10. 11. 2010.

MUSAKA

VOLIM TE, MUSAKO MALA!

MUSAKA
(od mlevenog mesa i krompira)


Potrebno je: (za 4-6 osoba)

700-800 gr mlevenog mesa (juneća plećka, posnija svinjetina)
700 gr krompira ( 4 baš velika ili 5-6 manjih)
1 veći luk
malo soli ili začin c
tri velike kašike pavlake
1 jaje
1,5 dl mleka

Korisno je: Vatrostalna posuda sa poklopcem srednje veličine.


Rernu uključite na 180˚C.

Iseckajte luk na sitno i prodinstajte ga na vrlo malo ulja.Ubacite meso i promešajte ga varjačom.Odmah smanjite temperaturu ringle na umerenu vatru kako bi meso moglo da pusti saft.Dok se meso dinsta varjačom razbijajte grudvice koje se stvaraju kako bi dinstano mleveno meso bilo lepo rastresito.Ukupnoga dinstate oko 10 minuta,tek da ga malo termički obradite i da se sjedini sa lukom.Kada saft u kome se meso dinsta gotovo nestane, izmaknite šerpu u stranu i isključite ringlu.Dodajte jednu varjaču začina c, promešajte i fil je gotov.

Ogulite krompir i isecite ga na tanke kolutove.U posudi u koju ste ga narezali osolite ga varjačom začina c i rukom umešajte da bude ravnomerno osoljen.Možete umesto začina c da koristite so.

Uzmite vatrostalnu posudu i malo,vrlo malo, je nauljite, kap-dve ulja.Složite prvi red krompira, tako da prekrijete dno posude.Ne morate da se trudite da slažete krompir jedan po jedan kao mozaik.Samo ga ovlaš, ravnomerno rasporedite, tako da formirate sloj od  krompira.
Sada sipajte pola fila od mesa i varjačomga rasporedite ravnomerno.
Odmah stavite drugi sloj krompira, pa preko ostatak fila od mesa.Preostaje još da kolute krompira rasporedite u završni sloj.

Napravite preliv za musaku: umutite jaje i pavlaku.Dodajte nepunu čašu mleka,
oko1,5 dl, umutite sve ponovo i ravnomerno prelijte musaku.

Poklopite vatrostalnu posudu njenim poklopcem, stavite u rernu i pustite da  se musaka peče oko 40 minuta.Ipak, znate kako se kaže, ne gledajte na sat već povremeno proverite kako se jelo peče jer rerne se razlikuju.....

Ako nemate vatrostalnu posudu, možete da koristite običnu tepsiju srednje veličine, samo je prekrite folijom pre nego što jelo stavite urernu.Pred kraj pečenja, ako musaku pečete na ovaj način, foliju skinite i vratite jelo u rernu još nekoliko minuta kako bi dobilo izgled lepo zapečenog jela. Ispod folije se «zapari» pa krompir izgleda kao da je kuvan.


Kad pravite musaku nije vam toliko bitna mera mesa i krompira.To će varirati u zavisnosti od broja osoba za koje se ručak pravi.Poenta je u pripremi fila od mesa jer je bitno da to meso bude osoljeno taman koliko treba.Isto važi i za krompir.Ako ponekad presolite fil nemojte soliti krompir, snađite se....
Takođe možete da dodajete u fil začine koje volite ili povrće koje daje prijatnu aromu, npr kolutove paprike i paradajza .... Ja ponekad na jedan sloj mesa dodam iseckanu kuvanu vezu blitve.Probajte!
Musaka se jede topla ali  lepa je i kad se ohladi.
Poslužite je uz salatu od svežeg povrća, ajvar, cveklu, kiseli kupus...










1 коментар:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...