10.01.2011.

POGAČA







                                                   
POGAČA
koja lako igra i slatke i slane uloge


Recept za ovu pogaču spada u tipične recepte ovog bloga jer ako ste upoznati sa sadržajem, znate već da najviše volim i najčešće pravim testa i kolače koji mogu da se prave u više varijanti.To je vrlo praktična stvar ako ste kuvar početnik, jer će vas osloboditi potrebe da se stalno podsećate koji su vam sastojci potrebni, kako se i u kojoj srazmeri mešaju...Jednom kad napravite neko jelo po osnovnom receptu posle samo dodajete ono što volite i otkrivate nove ukuse.Ova pogača je baš takva, može da se pravi po osnovnom receptu, u varijanti slanog testa, a uz male izmene možete je pretvoriti u poslasticu. Možete je menjati prema sopstvenim željama i na kraju izmisliti varijantu koja baš odgovara vašem ukusu...

Recept ću pisati dvobojno:
crna slova = Sastojci koji se koriste za slanu varijantu, a kada im se dodaju i crveni sastojci, dobija se i slatka varijanta
crvena slova = sastojci koji idu samo u slatku varijantu



Za ovu pogaču potrebno je:

1 kg brašna
1,5  kašićice soli
1 supena kašika šećera
sveži kvasac (kome se doda jedna kašičica šećera i kašićica brašna, pola šoljice mleka sobne temperature, sve se to ostavi u šolji na toplom mestu da kvasac nadođe)
2 jaja
2 čaše kiselog mleka
1 čaša tople vode
75 gr margarina
150 gr mlevenih oraha
2 čaše mleka
1 čaša šečera
može i vanil šećer po želji
može i suvo grožđe po želji
i sve drugo po želji što smislite, a baš volite...

Priprema:

Prvo stavite kvasac da uskisne. Svež kvasac stavite u šolju, pospite po njemu kašičicu šećera i kašičicu brašna, dospite pola šoljice mleka sobne temperature.Ovako pripremljen kvsac držite na toplom mestu dok ne dosegne rubove šolje.Kada vam se čini da će onako penušav početi da kipi iz šolje, tad je trenutak da krenete da radite.




Sledeći koraci: 


 Odmerite 75 gr margarina
 i dok je još u foliji, da nemastite prste, podmažite tepsiju
u kojoj ćete peći pogaču.Podmažite dno tepsije
ali i bočne ivice..

 Margarin posle toga stavite u šerpicu
 i uključite ringlu da se otopi.
Držite ga na toplom mestu da ostane tako tečan.
 Kg brašna podelite tako da u posudu za mešanje testa 
saspete 800 gr, a u pakovanju nek ostane 200gr.
(manje-više)
Napravite udubljenje u brašnu koje ste sipali u posudu
 i dodajte kašiku šećera,1,5 kašičicu soli,
2 jaja i nadošli kvasac,
 dve čaše kiselog mleka
 sve na gomilu...
 i varjačom mutite sve sastojke, prvo trudeći se da ih dobro
umešate u udubljenju brašna,
 a onda počinjete da zahvatate i okolno brašno,postepeno
 sve dok ne postane gusto ...
 i onda dodajete postepeno čašu (2dl) tople vode
 i mesite sve više zahvatajući brašno....
 a kad postane gusto i teško za mešanje, pomozite sebi,
tako što ćete odići posudu jednom rukom, a varjačom u
drugoj ruci, mesite testo sve dok se ne pojave šklobuci vazduha.
 Ovako umešano testo je mekano i lepljivo...
 Zato ćete sada oko testa sipati, iz pakovanja preostalog brašna,
jedan obruč od brašna, tek toliko da rukom uvaljate svo testo
i da ga možete lako prebaciti na radnu površinu...

 koju pospete sa svim preostalim brašnom iz pakovanja.
preručite testo na radnu površinu 
 ovlaš ga provaljajte kroz brašno,bez preteranog gnječenja
i oblikujte ga u veknicu...
 podelite veknicu na dva dela
i jedan deo ostavite na stranu, a drugi deo na radnoj površini
razvucite oklagijom u pravougaonik...
 debljine oko 1 cm.
 Kad razvlačite testo oklagijom, nemojte ga pritiskati
puno,već nežno ga razvijajte trudeći se da ispod testa 
uvek ima brašna kako se ono ne bi ulepilo 
za radnu površinu.To ćete najlakše postići tako 
da ga razvijete malo...
 pa ga onda okrenete stranom koja je bila dole na gore,
i rukom malo podbacite ponovo brašna ispod testa.
Onda ga razvijete u potpunosti do debljine 1 cm u 
obliku koji je približan obliku pravougaonika.

 Sada premažete testo sa 5 kašika otopljenog margarina
i u ovom trenutku, ako pravite slanu pogaču, preskočite 
sledeći postupak.
 Ravnomerno pospite šaku-dve mlevenih oraha
 Savite testo u rolat
sada uzmite tanji nož i secite 
 komade debljine 2 cm,od oka trudeći se da budu 
približno isti...
 slažite ih u tepsiju polazeći iz centra u krug...

 a kad potrošite rolat uzmite onu drugu polovinu testa
i ponovite sve što ste već radili da biste napravili rolat
od testa, margarina i oraha... 
Na kraju kad popunite tepsiju,do kraja...
prekrite testo čistom kuhinjskom krpom
i ostavite na toplom mestu da testo naraste
 narednih sat vremena.
Pogledajte na sat i zapamtite vreme....

Tačno za sat vremena nastavićete rad na pogači, a do tada...
Ono malo preostalog margarina ostavite na toplom
kako bi ostao rastopljen, trebaće za sat vremena...
Šta sad?
Kad radite sa testom, neminovno je da ćete zabrljti i radnu površinu i posudu u kojoj ste ga mesili.Testo se ulepi na sve sa čim je bilo u dodiru.Najgore što možete da uradite u pokušaju da sve dovedete u red je da uzmete mokar sunđer ili krpu iz sudoper.Tada se testo ulepi i za sunđer i možete ostati dugo za sudoperom u pokušaju da se otarasite viška i brašna i testa.Tako vam se smuči rad u kuhinji i najčešće sve to završite zakletvom da više nikada nećete mesiti, oklagijati, prašiti brašnom...Evo malih saveta, za kuvare početnike kako da sve što ne treba više, uklonite za nekoliko minuta:
Uzmite neku alatku iz kuhinje, kao npr.ovu plastičnu kašiku  koju sigurno imate u nekoj fioci i samo sastružite testo sa radne površine, zajedno sa brašnom koje je preostalo od razvijanja testa.Tako se sve lako uklanja, nećete se dodatno ulepiti, a radnu površinu nećete oštetiti struganjem.  
Ovako očišćenu radnu površinu,lako obrišete
 suvom kuhinjskom krpom! Brašno i testo
koje ste sastrugali zbrišete u posudu u kojoj ste mesili
testo....

i svo preostalo ulepljeno testo sa posude
pokupite sa ovim suvim otpadom ,bacite u smeće...
Sad je lako oprati posudu...

i za 15 minuta sve u kuhinji dovedte u red...
Sada,napravite preliv za slatku pogaču: 2 čaše mleka
(1 čaša = 2dl)
sipajte u šerpicu i uključite ringlu...

 Dodajte čašu šećera

 ja sam dodala i pola čaše oraha u mleko,
i sve to pustila da proključa i malo da vri na ringli,
zatim sklonila sa ringle i ostavila na šporetu kako bi preliv
bio na toplom...
Posle 40 minuta od kad sam ostavila pogaču
 da dokisne na toplom
uključila sam rernu na 220 stepeni da se narednih 20 minuta
zagreva, kako bi bila spremna za pečenje
kada ističe onih sat vremena koliko
je pogači potrebno da naraste....
Tačno posle sat vremena podigla sam krpu kojom
je pogača bila pokrivena
i ugledala moju lepoticu, vazdušast i meku k'o duša!
Malo sam je još namazala onim preostalim margarinom
iz šerpice i stavila u rernu da se peče...
Posle deset minuta smanjila sam temperaturu na 180 stepeni
pekla je još 20 minuta i  izvadile je napolje!
 A ona, lepa i mirisna! Sada ako smo je pravili u
slanoj varijanti, samoje pokrijemo 10-tak minuta
čistom kuhinjskom krpom.Jednostavno je izvadite iz tepsije
i možete da je jedete uz ručak, doručak i večeru
onako vruću mirisnu i ukusnu, a možete u njoj uživati i kad
se ohladi...

 Međutim u slatkoj varijanti, ova pogača sada kad ste je 
izvadili iz rerne, trebalo bi da se prelije sa onim prelivom
koji smo već napravili...
 Prelivajte je postepeno sipajući preliv kašikom, ravnomerno
svuda po pogači...Ovo radite zbog toga što je korica pogače
 kad je izvadimo iz rerne hrskava i ne upija preliv baš tako brzo, kao
kakav patišpanj.Sipajte preliv lagano kako ne bi skliznuo sa pogače
i počeo da curi van tepsije...
Budite sada strpljivi i sačekajte da pogača upije 
preliv....Poslužite je bar 15 minuta kasnije... 
 Tada će biti sočna ali ne i mokra od preliva...
Suzdržavajte se, mislite na proleće koje dolazi,
i na neizbežno skidanje sve ove kamuflažne zimske odeće...

6 коментара:

  1. Draga Ankice ovo je naprosto SAVRŠENO!!!!! BRAVO za kompletno objašnjenje!!! :-))))

    ОдговориИзбриши
  2. Es un dulce riquisimo, yo con esta forma hice un
    pan de mantequilla, tu bizcocho es estupendo.

    Besos Marimi

    ОдговориИзбриши
  3. Me alegro que os guste mi torta y si usted sigue mi blog

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka cast na opseznom objasnjenju! Moracu da isprobam! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Odlicno osmisljen post, sa prakticnim prikazom. Pogaca odlicna!

    ОдговориИзбриши
  6. Svaka ti cast!Volim da ti dodjem na blog.Kod mene te ceka nagradica,pa svrati:)

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...