28. 5. 2011.

ĆUFTE U POVRĆU ZA TOPLE DANE


ĆUFTICE U POVRĆU


Potrebno je:

Pakovanje smrznute mešavine povrća po izboru
(Ja sam koristila pola pakovanja frikomove meksičke mešavine
 i pola pakovanja fitnes mešavine)
1 luk- samo ako već nije sadržan u mešavini smrznutog povrća
koju izaberete
2-3 sveže tikvice
2-3 sveža paradajza
malo kuvanog paradajza
začin za soljenje
pola pakovanja makarona

za ćuftice:

300 gr mlevenog junećeg mesa
ili ako volite mešano mleveno meso ili čistu mlevenu svinjetinu
malo origana, peršunovog lista po želji...
1 jaje
malo prezli
začin za soljenje


U jednu srednju šerpu stavite na malo ulja, smrznuto povrće da se dinsta.Ukoliko mešavina koju ste izabrali ne sadrži luk, dodajte i jedan manji sitno iseckan luk, da se dinsta zajedno sa ostalim povrćem.Kad povrće malo omekša dodajte isečen na kriške svež paradajz, izmešajte i smanjite temperaturu, poklopite šerpu i pustite da povrće krčka.Možete dodati i tek malo vode ukoliko se plašite da povrće ne zagori, jer narednih par minuta treba da ogulite tikvice i da ih uzduž isečete na četvrtine.
Čim sredite tikvice, otklopite šerpu, promešajte povrće koje se dinstalo i već napravilo dosta safta i ubacite tikvice isečene na malo krupnije komade.Svaku četvrtinu uzdižno isečene tikvice isecite bar na četiri parčeta.Posolite, začinom za soljenje, po ukusu, promešajte i ponovo poklopite da se sve lagano krčka u puno safta i pare.Možete da dolijete i malo kuvanog paradajza ukoliko želite da imate više tečnosti u kojoj se povrće dinsta i da budete potpuno mirni dok pripremate meso.Važno je da umerite temperaturu ringle da jelo stalno lagano krčka, a da ne utihne u poptunosti ili da vam stalno podiže poklopac i kipi po šporetu...

Sada pripremite ćuftice.U činiju stavite meso i malo udubite u srdini da napravite ulegnuće za jaje,dodajte malo začina za soljenje,nemojte preterivati jer imate malo mesa i dovoljna je jedna kašičica začina za soljenje.Dodajte i dve –tri kašike prezli i sve sastojke umesite varjačom u kompaktnu masu koja se odvaja od zidova činije.
Dok ste ovo radili, povrće je krčkalo i sad je vreme da mu dospete još malo kuvanog paradajza.Sipajte od prilike, kao da hoćete da dospete onoliko kuvanog paradajza da se stvori dovoljno čorbice u kojoj će se uskoro krčkati i ćuftice.
Ukoliko bi vam značila mera, onda je to jedna šoljica za kafu.Nećete pogrešiti ako dodate više ili manje, jer kasnije uvek možete da dodate još kuvanog paradajza.Sada ponovo poklopite šerpu u kojoj se krčka povrće.
Na ringlu stavite blago nauljen tiganj da se zagreva, a vi nauljite ruke i oblikujte male loptice od mesa.Njihova veličina je odprilike 2cm u prečniku. Od ove količine mesa dobućete oko 25 ćuftica. Radite brzo i čim se tiganj zagreje spuštajte ćuftice  i propržite ih sa svih strana.Čim dobiju izgled isprženog mesa, a to je vrlo brzo, vadite ih iz tiganja i spuštajte u sos od povrća koji je skoro gotov.
Sada pažljivo promešajte sve kako bi se ćuftice lepo smestile u sos od povrća i procenite da li želite da dodate još malo kuvanog paradajza. Ja sam dodala još malo jer sam želela da imam dovoljno tečnosti tako da na kraju mogu da dodam i makarone, a one uvek popiju dosta tečnosti kad se dodaju u neko jelo.
Ukupno sam do ovog momenta sipala jednu veliku šolju kuvanog paradajza, oko 2,5 dl...
Sada Poklopite šerpu i pustite sve da se krčka još dvadesetak minuta.
Tada obarite pola pakovanja makarona, ali tek toliko da samo malo omekšaju. Procedite ih i tako na pola kuvane dodajte povrću i ćufticama.Sve promešajte i pospite malo origana i peršunovog lišća po želji.
Probajte jelo i ako treba doterajte ukus.Pazite sa soljenjem, jer kuvani paradajz koji ste dodali već sadrži so.
Ringlu isključite i ostavite tako da se jelo dokuva na toploj ringli još desetak minuta, odnosno tek toliko da makaroni omekšaju.
Jelo je lagano, lepo, ukusno. Prija u toplim danima kada nam nije posebno stalo do teških jela i masnoća. Lepo je kad se jede toplo, odmah kad je skuvano ali mu apsolutno ništa ne fali ni kad se u potpunosti prohladi.
Sada kada ima puno svežeg povrća možete napraviti vlastiti izbor povrća koji možete da nađete na pijaci i na isti način napraviti ovo jelo.ja sam se odlučila za smrznutu mešavinu jer nisam išla na pijacu ali i zbog toga što vam od svakog povrća treba po malo. Zato su ove smrznute mešavine povrća baš zgodne.


2 коментара:

  1. Анониман28. мај 2011. 16:23

    Ma kakvi za trople dane.Ovo odmah ide ..za pravljenje.Ja voolim cufte...ovakve kao tvoje;)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Džoli,kod nas upravo dolaze ti lepi dani pa ih sada češće pravim na ovaj način ali u pravu si,uvek dobro dođu...

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...