5. 12. 2009.

GRAŠAK

GRAŠAK S KNEDLICAMA




1 pakovanje smrznutog graška

1 glavica luka

začin c

trunčica šećera

malo brašna

1 jaje

malo ulja



Grašak može da se pravi na mnogo načina i sigurna sam da je svako imao prilike da ga proba u više varijanti.Ja vam nudim recept za grašak koji se služi kao prilog mesu.

Jednu veću glavicu luka iseckajte i malo prodinstajte na ulju.Dodajte pakovanje smrznutog graška,izmešajte malo i pospite prstohvatom šećera.Dodajte i malo vode i pustite da krčka 10-tak minuta.Dodajte začin c, ravnu varjaču, i kad tečnost skoro ispari izmaknite sa vatre i pospite jednu ravnu varjaču brašna.Izmešajte,vratite na ringlu i dospite dve šolje vode.Sada jelo pustite da krčka na tihoj vatri i posle pola sata proverite da li je zrno graška kuvano.Obično je potrebno oko pola sata da se zrno skuva i tada u čorbicu ubacite sitno seckano peršunovo lišće i malo seckane mirođije.

Dok se jelo lagano krčka zamutite knedlice:

Jedno jaje umutite u tanjiru sa pola šolje brašna,malo soli,tek da ne budu potpuno neslane, i kašikom ulja.Dosipati u toku mućenja malo vode tako da se dobije smesa gustine kao za uštipke.Da bi knedlice bile meke,ukusne i da bi narasle potrebno ih je dobro umutiti tako da se prilikom mućenja vide mehurići.Sada kašičicom zahvatiti testo i spuštati u grašak.Ako je knedlica ostala kompaktna onda ste uspeli ,a ako se rasipa u čorbici onda dodajte u testo još malo brašna da ga zgusnete,umutite još malo i ponovo probajte.Važno je da knedlice spuštate u čorbicu jednu pored druge i nemojte odmah pokušavati da mešate jelo varjačom.Pustite da se knedlice skuvaju uz povremeno protresanje šerpe na ringli. Tada je i jelo gotovo. Na kraju probajte jelo i doterajte ukus sa začinom c ako treba da se dosoli.Poslužite grašak sa piletinom,šniclama,pljeskavicama... Salata po izboru.

Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...