Uz recept za ovu tortu, svima koji slave pravoslavni Božić, čestitke i najlepše želje, u ovoj neobično, toploj Badnjoj večeri, u Srbiji 2014.godine! Živeli! Radujte se, pa da radimo...
Rustična čokoladna
torta sa bananama
Potrebno je:
Peku se dve kore.
Za jednu koru:
5 jaja
5 kašika šećera
3 kašika brašna (meko
brašno)
3 kašike kakao
praha
3 kašike mlevenih oraha (ili još bolje, ugrubo
usitnjenih oraha)
Fil:
Beli fil koji se kuva:
9 kašika brašna
3 kašike šećera u
prahu
½ l mleka
Fil sa orasima:
200 gr oraha
12 kašika šećera
u prahu
250 gr margarina
Glazura i
čokolada za zalivanje kora:
200 gr crne
čokolade (za kuvanje)
Okrugli kalup za
tortu prečnika 26 cm
Pek papir
Pre nego što počnete bilo šta, uradite sledeće: Jaja koja čuvate u frižideru, izvadite
bar pola sata ranije iz frižidera, da se „aklimatizuju“ na sobnu
temperaturu.Ovo je veoma važno ukoliko zaista želite da budete više nego
zadovoljni ishodom u pripremi kora.
Priprema:
Prave se dve kore
za tortu, a svaka ispečena kora se preseca na dve tanje kore, tako da imamo,
praktično četiri tanke kore za tortu.
Uključite rernu
da se zagreje na 180°C.
Sameljite orahe.
Pripremite sve
potrebne sastojke da vam budu na dohvat ruke.
Isecite dva pek
papira koji odgovaraju dnu vaše okrugle tepsije. (kalup za tortu prečnika 26
cm)
Jedna kora za
tortu se pravi:
Pet celih jaja
umutite, mikserom, sa 5 kašika šećera. Znaćete da ste ih dovoljno mutili kada
poprime bledo žutu boju i postanu vazdušasta.
U umućena jaja
dodajte 3 kašike brašna, 3 kašike kakao praha i 2-3 kašike ugrubo izmrvljenih
oraha. To je onaj deo oraha koji uvek ostane nesamleven u mašinici za mlevenje
oraha.
Ukoliko je vaša mašinica savršena, pa nemate
ovakvu nus pojavu, a mrzi vas da seckate orahe, jednostavno ubacite te 2-3
kašike samlevenih oraha, kakve imate.
Ručnom mutilicom,
a ja sam to radila običnom kašikom, lagano umešajte sve i uživajte u šuškanju
testa koje ste napravili. Primetićete kako na površinu izbijaju vazdušni
šklobuci i zaista, testo diše, šuška.
Tako umešano
testo za koru prespite u kalup za pečenje, na čije dno ste prethodno već
stavili papir za pečenje.
Presipanjem testa
u kalup ono se samo već izravnalo, a ako vam se čini da nije, pomozite mu.Zadnjom
stranom kašike, rasterajte ga ujednačeno po kalupu za pečenje.
Ne, nisam
podmazivala uljem tepsiju, niti bilo šta drugo,dobro ste primetili.
Dok ste ovo
radili, rerna se zagrejala na željenu teperaturu, pa jednostavno ubacite koru u
rernu, na srednju visinu, da se peče narednih 15 minuta.
Slobodno
koristite fen rerne i ne, nemojte da otvarate vrata rerne svaki čas. Podesite
tajmer rerne na 15 minuta i kao pravi
profesionalac, posle tog vremena izvadite pripremljnu koru napolje.
Napomena: Ukoliko
je vaša rerna baš dobra i vi znate da ona baš dobro prži i imate iskustva već u
radu s njom i znate, da malo ranije bude sve gotovo nego što vam je rečeno u
receptu,onda vas savetujem da oko 12 minuta, obiđete vašu koru u rerni i
bocnete je viljuškom u sredinu. Ukoliko se testo ne lepi za viljušku, vadite je
napolje već u 12 minutu.
Dok jednu koru
pečete u rerni, imate dovoljno vremena da operete posudu i mutilice miksera
koje ste već koristili i sve ponovite još jednom. Dakle umutite na isti način i
drugu koru.
Kora koja se
ispekla u rerni vadi se napolje.Oslobodite je iz kalupa.Odstranite sa nje papir
za pečenje i stavite je na čistu kuhinjsku krpu da se prohladi.
Kalup properite
(na obodu se uvek uhvati malo testa).Obrišite ga da bude suv, stavite na dno
papir za pečenje, prespite umućeno testo za koru, stavite u rernu i posle 15, a
možda i 12 minuta,vadite napolje. Kore ostavite da se hlade, položene na čiste
kuhinjske krpe.
Priprema fila:
Margarin koji je
omekšao jer ste ga držali na sobnoj temperaturi pomešajte sa 12 kašika mlevenog
šećera, muteći ga mikserom, sve dok ne postane penušav.
Napravite beli
fil:
U trolitarskoj
šerpi pomešajte:
Prvo 9 kašika
šećera pomešajte sa 3 kašike mlevenog šećera, a onda dodavajte malo po malo
mleka u ovu praškastu mešavinu brašna i šećera. Trudimo se da mešajući ručnom
mutilicom dobijemo masu koja lići na pastu. Najbolji način da znate, da ćete
ovo brašno umešati sa mlekom, tako da se ne pojavi niti jedna grudvica brašna,
je da mešate brašno i šećer, postepeno dodavajući mleko. Kada dobijete smesu
koja ima gustinu, recimo, paste za zube, dodajte preostalo mleko, malo po malo,
uz stalno mešanje mutilicom.
Na kraju ovaj budući fil stavite, tako, u toj
šerpi u kojoj ste ga i mutili, na ringlu i to na umerenu temperaturu, nikako
na najače. Dakle, na srednjoj visini vrednosti vaše ringle, uz stalno mešanje, strpljivo, čekajte da
smesa počne da se zgušnjava.
Kada budete
videli da je krenulo da se zagreva, vodite računa da se, ni slučajno, ne lepi
za dno šerpe. Fil mora ostati beo kao
sneg.
Ukoliko primetite da se smesa lepi za dno, odmah sklonite u stranu, mešajte smesu
stalno, vratite na ringlu i tako stalno, i sve dotle, dok fil ne postane
potpuno gust.
Gotov je onda
kada se toliko zgusne da ne možete više da ga mešate bez napora. Vremenski, to
je za nekih 15-20 minuta.
Pripremljen fil ostavite po strani da se hladi.
Presecanje kora na pola
Dok čekate da se
fil ohladi, presecite kore na pola, svaku.
To je mnogo lakše
reći nego uraditi. Da bi ste to uradili, ukoliko nemate nikakva specijalna
sredstva za tu svrhu, poslužićemo se koncem i nožem.Na starinski način!
Odsecite komad
konca za šivenje, otprilike 1m, i obujmite njime koru po sredini.Spajajući dva
kraja konca u tački ispred vas,ukrstite niti i povlačite ruke u suprotnim pravcima, tako da urežete
trag duž celog obima kore. Po toj liniji, koja je nastala zatezanjem konca,
zasecite oštrim nožem koru, sa svih strana po malo, prema sredini.trudite se da
nož ide što više tačno po sredini, kako bi dobili kore koje su približno iste
debljine. Sada, koristeći te horizontalne zaseke napravljene nožem, konac,
držeći ga sa obe strane obima kore, provucite celom površinom kore kao da njime
testerišete testo, ako me razumete. Kada provučete konac celom površinom sredine
kore, pažljivo razdvojte polovine kora, jer su prilično tanke.
Završite fil:
U umućeni
margarin sa šećerom, dodajte preostale mlevene orahe.Umutite mikserom.
Postupno dodajte i rashlađeni beli fil uz stalno mešanje
mikserom. Fil je beo,prošaran orasima, kremast, ali i dovoljno čvrst da se ne
razliva.
Sklapanje torte:
Pre nego što
krenete da filujete tortu uradite sledeće:
Presecite sočan
limun na pola. Pripremite jedan veći tanjir i 4 lepe, zrele, banane.
Banane bi trebalo
da budu meke i aromatične, dakle zrele.Nije dobra nezrela banana jer nije
ukusna i slasna, a ne valja ni banana koja je prezrela i potamnela.
Pripremite i
spravicu za sečenje kuvanih jaja na tanke kolutove.
Sve to pripremite
na stolu gde ćete filovati tortu.
I još samo ovo pa
možete da počnete:
U omanjoj šerpici
rastopite dve štangle čokolade sa malo mleka (3-4) kašike.Važno je da ova
čokolada bude prilično tečna. Njome ćemo zaliti kore kako bi bile sočne.
Ogulite prvu
bananu.. Spravicom kojom obično sečete kuvana jaja na tanke kolutove, na brzinu
isecite banane na kolutiće.Otkinete parče banane, koliko staje na spravicu za
rezanje, kako isečete deo banane na kolutove, stavljajte na tanjir i odmah po
njima nacedite, rukom limun. Tako neće potamneti.To uradite sa svim preostalim
bananama.
Filovanje torte:
Prvu koru stavite
na tacnu na kojoj ćete formirati tortu. Strana koja je okrenuta prema gore
jeste sredina presečene kore.Pospite Rastopljenom čokoladom koru u
koncentričnim krugovima, vodeći računa da vam ostane čokolade za još dve kore.
Premažite filom koru, poslažite pola banana preko fila.
Stavite sledeću
koru.Pospite je rastopljenom čokoladom. Premažite belim filom. Sada ne
stavljate banane.
Stavite treću
koru.Pospite rastopljenom čokoladom, premažite filom, poslažite banane.
Poslednju koru stavite tako da gore bude okrenuta strana koja nije presek. Beli
fil koji viri sa strane između kora i ako ga ima još malo da je preostalo, samo
ravnomerno razmažite po obodu torte. Ostavite slobodno da se vide kore.
Konačno, gornju
koru prelijte čokoladnom glazurom koju pravite sada, kada ste formirali
tortu.Čokoladna glazura ne može da stoji i da čeka da završite posao filovanja
torte, jer se zgusne.
Čokoladna glazura se može napraviti i ovako:
Izlomite preostalu čokoladu u manju šerpicu, dospite malo mleka, oko pola kafene šoljice. Polako topite čokoladu u mleku, a
gustinu regulišete dodavanjem malih količina mleka. Kad budete zadovoljni
postignutim, prelijte gornnju koru čokoladom i to je to.
Ja sam napravila
čokoladu gustine, recimo pudinga jer sam želela da ta glazura postane tanak
sloj čokolade, takav da možete da ga uzmete u ruku...
Torta nije dočekala slikanje u celini.Deo torte koje smo jeli sutradan bio je očaravajućeg ukusa, mada ni ovoj polovini ništa nije falilo...
Draga Ankice, srecna ti Nova i Bozic..Hvala na tvojim zeljama...Nedostajala si mi
ОдговориИзбришиTorta zvuci odlicno - volim sve kolace sa bananama
Hvala, draga Jasna! Evo me s rukama u testu, pravim pogaču! Srdačan pozdrav!
ОдговориИзбришиUh moraćemo da probamo ovu poslasticu :) Mnogo hvala za sve korisne savete i recepte!
ОдговориИзбриши