14. 1. 2014.

DOMAĆI HLEB

hleb od heljdinog brašna


Kada baš poželim domaći hleb, onda volim da bude od brašna koje ne koristim tako često. Hleb, koji sam nedavno pravila, umesila sam od heljdinog brašna i gotove mešavine brašna  za crni hleb.Inspiraciju sam pronašla na Jafinoj stranici Coolinarike, ali sam malo modifikovala recept.HLEB OD HELJDINOG BRAŠNA I BRAŠNA ZA CRNI HLEB


Potrebno je:

400 gr heljdinog brašna
600 gr mešavine brašna za crni hleb
2  kašičice soli
40 gr svežeg kvasca
2 kašičice šećera
375 ml tople vode  (1,5 šolja)
1 dl ulja

Izrada:

U većoj  činiji, vangli, rukom izmešati brašno, jer ga imamo dve vrste. Kada se ujednači, napraviti udubljenje, rukom, u sredini i dodati so, šećer,ulje i  izmrvljen, ugrubo rukom, kvasac.Zamesiti testo dodajući vodu. Dolivati vodu, malo po malo, po potrebi, u toku mešanja testa. Koristite varjaču i mešajući od sredine, zahvatajte postupno brašno, sve dok ne umesite testo, koje je prilično meko.
Kod izrade ovog testa, praktično, potrebno je samo da sve sastojke sjedinite. Ne morate se posebno truditi da testo mesite.
Kada izradite testo, pokrite ga čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mesto da dokisne, u narednih sat vremena.

Dokislo testo:


Uključite rernu na vreme, da se zagreje na 200°C.

Pre nego što testo počne da kipi iz posude, pospite radnu površinu brašnom ( Jednim od onih koji ste koristili), saspite testo iz posude i samo ga ovlaš domesite rukom, bez posebnog pritiskanja i gnječenja. Radite to kao da masu prevrćete, kako bi je uvaljali u brašno.
Prebacite testo u tepsiju, koju ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Dozvolite mu da samo popuni tepsiju. Ukoliko ima još preostalog mesta u tepsiji, odignite testo i blago, rukom, razvucite do ivica tepsije. Tako uradite sa svih strana, ukoliko je potrebno.
Zasecite testo tankim oštrim nožem, praveći rezove popreko po površini testa, premažite ga sa malo hladne vode i stavite u već zagrejanu rernu.
Desetak minuta pecite ga na toj temperaturi, onda smanjite na 180°C i pecite hleb još jedno 20-tak minuta.

Dužina pečenja hleba zavisi od same rerne. Ja sam tih prvih 10 minuta koristila fen rerne, a onda, kada sam smanjila temperaturu, isključila sam fen i pekla, koristeći gornji i donji grejač,naravno.
Takođe, da li ćete hleb peći koji minut kraće ili duže, zavisi i od veličine tepsije. U manjoj tepsiji, logično, testo je deblje, pa onda mora i koji minut duže da se peče. Moja tepsija je veličine: 25cm x 35cm
Npr. Jafi kaže da se hleb peče na 250°C, pa onda da se smanji na 200°C.Međutim u mojoj rerni to bi značilo spržiti testo.Zato, ako niste iskusni, preporučujem da motrite kako se razvija situacija u rerni. Ne dozvolite da testo naglo i burno potamni u ranoj fazi pečenja.
Najbolji način da znate da je hleb gotov jeste boja kore i činjenica da je počeo da se odvaja od tepsije, po ivicama.
Kada izvadite hleb iz rerne, poprskajte ga sa malo hladne vode, izvadite iz tepsije i umotajte u čistu kuhinjsku krpu.Potrebno je da hleb malo "odmori".Hleb je vrlo,vrlo ukusan i mekane sredine. Lepo se seče nožem, pa je pogodan i za pravljenje sendviča.Mi smo ga,ovom prilikom, lomili rukom

1 коментар:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...