16. 1. 2014.

RUČAK ZA PONETI

DŽEPNI RUČAK


zdrava hrana


 KONJSKA HRANA ZA PASJA VREMENA

Pasja vremena

U poslednje vreme, sve češće, imam priliku da čujem kako se ljudi žale da najveći deo svog vremena, provode na poslu. Često čujem rečenicu: “Nikada nisam toliko mnogo radio, a para nigde!”Smanjeni obimi poslovnih mogućnosti, kao posledica ekonomske krize, opšta neimaština, naterali su sve zaposlene da izgaraju na svom poslu do krajnjih granica. Ono što je nekad radilo petoro ljudi, danas radi dvoje. Borba za radno mesto i opstanak firme, postao je prioritet svima. Pare nisu sve na ovom svetu, ali potrebne su nam da izdržavamo svoje porodice, plaćamo račune i kako stvari stoje, otplaćujemo, kredite bankama.
Da bi smo sačuvali svoju firmu, moj suprug i ja, radimo deset sati dnevno, naizmenično ili zajedno. Deset sati smo na radnom mestu ali praktično, na posao se odlazi u 7h, a kući se vraćamo oko 19h.Ako se tome doda vreme buđenja, koje je u 6h i momenat kada se konačno, mrtav umoran, svališ na trosed u 20h, dobijamo 14 sati radne angažovanosti.
Naravno, mozak nikad ne prestaje da obrađuje informacije relevantne za posao, tako da se može reći: Živim da bih radio, a radim da bih preživeo. Ono, nešto malo, slobodnog vremena provedemo u snu. Sve češće, u san padam kao da sam primila injekciju anestezije.Sad sam tu i onda , samo mrak…
Pored mnogih pitanja koje sebi postavljamo u ovim uslovima radne angažovanosti, značajno je i ono, naizgled banalno, ali i suštinski veoma značajno: Kako da se hranim u hodu? Šta da jedem na brzinu. Kako da živeći pod takvim pritiskom i stresom, dodatno ne ugrožavam svoje zdravlje hranom iz pekare: masnim burecima, pljeskavicama, picama, kiflicama? Konačno, zdravlje ulazi na usta?

Konjska hrana

ručak za poneti


Sticajem okolnosti, došla sam do recepta za mešavinu semenki, koje svako od nas može kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Uz malo truda, to nam može obezbediti zaista brz ali i zdrav obrok s nogu, u hodu, dok radimo.
Potrebna količina semenki košta oko hiljadu dinara, a može da traje mesec dana, ako je koristite za doručak, odnosno ručak, dok ste na poslu. Nije zanemarljiva ni ušteda koja se na taj način ostvaruje. Ipak, efekti po zdravlje su višestruko iznad te računice.
Ukoliko nemate zdravstvenih problema koji bi vam bili prepreka da konzumirate sastojke ove smeše, a vi to najbolje znate, onda nema razloga  koji bi vas sprečavao da isprobate ovu zdravu  hranu.Jedina napomena i upozorenje, bili bi da čuvate zube, jer se uvek prokrade semenka koju niste uspeli da sameljete. Te semenke koje smo nagrizali, jedući ovu hranu, bile su i razlog što smo je moj suprug i ja nazvali “konjska hrana”.



Džepna hrana

ručak za poneti

Ova zdrava hrana koju možemo poneti u džepu i od nje na krajnje jednostavan način, brzo i lako, napraviti ukusan i  hranljiv obrok, priprema se od više različitih semenki, raznih biljaka.
Sastojci ove mešavine mogu se grupisati prema načinu na koji ih  obrađujemo pre nego što ih sve pomešamo u jednoj velikoj posudi:

Sastojci koji se upotrebljavaju u kupljenom stanju:


Pšenične klice (suve) 200 gr
Cimet 150-200 gr
Ovsene mekinje 200 gr

Sastojci koje je potrebno samleti u električnom mlinu za kafu:

Lan 400 gr
Proso   200 gr
Susam 200 gr
Raž 200 gr
Ječam 200 gr
Ovseno seme 200 gr

Sastojci koje je potrebno samleti u blenderu:

Seme bundeve (golica) sirovo 200gr
Seme suncokreta 200 gr
Badem 200 gr


Sve sastojke pripremiti na način na koji je rečeno.Dakle, ono što se koristi u kupljenom stanju samo saspete u jednu veliku činiju, ono što je potrebno samleti u mlinu za kafu, sameljete, pa dodate u tu činiju, a ono što usitnite u blenderu, usitnite i dodate svemu ostalom. Sve na kraju izmešate rukom ili varjačom, kako bi se smesa ujednačila.

Obratite pažnju kada meljete laneno i susamovo seme, koje je dosta masno, da ne dođe do zakočenja nožića mlina za kafu. Samlevena masa, ovih semena, zbog masnoće se lepi za osovinu noža mlina, pa je najbolje da prilikom mlevenja sastojaka koji su naznačeni da se melju u mlinu za kafu, to radite tko što ćete naizmenično mleti masna semena i semenke drugih žitarica.
Npr. Susam-raž-lan-ovas-susam-proso-lan-ovas-susam –raž-lan-proso...
Razumete?
Uvek posle masnog semena tvrdo i nemasno seme, kako bi mlin radio nesmetano.

Sve sastojke, pripreljene kako je rečeno, dobro izmešati u jednoj velikoj posudi. Tako homogenizovane sastojke prebaciti u neku posudu s poklopcem koji dobro dihtuje, to mogu biti plastične posude koje obično koristimo za čuvanje hrane u frižideru, i pripremljnu smesu držati u frižideru u toku upotrebe.



Nekoliko primera obroka

Priprema obroka:

ručak za poneti
 U 5 kašika smese dodati kašičicu džema ili meda
ručak za poneti
Dodati čašu jogurta
ručak za poneti
Sve dobro izmešati i možete odmah jesti
ili
ručak za poneti
Pripremljnu smesu možemo spakovati za posle
ali
u tom slučaju preporučujem da
ručak za poneti
dodate još malo jogurta,
jer će zrnevlje upijati vlagu
i biti sve mekše...
ručak za poneti
Ovu hranu možete čuvati i na samom poslu u posudi 
koju držite zaklopljenu u nekoj fioci ili tamo gde držite
kafu. Kad može kafa, može i hrana.

I

5 kašika smese pomešati s jednom čašom (0,2dl) kiselog mleka, kašikom meda, promešati i jesti. Može odmah po pripremi ili ovako pripremljeno ostaviti u frižideru preko noći i jesti ujutro ili poneti na posao.

Pazite zube!
Ukoliko jedete odmah, osetićete po koje tvrdo seme ovsa ili raži, jer se ova semena teško melju u kućnoj radinosti.Vremenom ćete steći potrebnu opreznost za žvakanje ove hrane.Ukoliko pripremljen obrok odstoji neko vreme u frižideru, sve semenke će omekšati i nećete osetiti ni jednu tvrdu trunku.
Ukus ovog obroka je lep i prijatan u obe varijante. Meni se lično sviđa druga omekšana varijanta, ali kako, obično, zaboravim da pripremim obrok unapred, češće jedem tek pripremljen obrok.

Možete, umesto meda dodati malo neke lepe marmelade ili ne morate uopše dodavati zaslađivač, ako ne volite slatko-kiselkaste kombinacije.Možda malteks? Ne znam, nisam probala!

Ukoliko obrok pripremate za posle, slobodno dospite jogurta, tako da izgleda kao da je smesa ogrezla u njemu. Posle desetak minuta, videćete da semenke upijaju joigurt i sve počinje da bubri i mekša.


II

5 kašika smese
1 sočna izrendana jabuka
Nekoliko kašika voćnog soka ( npr. isceđena narandža)
1 kašika meda po želji
Smesu pomešate s izrendanom jabukom i medom, dodate soka tek da nakvasite praškaste sastojke, ostavite da prenoći ili jedete odmah

III

5 kašika smese
1 narandža iskomadana, ugrubo
Malo voćnog soka....
(Ja sam npr. Juče na poslu sipala malo onog narandžastog napitka“recharger“)

IV

5 kašika smese
1 banana
Kašika meda
1 čaša jogurta

Kao što vidite, ova smesa jeste, zaista, džepni ručak. Omogućava vam da  brzo i lako pripremite zdrav ali i sit obrok, ma gde da se nalazite.
Kako ćete praviti svoje obroke, zavisi samo od vašeg ukusa i mašte. Takođe, maštovitost će vam omogućiti da napravite i slatke kuglice, pa ćete imati i kolačiće da se zasladite. Ako mogu, samo, da vam dam nagoveštaj: samlevene suve smokve, malo suvog grožđa, malo meda i malo voćnog soka....


4 коментара:

  1. draga Ankice slazem se da je ovo fenomenalan obrok! Ja ga jedem godinama,pa mogu da dam mali savet za pripremu ovsenih ili razenih semena! Jednostavno ih kratko prokuvajte u malo vode i kad se prohlade radite po receptu dalje! Divna hrana!!!! pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Sve vise i cesce se konzumira ovakva hrana; nista joj ne fali -naprotiv...ukusno i zdravo!

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...