raznim firmama, jer je prethodno trebalo da izmerim ta dva brda
veša.
Kažem, ima ga prijatelju, jedno 25 kg, a
on meni da to podelim sa 4 i pomnožim sa 600 dinara, a odnošenje i dostava su
besplatni. Ok!
Izračunam, onako iskusno, 28kg : 4 = 7gomila (od 4 kg) X 600 dinara/gomila= 4200 dinara.Ups! Nema šanse!
Prelomim i pozovem onu, svoju, ženu za peglanje, koja sve to radi za džabe!
Izračunam, onako iskusno, 28kg : 4 = 7gomila (od 4 kg) X 600 dinara/gomila= 4200 dinara.Ups! Nema šanse!
Prelomim i pozovem onu, svoju, ženu za peglanje, koja sve to radi za džabe!
Ja je ponudim kafom, ona kaže: -Neka, kad ispeglam!
Ponudim joj doručak: -Neka, nisam gladna!
Ponudim joj stolicu da sedi dok pegla: -Neka, ovako ću brže....Meni je majka uvek govorila:»Nemoj nikad sedeti dok peglaš, to rade samo lenje žene!»
Pitam je koliko će me to koštati, ona se samo osmehuje i kaže:-Neka, Anka, štedi pare, ja to tebi, onako, fraj...
Pitam je da kaže bar nešto, bar nešto da joj učinim, da ispunim bar jednu željicu, a ona, onako, kroz smeh : -Znaš, ustvari, želim nešto...
Bodrim je da kaže, a ona, opet, onako oklevajući i stidljivo i u poverenju kao da će neko da čuje, iako smo potpuno same u kući: -Želim da mi daš da probam onaj tvoj crveni karmin, znaš onaj što si ga kupila pred neku Novu godinu, a nikad ga nisi ni stavila. Daj, majke ti, ako je u životu...
-Stvarno? To želiš?!
-Da! Želim da vidim kako mi stoji crveni karmin....onaj koji nikada nisi ni probala...
Ok!
Odem u kupatilo, namažem usne crvenim karminom, začešljam se ko Ava Gardner, u΄vatim peglu i evo, ispeglala sam pola, još tri sata pa ću i onu drugu gomilu.Što je dobar karmin! Ma nije se skinuo ni razlio i super mi stoji, baš onako glamurozno...Kad je bal,nek je bal!
Ponudim joj doručak: -Neka, nisam gladna!
Ponudim joj stolicu da sedi dok pegla: -Neka, ovako ću brže....Meni je majka uvek govorila:»Nemoj nikad sedeti dok peglaš, to rade samo lenje žene!»
Pitam je koliko će me to koštati, ona se samo osmehuje i kaže:-Neka, Anka, štedi pare, ja to tebi, onako, fraj...
Pitam je da kaže bar nešto, bar nešto da joj učinim, da ispunim bar jednu željicu, a ona, onako, kroz smeh : -Znaš, ustvari, želim nešto...
Bodrim je da kaže, a ona, opet, onako oklevajući i stidljivo i u poverenju kao da će neko da čuje, iako smo potpuno same u kući: -Želim da mi daš da probam onaj tvoj crveni karmin, znaš onaj što si ga kupila pred neku Novu godinu, a nikad ga nisi ni stavila. Daj, majke ti, ako je u životu...
-Stvarno? To želiš?!
-Da! Želim da vidim kako mi stoji crveni karmin....onaj koji nikada nisi ni probala...
Ok!
Odem u kupatilo, namažem usne crvenim karminom, začešljam se ko Ava Gardner, u΄vatim peglu i evo, ispeglala sam pola, još tri sata pa ću i onu drugu gomilu.Što je dobar karmin! Ma nije se skinuo ni razlio i super mi stoji, baš onako glamurozno...Kad je bal,nek je bal!
Mislim,
onako, dok peglam:
-Blago
meni, dok je meni mene i ove nesretnice u meni, pa još mogu da služim i sebi i
drugima.
ANDROID RUČAK
Ako ste prezaposlena žena, predlažem vam jedan «pametan ručak», za one dane kada imate veliki izbor nezavršenih obaveza i kad ne znate gde ćete pre.
U situaciji nagomilanih obaveza, android ručak i smartfood su pravi izbor!
SMARTFOOD ZA DANE KADA IMATE VELIKI "IZBOR" NEZAVRŠENIH OBAVEZA
Šta je smartfood?
Često sam pisala o ovoj vrsti hrane, ili pristupu u pripremanju hrane, i uglavnom, narodski rečeno, to je ručak koji se kuva sam.
To je onaj ručak koji pristavite ( uspostavite wireless conection ) i dok on sve ostalo radi sam, vi se "slobodno" bavite, velikim "izborom" obaveza, koje vam stoje na raspolaganju.
U mojoj kuhinji, pravi, izvorni, android ručak je tzv. ćušpajz ili opisno, i u duhu našeg jezika, supa sa sosom od mirođije, a nadograđena verzija tog pristupa je meso i krompir iz šerpe.
Danas ću vam pokazati kako se pravi meso s prilogom krompira, u šerpi, a ima ukus mesa pripremljenog ispod sača.
JUNETINA I KROMPIR KAO ISPOD SAČA
Potrebno je:
komad junećeg mesa -plećka (količina zavisi od vaših potreba)
krompir (u količini koja zadovoljava vaše potrebe)
začin za soljenje po ikusu
PRIPREMA
Komad junećeg mesa, npr.juneće plećke
stavite u dublju šerpu.Meso može da bude
i tek izvađeno iz zamrzivača.
Ponekad se desi
da zaboravite na vreme da odmrznete meso,
ali ovaj način pripreme,
taj previd, u potpunosti toleriše.
Meso, sveže, odmrznuto ili smrznuto,
samo stavite u šerpu.
Dospite vodu u šerpu, tako da pokriva dno šerpe
u nivou visine 5 cm.
Poklopite šerpu i stavite je na ringlu da voda provri.
Kada voda krene jako da vri
smanjite temperaturu ringle na umerenu
i pustite da se meso krčka
oko 30 minuta.
Posle tog vremena, meso koje je bilo zamrznuto
sasvim je meko za sečenje.
Sveže meso je prilično skuvano.
Koje god da ste upotrebili,
sad je vreme da ga izvadite iz šerpe
i stavite na dasku za sečenje.
Isecite taj veliki komad mesa na tri manja komada...
Na slici vidite komad junetine od oko 800 gr
koji sam smrznut stavila da se kuva.
Posle pola sata kuvanja
unutra je još prilično sirovo.
Sada će ovako iskomadano brže da
se zgotovi.
Vratite komade mesa u supicu u kojoj se već kuvalo.
Ukoliko je tečnost dosta isparila za ovo vreme kuvanja,
dodajte vode toliko,da kad sada ubacite
i oguljen krompir,
isečen na četvrtine
sve ogrezne u tečnosti.
Posolite sve dobrom varjačom omiljenog
začina za soljenje.
Možete dodati i koju aromatičnu biljku,
prstohvat ruzmarina...
Poklopite ručak i ostavite ga na tihoj vatri da krčka
sve dok se meso ne raskuva
ili sve dok se krompir u potpunosti
ne skuva.
Tada, otklopite šerpu,
pojačajte temperaturu ringle
i sačekajte da u narednih dva minuta
voda u potpunosti ispari.
Izvadite meso na dasku i isecite ga na manje komade
prikladne za serviranje.
Stavite meso i krompir na oval
i poslužite ručak...
Meso je meko, kao ispod sača, krompir
se topi u ustima...Dodajte malo salate...
Malo pečene paprike
ili
zelenu salatu
ili
možda
salatu od svežeg kupusa.
Prijatno!
Ovim postom objedinjujem recepte:
u želji, da svi kuvari početnici koji posete Kuvar za početnike, imaju uvid u dve stvari:
1. Kako se na lak način može napraviti ukusno jelo
2. Kako se pravi pametan izbor za pripremu jela u situacijama kada imamo više obaveza
nego vremena
E, slatko me nasmeja!!!
ОдговориИзбришиI podseti na ovaj način spremanja mesa. Pravila ga moja mama, a i ja ponekad, ali nisam dosta dugo.
Jako zabavan post, mislim da smo sve nešto slično doživjele. I odličan prijedlog za ručak, i ja sam pobornik jednostavnih, a finih jela koja se većim dijelom sama pripremaju:)
ОдговориИзбришиDrage moje,važna je samo inspiracija! He,he...
ОдговориИзбришиSlicno pravim...sve strpam u rernu (poklopljena posuda) i na 5-7 sati , temp 120-130*C...Odlicno bude, spas kada se nema vremena!
ОдговориИзбришиNe znam da li sam procitala 2 ili 3 puta ali sam citala i sve sto si napisala je istina...nazalost takve smo mi u vecini.
ОдговориИзбришиOvako jelo me je cesto cekalo kada sam isla kod pok. svekrve i svekra..daleki je put ali ako na vrijeme javimo, sve bude kako treba,ma dok se popije kafica i rucak je spreman.