BRZO, UKUSNO I ZDRAVO
U poslednje vreme,
najviše spremam jela čija priprema ne
traje dugo, a koja su pre svega lagana, nemasna, sa puno povrća, svežeg
začinskog bilja i koja kao takva ne traže dugu termičku obradu.
Posle perioda,
koji sam proživela kao domaćica, koja se bavila pre svega sitnom decom, kuhinjom
i kućom, postala sam prava „working girl“. Ne da sam baš to žarko želela, jer
meni je dan uvek bio ispunjen radom, ali tako se život namestio: prvo odgajim
decu, a onda posao.
Moj radni dan mi
ne dozvoljava da se bavim pripremom jela koja zahtevaju vreme, (koga bi nekako mogla i da pronađem), niti neku posebnu energiju (koju ne bih našla ni za lek)
i zalaganje (koje sam ostavila na poslu). Postala sam praktikant filozofije: „Ne duže od pola sata pored šporeta!“
Otkrila sam potpuno
nove horizonte u kuhinji: nov pristup
u pripremi jela, a pre svega nove i
osvežavajuće ukuse.
Verujem da su
zaposlene žene prava riznica takvog znanja, a ja sam tu tek početnik istraživač
i oduševljena svojim novim saznanjima, toplo vam preporučujem način pripreme
belog pilećeg mesa, koji sam danas iskusila.
BELO PILEĆE MESO S MIROĐIJOM, POVRĆEM I LEŠNICIMA
Potrebno je:
(za 4 osobe)
Jedne pileće
grudi (file)
300gr smrznutog
karfiola
200 gr smrznutih
brokolija
Šaka lešnika
1 veza sveže
mirođije
Maslinovo ulje
so
so
Priprema:
Iseći pileći file
na tanje šnicle. Zagrejati maslinovo ulje i propržiti meso. Trudite se da
temeratura bude umerena kako bi meso ostalo belo, a pred sam kraj prženja mesa
obilato ga pospite seckanom mirođijom i posolite po ukusu. Meso se prži svega
nekih deset minuta, jer ste ga isekli tanko.Isprženo i začinjeno meso poslažite
na oval ili neku zgodnu plitku činiju, a na ulje koje ste koristili za prženje
mesa, koje je zbog umerene temperature ostalo čisto, bez zagorevanja, bacite
cvetiće smrznutog brokojija i karfiola. Pustite da se povrće prži na istoj onoj
umerenoj temperaturi, povremeno promešajte, kako bi se ujednačeno ispržilo sa
svih strana. Posle desetak minuta i brokoli i karfiol su već sasvim mekani,
poprimili su lepu zlatastu boju i spremni su za soljenje i posipanje svežom
mirođijom.
Na kraju povrće
pospete šakom lešnika koje ste samleli. Promešate i to je sve!
Povrće je gotovo
kada ga probodete viljuškom i osetite da je mekano ali ne i svelo od preterano
dugog prženja. U ustima osetite njegovu strukturu i ukus koji je sačuvan, jer
ga niste „udavili“ kuvanjem i dinstanjem.
Povrće dodate na
oval s mesom i uz salatu po ukusu imate lagan i ukusan obrok za najviše pola
sata.
Mi ovo jelo
jedemo bez hleba, a ako, baš, morate da jedete hleb, predlažem da probate Tonus
Triksi posno tost pecivo.
Fina kombinacija; mora biti divno aromaticno!
ОдговориИзбриши