15. 1. 2013.

KUGLICE OD KEKSA





Kuglice, od onog što imaš

Kuglice možete praviti na hiljadu načina, pridržavajući se nekog posebnog recepta ili držeći se sastojaka koji su vam trenutno na raspolaganju.
Pred praznike, koji su uglavnom prošli, pravilo se mnogo toga, pojelo se sve što je bilo napravljeno i sada se vraćamo, polako, u normalne tokove...
Ukoliko iznenada osetite "nedostatak" poslastica možete na brzinu napraviti kuglice od nekoliko sastojaka koje nađete u svojoj kuhinji.
Kuglice se prave brzo i jednostavno!



Kuglice

-300 gr mlevenog keksa (možete i sami samleti keks koji imate)
-100 gr margarina
-70 gr šećera u prahu (šoljica)
-1 vanil-šećer
-1 kafena kašičica cimeta
-3 pune supene kašike ukusnog džema koji je prilično tečan (ja sam koristila «Premijin» džem od šumskog voća)
-sok od sveže ceđene narandže (možete iskoristiti i neki kvalitetan voćni sok koji imate)
-malo čokoladnih mrvica ili kokosovog brašna da uvaljate kuglice


Kao što vidite nema ni oraha, ni lešnika, ni čokolade, nema gotovo ničeg spektakularnog, a ipak sam dobila poslasticu izvrsnog ukusa.


Priprema:

1.Samlela sam keks na mašinici za orahe.
2.Mleveni keks sam posula sokom od ceđene narandže
3.umutila sam margarin sa šećerpm, cimetom i vanil-šećerpm
4.Pomešala sam keks koji se natopio sokom od narandže s umućenim margarinom
5.kada je masa postala prilično ujednačena, napravila sam udubljenje u «testu»  i tu dodala 3 pune kašike džema.Sve sam dobro izmešala dok masa nije postala sasvim ujednačena.
Ja sam koristila određeni džem, kao što vidite u sastojcima gore, ali vi možete iskoristiti bilo koji džem koji vam je na raspolaganju. Važno je samo da taj džrm bude tečniji malo. Ukoliko imate džem koji je prilično čvrst i teško se razmazuje, slobodno ga razredite s nekoliko kašika vode. Džem daje notu ukusa ali u ovom slučaju i dodatnu vlagu.
6.Masa koja je postala zgodna za oblikovanje, može odmah da se oblikuje u kuglice.Čim oblikujete kuglicu, uvaljajte je u kokosovo brašno ili čokoladne mrvice, ili i ujedno i u drugo.Stavite ih u papirne korpice,ako ih trenutno imate.
7. Ostavite ih na kratko u frižideru, da se malo stegnu.
8. Poslužite ih!



Naravno, možete koristiti i druge sastojke koje imate ili volite, možete da isprobavate razne kombinacije, sve dok se pridržavate samo jednog zahteva: morate imati sastojak koji vezuje suve materije koje su sastavni deo kuglica koje pravite.

Toliko!


3 коментара:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...