Belo
pileće meso pravila sam uglavnom na dva načina: kao Lovačke šnicle ili kao
Pohovano belo meso. Dugo sam želela da napravim faširane šnicle od belog mleveno
mesa. Danas su se sklopili svi uslovi da to i učinim!
Uglavnom
imam sreću, da na svim prodajnim mestima imam izuzetno ljubazne mesare, koji me
već poznaju, pa smo nekako svoji, a ovaj mesar iz obližnje samoposluge, gde sam
danas kupila meso, bio je baš raspoložen da usliši sve moje želje.
Zamolila
sam ga da mi odkošta jedne dobre pileće grudi i da mi ih samelje. Od ukupno 650
grama mesa, kostiju i kožurice, na kraju sam dobila 550 gr čistog mlevenog
belog mesa. Evo kako sam napravila svoje prve faširane šnicle od belog pilećeg
mesa....
Potrebno
je:
Za
šnisle:
Predusretljiv
mesar
550 gr
mlevenog belog mesa
dva manja
crna luka
parče
suvog hleba debljine 4 cm ( tri prsta)
dve
kašike prezli
malo
mleka
1 jaje
začin za
soljenje
Za
paniranje:
Dva jaja
brašno
prezle
Ulje za
prženje....
Priprema:
Uključite
rernu da se zagreje na 180 stepeni celzijusa. Plitku tepsiju prekrite papirom
za pečenje.Ova predradnja nam je potrebna jer ćemo ove šnicle samo kratko
propržiti na ulju, a onda ćemo ih dopeći u rerni, kako ne bi bile natopljene
masnoćom.
Meso
staviti u činiju i malo ga udubiti pesnicom. Parče hleba oslobođeno korice,
natopiti mlekom u tanjiru, zgnječiti ga rukom i tako usitniti i osloboditi
suvišne vlage, pa dodati na meso. Luk izrendati i dodati na meso i natopljen
hleb,dodati jedno jaje, posoliti po ukusu solju ili začinom za soljenje(ja sam stavila ravnu
kašiku suvog začina) i sve sastojke dobro izmešati varjačom. Kada se svi
sastojci dobro sjedine, dodati dve kašike prezli i rukom umesiti ovu masu, kako
bi se dobila kompaktna masa zgodna za oblikovanje.
Masa za
šnicle je spremna.
Dobro
nauljite ruke i odvajajte dovoljno količine pripremljene mase da možete da
formirate šnicle veličine vašeg dlana. Tako pripremljene, ređajte ih na
neki tanjir ili na dasku, sve dok ne potrošite svu pripremljenu masu. Ja sam od ove količine mesa formirala trinaest šnicli.
Primetićete
da su ove šnicle prilično žitke, nemaju čvrstinu onih od npr junećeg mesa. Ne
brinite ništa, sve je pod kontrolom i znajte da će se pržiti bez problema.
Paniranje, prženje i pečenje
Sada u
tanjiru umutite dva jaja, jednu dasku pospite sa gomilicom brašna, a drugu
gomilicom prezli.Tiganj pospite s malo ulja i stavite na ringlu da se greje.
Oblikovane
šnicle prvo uvaljajte u brašno, kako su meke, nemojte ih pritiskati. Budite
nežni s njima, onda ih umočite u umućeno jaje, pa odmah u gomilicu prezli. Kad
ih stavite na prezle, rukama nabacite prezle po njima, nemojte ih pritiskati,
one to ne trpe, već ih tako uronjene u prezle i oblepljene prezlama, podignite u
ruke i dodatno oblikujete, i odmah, stavljajteih na zagrejano ulje u tiganju.
Ove
šnicle propržite kratko s obe strane, oko dva minuta s jedne, pa s druge strane
i tako zlataste vadite iz tiganja i ređajte na onu pripremljenu plitku tepsiju
koju ste prekrili papirom za pečenje. Dok se jedne prže, druge panirate i sve
tako dok ih sve ne propržite na ulju i ne poređate u tepsiju.
Kada
završite s prženjem i poslednje šnicle, stavite tepsiju na koju ste poređali
ove zlatne medaljone u zagrejanu rernu, uključite fen rerne i dopecite ih tako
još 15 minuta.
Posle tog
vremena sasvim su spremne za serviranje.
Iskoristite
zagrejanu rernu i napravite, super brzo i super lako, pomfrit za prilog ovim
faširanim šniclama!
Istu
tepsiju prekrite novim papirom za pečenje i gotov, zamrznuti krompir za pomfrit, rasporedite po tepsiji. Poprskajte ga uljem, kao kad pravite salatu i stavite u
tu vrelu rernu, na desetak minuta. Proverite da li je vaš pomfrit dovoljno
ispečen posle tog vremena. Probajte jedan krompirić.
Prebacite
pomfrit u posudu za serviranje, posolite ga i poslužite zajedno s faširanim šniclama, uz obilan prilog sveže
zelene salate.
Druga varijanta
Ove
ukusne faširane šnicle, sočne i meke, možete poslužiti i u tortilji.
Jednu
gotovu tortilju ugrejte na tiganju, prekrijte jednu polovinu zelenim liskama
salate, stavite šaku pomfrita i jednu faširanu šniclu, začinite tartar sosom po
ukusu. Praznu polovinu tortilje presavijte preko postavljenih đakonija i onda, bočne ivice preklopite prema sredini. Uvijte sve u salvetu da se ne bi
odmotavalo i pozovite decu. Pokažite im šta je Mama's chicken!
Treća varijanta
Faširane
šnicle od belog pilećeg mesa poslužite uz Boraniju u mleku. E, ovo je nešto
božanstveno! Neodoljivo!Probajte i uverite se!
Kao što
vidite, ja sam danas bila baš raspoložena za kuhinju, pravila sam i poslužila
sam, sve tri varijante. Vi možete kako hoćete, kako želite.
Prijatno!
Savrseno za mog M. koji je na protiv-holesterolskoj dijeti; ja bih onu u tortilji!
ОдговориИзбришиDok sam citala CV i druge tekstove iscurelo mi vreme da pogledam recepte...
ОдговориИзбришиNekad vazi ona: KAKAV TI JE ZIVOT, TAKVE SU TI MISLI... ;)
Vidimo se!
Draga Bjanka, uvek se obradujem kad neko pročita moje nekulinarske tekstove.Ovaj blog je pun tih tekstova, gotovo da su nerazdvojivi od recepata uz koje sam ih pisala i čini mi se da je dosta mojih posetilaca više volelo da čita upravo te tekstove.Moram da priznam da si me jako inspirisala, ovom rečenicom na kraju komentara, mislim imam o čemu kreativno da razmišljam!
ОдговориИзбришиBila sam na tvom blogu i sviđa mi se ideja "u gram i dinar" i bilo bi baš dobro da na kraju teksta(recepta)izvedeš računicu, to još niko nije radio, bar da znam.