12. 11. 2009.

Ručak koji se kuva sam





SUPA SA SOSOM OD MIROĐIJE

700 gr ribića (lepo očišćenog od suvišne masnoće)
1 glavica luka
3-5 šargarepa
1 celer
2-3 persuna
1 paštrnak
5-7 krompira
veza mirodjije (ili suva mirodjija iz kesice)
malo brašna
1 supena kašika sirćeta
1 kafena kašičica šećera
1/2 kafene kašičica soli

Meso u komadu stavite u šerpu u kojoj obično pravite supu,nalijete vodom tako da šerpa bude ispunjena odprilike 3/4,stavite očišćenu glavicu luka i onda dodate celo i naravno očišćeno povrće.Odmah stavite i začin C, 1 supenu kašiku, poklopite i sačekajte da provri.Tada smanjite temperaturu da se jelo lagano kuva i naredna dva sata ste slobodni.Sad kad je jelo dovoljno kuvalo, pažljivo izvadite luk koji je raskuvan i bacite ga,a na oval izvadite meso u komadu, poređajte oko njega šargarepu,celer,paštrnak,peršiun i krompir. U supu koja je ostala stavite rezance, jednu-dve šake.Najbolji su oni domaći koji se kupuju na pijaci ali i svaki drugi će poslužiti..Probajte supu i ako treba dodajte vode i začina.Vodu dodajete ako je supa previše jaka,kad voda puno uvri prilikom kuvanja,onda kad osetite da bi ste voleli blaži ukus,prosto ćete znati kad probate šta joj nedostaje.Sad je i vreme da dodate iseckano lišće peršuna i celera.Supa se kuva još samo toliko da se zgotove rezanci na tihoj vatri i taman toliko da napravite sos od mirođije.
Sos se pravi u maloj šerpici.Sipate ulja otprilike 2 supene kašike ili još bolje slobodno bez merenja sipajte ulje tek toliko da prekrijete dno.Učite se da procenjujete količinu jer kako drugačije naučiti pravu meru ako nikada ne probate da radite bez raznoraznih pomagala za merenje. Odmah stavite varjaču brašna,mešajte i ako vidite da vam je ulje popilo svo brašno dodajte još malo ulja tako da masa bude tečna.Pazite da vam se brašno previše ne uprži i postane žuto.Malo ga samo propržite i dok je još belo sipajte šolju vode.Najbolje je da sada stalno mešate sa mutilicom da vam se brašno ne bi zgrudvalo i posmatrate koliko je gust sos,dolivate vodu sve dok ne dobijete željenu gustinu,a to znači da možete lepo da ga sipate po hrani, a ne da ga razmazujete kašikom. Smanjite temperaturu da sos može lagano da krčka i dodajete supenu kašiku sirća,1 kašičicu šećera i soli.Dodajte sitno iseckanu vezu mirođije.Sve to sada mešate na tihoj vatri nekoliko minuta i gotovo.Količinu suve mirođije određujete tako što sipate mirođiju iz kesice u sos po malo i dok mešate pratite kako sos postaje predivno prošaran zelenom bojom biljke.Dosta je kad vam se učini da je i dovoljno beo i dovoljno prošaran mirođijom,baš onako kako vi volite.Tu nema greške!

Naravno, prvo servirate supu,pa zatim meso i kuvano povrće sa ovala. Svako u željenoj kombinacijio zgnječi na tanjiru kuvano povrće,usitni meso i sve to zalije belim sosom od mirodjije. Jednoj osobi je dovoljno i pola šargarepe,delić celera i manji krompir,kad se to zgnječi u tanjiru i doda parčence mesa,pa sve prelije sosom,sasvim je dovoljno i odraslom muškarcu.
Uz ovo jelo salata nije neophodna,ali ko voli....
Ostatke mesa i povrća možete da iskoristite za večeru tako što ćete napraviti veoma ukusnu paštetu.
Svo meso koje je ostalo od ručka stavite u multipraktik i sameljite uz dolivanje odredjene količine supe,a ta količina je onolika koliko vam je potrebno da dobijete kompaktnu masu koja se lepo melje u multipraktiku.Kad je sve lepo sjedinjeno dodajte i majopnez ili pavlaku ili senf ili sve to po malo,kašiku,dve, ugađajući ukusu svoje porodice.Pašteta je veoma ukusna uz prepečeni hleb iz rerne ili tostera i salatu od paradajza.
Savet:
Ovo jelo je jako zahvalno jer vam omogućava da dok se ono samo kuva, obavite mnoge poslove u kući i van nje.Može se napraviti i dan pre ali tada nemojte stavljti rezance.Kad se ohladi stavite sve u frižider i tek sutradan kad provri dodajte rezance i napravite sos.










OBIČNA SUPA

veza zeleni
glavica luka
juneća rozbratna za juneću supu
ili pileća leđa za pileću supu,grudna kost sa ostacima mesa posle skidanja filea
1 manji celer
lišće peršuna
lišće celera

U šerpu stavite komade mesa od koga želite da pravite supu.To može biti neki lepo prošarani komad junetine ili delovi pileta:pileća leđa,šija,krila i tsl.Nalijete ¾ zapremine posude vode i u to dodate celu očišćenu glavicu luka,očišćenu zelen i celer.Odmah sipate varjaču začina c,poklopite i pustite da provri.Tada smanjite temperaturu da supa lagano vri narednih dva sata.
Pre nego što ubacite šaku rezanaca u gotovu supu izbacite raskuvani luk pazeći da se ne raspadne u supi.Pošto ste ubacili rezance za supu bilo kupovne ili domaće odmah dodajte i malo seckanog lista peršuna i lista celera.Isključite supu.Jelo je gotovo kad se rezanci zgotove u vreloj supi.
Supa ne valja kad je previše masna,što znači da se preteralo sa mesom ili je meso koje je stavljeno bilo previše masno iako ga količinski nije bilo puno.Pripremajući ovo jelo sami ćete brzo pronaći tačnu meru svega za savršen ukus.

Savet:Suvišnu masnoću,ako je ima, sa površine supe odvadite kutlačom pre nego je poslužite.

Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...