Kada baš poželim domaći hleb, onda volim da bude od brašna
koje ne koristim tako često. Hleb, koji sam nedavno pravila, umesila sam od
heljdinog brašna i gotove mešavine brašna
za crni hleb.Inspiraciju sam pronašla na Jafinoj stranici Coolinarike,
ali sam malo modifikovala recept.
HLEB OD HELJDINOG BRAŠNA I BRAŠNA ZA CRNI HLEB
Potrebno je:
400 gr heljdinog
brašna
600 gr mešavine
brašna za crni hleb
2 kašičice soli
40 gr svežeg
kvasca
2 kašičice šećera
375 ml tople
vode (1,5 šolja)
1 dl ulja
Izrada:
U većoj činiji, vangli, rukom izmešati brašno, jer ga
imamo dve vrste. Kada se ujednači, napraviti udubljenje, rukom, u sredini i
dodati so, šećer,ulje i izmrvljen,
ugrubo rukom, kvasac.Zamesiti testo dodajući vodu. Dolivati vodu, malo po malo,
po potrebi, u toku mešanja testa. Koristite varjaču i mešajući od sredine,
zahvatajte postupno brašno, sve dok ne umesite testo, koje je prilično meko.
Kod izrade ovog
testa, praktično, potrebno je samo da sve sastojke sjedinite. Ne morate se posebno
truditi da testo mesite.
Kada izradite
testo, pokrite ga čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mesto da dokisne,
u narednih sat vremena.
Dokislo testo:
Uključite rernu
na vreme, da se zagreje na 200°C.
Pre nego što
testo počne da kipi iz posude, pospite radnu površinu brašnom ( Jednim od onih
koji ste koristili), saspite testo iz posude i samo ga ovlaš domesite rukom,
bez posebnog pritiskanja i gnječenja. Radite to kao da masu prevrćete, kako bi
je uvaljali u brašno.
Prebacite testo u
tepsiju, koju ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Dozvolite mu da
samo popuni tepsiju. Ukoliko ima još preostalog mesta u tepsiji, odignite testo
i blago, rukom, razvucite do ivica tepsije. Tako uradite sa svih strana,
ukoliko je potrebno.
Zasecite testo
tankim oštrim nožem, praveći rezove popreko po površini testa, premažite ga sa
malo hladne vode i stavite u već zagrejanu rernu.
Desetak minuta
pecite ga na toj temperaturi, onda smanjite na 180°C i pecite hleb još jedno
20-tak minuta.
Dužina pečenja
hleba zavisi od same rerne. Ja sam tih prvih 10 minuta koristila fen rerne, a
onda, kada sam smanjila temperaturu, isključila sam fen i pekla, koristeći
gornji i donji grejač,naravno.
Takođe, da li
ćete hleb peći koji minut kraće ili duže, zavisi i od veličine tepsije. U
manjoj tepsiji, logično, testo je deblje, pa onda mora i koji minut duže da se
peče. Moja tepsija je veličine: 25cm x 35cm
Npr. Jafi kaže da se hleb peče na 250°C, pa onda da se smanji na 200°C.Međutim u mojoj rerni to bi značilo spržiti testo.Zato, ako niste iskusni, preporučujem da motrite kako se razvija situacija u rerni. Ne dozvolite da testo naglo i burno potamni u ranoj fazi pečenja.
Najbolji način da
znate da je hleb gotov jeste boja kore i činjenica da je počeo da se odvaja od
tepsije, po ivicama.
Kada izvadite
hleb iz rerne, poprskajte ga sa malo hladne vode, izvadite iz tepsije i umotajte u čistu kuhinjsku krpu.Potrebno je da hleb malo "odmori".
Heljda zaista da poseban miris i ukus...Kakva dobrota u domacem hljebu!
ОдговориИзбриши