DŽEPNI RUČAK
KONJSKA HRANA ZA PASJA VREMENA
KONJSKA HRANA ZA PASJA VREMENA
Pasja vremena
U poslednje vreme, sve češće, imam priliku da čujem kako se
ljudi žale da najveći deo svog vremena, provode na poslu. Često čujem rečenicu:
“Nikada nisam toliko mnogo radio, a para nigde!”Smanjeni obimi poslovnih
mogućnosti, kao posledica ekonomske krize, opšta neimaština, naterali su sve
zaposlene da izgaraju na svom poslu do krajnjih granica. Ono što je nekad
radilo petoro ljudi, danas radi dvoje. Borba za radno mesto i opstanak firme,
postao je prioritet svima. Pare nisu sve na ovom svetu, ali potrebne su nam da
izdržavamo svoje porodice, plaćamo račune i kako stvari stoje, otplaćujemo,
kredite bankama.
Da bi smo sačuvali svoju firmu, moj suprug i ja, radimo
deset sati dnevno, naizmenično ili zajedno. Deset sati smo na radnom mestu ali
praktično, na posao se odlazi u 7h, a kući se vraćamo oko 19h.Ako se tome doda
vreme buđenja, koje je u 6h i momenat kada se konačno, mrtav umoran, svališ na
trosed u 20h, dobijamo 14 sati radne angažovanosti.
Naravno, mozak nikad ne prestaje da obrađuje informacije
relevantne za posao, tako da se može reći:
Živim da bih radio, a radim da bih preživeo. Ono, nešto malo, slobodnog
vremena provedemo u snu. Sve češće, u san padam kao da sam primila injekciju
anestezije.Sad sam tu i onda , samo mrak…
Pored mnogih pitanja koje sebi postavljamo u ovim uslovima
radne angažovanosti, značajno je i ono, naizgled banalno, ali i suštinski veoma
značajno: Kako da se hranim u hodu? Šta da jedem na brzinu. Kako da živeći pod
takvim pritiskom i stresom, dodatno ne ugrožavam svoje zdravlje hranom iz
pekare: masnim burecima, pljeskavicama, picama, kiflicama? Konačno, zdravlje
ulazi na usta?
Konjska hrana
Sticajem okolnosti, došla sam do recepta za mešavinu semenki,
koje svako od nas može kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Uz malo truda, to
nam može obezbediti zaista brz ali i zdrav obrok s nogu, u hodu, dok radimo.
Potrebna količina semenki košta oko hiljadu dinara, a može
da traje mesec dana, ako je koristite za doručak, odnosno ručak, dok ste na
poslu. Nije zanemarljiva ni ušteda koja se na taj način ostvaruje. Ipak, efekti
po zdravlje su višestruko iznad te računice.
Ukoliko nemate zdravstvenih problema koji bi vam bili
prepreka da konzumirate sastojke ove smeše,
a vi to najbolje znate, onda nema razloga koji bi vas sprečavao da isprobate ovu zdravu hranu.Jedina napomena i upozorenje, bili bi da
čuvate zube, jer se uvek prokrade semenka koju niste uspeli da sameljete. Te
semenke koje smo nagrizali, jedući ovu hranu, bile su i razlog što smo je moj
suprug i ja nazvali “konjska hrana”.
Džepna hrana
Ova zdrava hrana koju možemo poneti u džepu i od nje na
krajnje jednostavan način, brzo i lako, napraviti ukusan i hranljiv obrok, priprema se od više
različitih semenki, raznih biljaka.
Sastojci ove mešavine mogu se grupisati prema načinu na koji
ih obrađujemo pre nego što ih sve pomešamo u jednoj velikoj posudi:
Sastojci koji se
upotrebljavaju u kupljenom stanju:
Pšenične klice
(suve) 200 gr
Cimet 150-200 gr
Ovsene mekinje
200 gr
Sastojci koje je potrebno samleti u električnom
mlinu za kafu:
Lan 400 gr
Proso 200 gr
Susam 200 gr
Raž 200 gr
Ječam 200 gr
Ovseno seme 200
gr
Sastojci koje je potrebno samleti u blenderu:
Seme bundeve
(golica) sirovo 200gr
Seme suncokreta
200 gr
Badem 200 gr
Sve sastojke
pripremiti na način na koji je rečeno.Dakle, ono što se koristi u kupljenom
stanju samo saspete u jednu veliku činiju, ono što je potrebno samleti u mlinu
za kafu, sameljete, pa dodate u tu činiju, a ono što usitnite u blenderu,
usitnite i dodate svemu ostalom. Sve na kraju izmešate rukom ili varjačom, kako
bi se smesa ujednačila.
Obratite pažnju kada meljete laneno i susamovo seme, koje je
dosta masno, da ne dođe do zakočenja
nožića mlina za kafu. Samlevena masa, ovih semena, zbog masnoće se lepi za
osovinu noža mlina, pa je najbolje da prilikom mlevenja sastojaka koji su
naznačeni da se melju u mlinu za kafu, to radite tko što ćete naizmenično mleti
masna semena i semenke drugih žitarica.
Npr.
Susam-raž-lan-ovas-susam-proso-lan-ovas-susam –raž-lan-proso...
Razumete?
Uvek posle masnog
semena tvrdo i nemasno seme, kako bi mlin radio nesmetano.
Sve sastojke, pripreljene
kako je rečeno, dobro izmešati u jednoj velikoj posudi. Tako homogenizovane
sastojke prebaciti u neku posudu s
poklopcem koji dobro dihtuje, to mogu biti plastične posude koje obično
koristimo za čuvanje hrane u frižideru, i pripremljnu
smesu držati u frižideru u toku upotrebe.
Nekoliko primera obroka
Priprema obroka:
U 5 kašika smese dodati kašičicu džema ili meda
Dodati čašu jogurta
Sve dobro izmešati i možete odmah jesti
ili
Pripremljnu smesu možemo spakovati za posle
ali
u tom slučaju preporučujem da
dodate još malo jogurta,
jer će zrnevlje upijati vlagu
i biti sve mekše...
Ovu hranu možete čuvati i na samom poslu u posudi
koju držite zaklopljenu u nekoj fioci ili tamo gde držite
kafu. Kad može kafa, može i hrana.
I
5 kašika smese
pomešati s jednom čašom (0,2dl) kiselog mleka, kašikom meda, promešati i jesti.
Može odmah po pripremi ili ovako pripremljeno ostaviti u frižideru preko noći i
jesti ujutro ili poneti na posao.
Pazite zube!
Ukoliko jedete
odmah, osetićete po koje tvrdo seme ovsa ili raži, jer se ova semena teško
melju u kućnoj radinosti.Vremenom ćete steći potrebnu opreznost za žvakanje ove
hrane.Ukoliko pripremljen obrok odstoji neko vreme u frižideru, sve semenke će
omekšati i nećete osetiti ni jednu tvrdu trunku.
Ukus ovog obroka
je lep i prijatan u obe varijante. Meni se lično sviđa druga omekšana varijanta,
ali kako, obično, zaboravim da pripremim obrok unapred, češće jedem tek
pripremljen obrok.
Možete, umesto
meda dodati malo neke lepe marmelade ili ne morate uopše dodavati zaslađivač,
ako ne volite slatko-kiselkaste kombinacije.Možda malteks? Ne znam, nisam
probala!
Ukoliko obrok
pripremate za posle, slobodno dospite jogurta, tako da izgleda kao da je smesa
ogrezla u njemu. Posle desetak minuta, videćete da semenke upijaju joigurt i
sve počinje da bubri i mekša.
II
5 kašika smese
1 sočna izrendana
jabuka
Nekoliko kašika
voćnog soka ( npr. isceđena narandža)
1 kašika meda po
želji
Smesu pomešate s
izrendanom jabukom i medom, dodate soka tek da nakvasite praškaste sastojke, ostavite
da prenoći ili jedete odmah
III
5 kašika smese
1 narandža iskomadana,
ugrubo
Malo voćnog
soka....
(Ja sam npr. Juče
na poslu sipala malo onog narandžastog napitka“recharger“)
IV
5 kašika smese
1 banana
Kašika meda
1 čaša jogurta
Kao što vidite,
ova smesa jeste, zaista, džepni ručak. Omogućava vam da brzo i lako pripremite zdrav ali i sit obrok,
ma gde da se nalazite.
Kako ćete praviti
svoje obroke, zavisi samo od vašeg ukusa i mašte. Takođe, maštovitost će vam
omogućiti da napravite i slatke kuglice,
pa ćete imati i kolačiće da se zasladite. Ako mogu, samo, da vam dam nagoveštaj:
samlevene suve smokve, malo suvog grožđa, malo meda i malo voćnog soka....
draga Ankice slazem se da je ovo fenomenalan obrok! Ja ga jedem godinama,pa mogu da dam mali savet za pripremu ovsenih ili razenih semena! Jednostavno ih kratko prokuvajte u malo vode i kad se prohlade radite po receptu dalje! Divna hrana!!!! pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala na ovom savetu! Isprobaću, sigurno.
ОдговориИзбришиSve vise i cesce se konzumira ovakva hrana; nista joj ne fali -naprotiv...ukusno i zdravo!
ОдговориИзбришиZanimljivo! :)
ОдговориИзбриши