ĆUFTICE U POVRĆU
Potrebno je:
Pakovanje smrznute mešavine povrća po izboru
(Ja sam koristila pola pakovanja frikomove meksičke mešavine
i pola pakovanja fitnes mešavine)
1 luk- samo ako već nije sadržan u mešavini smrznutog povrća
koju izaberete
2-3 sveže tikvice
2-3 sveža paradajza
malo kuvanog paradajza
začin za soljenje
pola pakovanja makarona
za ćuftice:
300 gr mlevenog junećeg mesa
ili ako volite mešano mleveno meso ili čistu mlevenu svinjetinu
malo origana, peršunovog lista po želji...
1 jaje
malo prezli
začin za soljenje
U jednu srednju šerpu stavite na malo ulja, smrznuto povrće da se dinsta.Ukoliko mešavina koju ste izabrali ne sadrži luk, dodajte i jedan manji sitno iseckan luk, da se dinsta zajedno sa ostalim povrćem.Kad povrće malo omekša dodajte isečen na kriške svež paradajz, izmešajte i smanjite temperaturu, poklopite šerpu i pustite da povrće krčka.Možete dodati i tek malo vode ukoliko se plašite da povrće ne zagori, jer narednih par minuta treba da ogulite tikvice i da ih uzduž isečete na četvrtine.
Čim sredite tikvice, otklopite šerpu, promešajte povrće koje se dinstalo i već napravilo dosta safta i ubacite tikvice isečene na malo krupnije komade.Svaku četvrtinu uzdižno isečene tikvice isecite bar na četiri parčeta.Posolite, začinom za soljenje, po ukusu, promešajte i ponovo poklopite da se sve lagano krčka u puno safta i pare.Možete da dolijete i malo kuvanog paradajza ukoliko želite da imate više tečnosti u kojoj se povrće dinsta i da budete potpuno mirni dok pripremate meso.Važno je da umerite temperaturu ringle da jelo stalno lagano krčka, a da ne utihne u poptunosti ili da vam stalno podiže poklopac i kipi po šporetu...
Sada pripremite ćuftice.U činiju stavite meso i malo udubite u srdini da napravite ulegnuće za jaje,dodajte malo začina za soljenje,nemojte preterivati jer imate malo mesa i dovoljna je jedna kašičica začina za soljenje.Dodajte i dve –tri kašike prezli i sve sastojke umesite varjačom u kompaktnu masu koja se odvaja od zidova činije.
Dok ste ovo radili, povrće je krčkalo i sad je vreme da mu dospete još malo kuvanog paradajza.Sipajte od prilike, kao da hoćete da dospete onoliko kuvanog paradajza da se stvori dovoljno čorbice u kojoj će se uskoro krčkati i ćuftice.
Ukoliko bi vam značila mera, onda je to jedna šoljica za kafu.Nećete pogrešiti ako dodate više ili manje, jer kasnije uvek možete da dodate još kuvanog paradajza.Sada ponovo poklopite šerpu u kojoj se krčka povrće.
Na ringlu stavite blago nauljen tiganj da se zagreva, a vi nauljite ruke i oblikujte male loptice od mesa.Njihova veličina je odprilike 2cm u prečniku. Od ove količine mesa dobućete oko 25 ćuftica. Radite brzo i čim se tiganj zagreje spuštajte ćuftice i propržite ih sa svih strana.Čim dobiju izgled isprženog mesa, a to je vrlo brzo, vadite ih iz tiganja i spuštajte u sos od povrća koji je skoro gotov.
Sada pažljivo promešajte sve kako bi se ćuftice lepo smestile u sos od povrća i procenite da li želite da dodate još malo kuvanog paradajza. Ja sam dodala još malo jer sam želela da imam dovoljno tečnosti tako da na kraju mogu da dodam i makarone, a one uvek popiju dosta tečnosti kad se dodaju u neko jelo.
Ukupno sam do ovog momenta sipala jednu veliku šolju kuvanog paradajza, oko 2,5 dl...
Sada Poklopite šerpu i pustite sve da se krčka još dvadesetak minuta.
Tada obarite pola pakovanja makarona, ali tek toliko da samo malo omekšaju. Procedite ih i tako na pola kuvane dodajte povrću i ćufticama.Sve promešajte i pospite malo origana i peršunovog lišća po želji.
Probajte jelo i ako treba doterajte ukus.Pazite sa soljenjem, jer kuvani paradajz koji ste dodali već sadrži so.
Ringlu isključite i ostavite tako da se jelo dokuva na toploj ringli još desetak minuta, odnosno tek toliko da makaroni omekšaju.
Jelo je lagano, lepo, ukusno. Prija u toplim danima kada nam nije posebno stalo do teških jela i masnoća. Lepo je kad se jede toplo, odmah kad je skuvano ali mu apsolutno ništa ne fali ni kad se u potpunosti prohladi.
Sada kada ima puno svežeg povrća možete napraviti vlastiti izbor povrća koji možete da nađete na pijaci i na isti način napraviti ovo jelo.ja sam se odlučila za smrznutu mešavinu jer nisam išla na pijacu ali i zbog toga što vam od svakog povrća treba po malo. Zato su ove smrznute mešavine povrća baš zgodne.
Ma kakvi za trople dane.Ovo odmah ide ..za pravljenje.Ja voolim cufte...ovakve kao tvoje;)
ОдговориИзбришиDraga Džoli,kod nas upravo dolaze ti lepi dani pa ih sada češće pravim na ovaj način ali u pravu si,uvek dobro dođu...
ОдговориИзбриши