Zapečene šnicle u prelivu od pečuraka
Potrebno je:
Meso po izboru izrezano u šnicle (junetina,teletina,svinjetina,belo pileće meso,ćureći file)
Količina mesa (računajte dve šnicle po osobi)
Pakovanje šampinjona
Malo narendanog kačkavalja
Kisela pavlaka
Malo belog vina
Malo brašna
Začin za soljenje ili so
Malo ulja za prženje mesa
Pogodno je imati vatrostalnu posudu sa poklopcem.Ako je nemate onda može poslužiti i manja tepsija i alu folija....
Priprema:
Uključite rernu na 180˚C.
Izrendajte kačkavalj.Količinu odredite prema proceni koliko je potrebno rendanog kačkavalja da prekrijete završni sloj složenca od šnicli i pečuraka. To je odprilike 100 grama.Takođe vodite računa o tome koju vrstu kačkavalja koristite!Neki su slani,neki gotovo ne slani.Prema njegovom ukusu odredite i koliko ćete soliti ostale sastojke jela.
Šampinjone operite i isecite na listiće.Nemojte bacati peteljke,ako su lepe i sveže i njih secite zajedno sa kapicom.Prodinstajte pečurke na malo ulja, pa kad puste sok,dospite malo belog vina,pola šoljice, da se prokrčkaju u njemu.Kad omekšaju i kad uvri sav sok u kome su se dinstale, a to je posle 15-tak minuta,dodajte malo soli ili začina koji uobičajeno koristite za soljenje jela, promešajte i uklonite sa ringle. Pazite da ne presolite.Ostavite pečurke sa strane dok ne zatrebaju.
Šnicle istucite čekićem za meso,posolite začinom,uvaljajte u brašno.Propržite šnicle na ulju sa obe strane,tako da budu napola pečene.Čim dobiju žućkastu boju,vadite na tanjir.Akose dvoumite koliko da ih pržite možda vam pomogne u proceni potrebnog vremena to, da će se peći još i u rerni, oko pola sata.
U pečurke koje ste ranije pripremili, dodajte celu kiselu pavlaku i promešajte.Dobili ste vrlo ukusan preliv koji je tek blago slan.
Sada imate sve potrebne i pripremljene sastojke za završetak ovog ukusnog jela.
U vatrostalnu posudu koju ste tek blago podmazali uljem ,složite red šnicli.Pospite preliv od pečuraka,ravnomernoga razvucite da prekrijete šnicle.Složite sledeći red i opet nanesite preliv od pečuraka.Složite završni red šnicli,ako ih još ima ili ako ste potrošili sve sastojke ,odozgo preko završnog reda pospite kačkavalj.
Poklopite vatrostalnu činiju, (ili običnu tepsiju pokrite alu folijom) stavite u rernu da se jelo zapeče. Posle dvadesetak minuta,najviše pola sata jelo je gotovo.Koliko ćete peći u rerni ovo jelo, zavisi koje meso koristite: Za pileći i ćureći file potrebno je dvadesetak minuta, za svinjetinu i junetinu oko pola sata.
Izvadite iz rerne i isecite složenac kao musaku i servirajte uz neku laganu salatu od svežeg povrća.
Ovo jelo je lepo i vrlo ukusno.Možete ga poslužiti svojoj porodici kao običan ručak ali nećete se postideti ni pred najizbirljivijim gostima, kada baš želite da se pokažete u najboljem svetlu!
Najvžnije je da ne presolite jelo.To vam se neće desiti ako ukalkulišete slanoću svih sastojaka koje pripremate i koristite.
P.S. Žao mi je nema slika.Pojela Cica-maca, u poznatom događaju opisanom u postu «Do not delite....»
Čarli vrati se kući,nedostaješ mi!
Ovo odlicno zvuci, Ankice!
ОдговориИзбришиI meni je zao sto nema fotke, jer ovo deluje vrlo ukusno i mislim da bi presek bio fantastican.
ОдговориИзбришиSta je sa Čarlijem? Gde je odskitao?
Sliku ću postaviti čim napravim ovaj ručak,a moram da dodam da jelo zaista izleda lepo,šnicle su meke i sočne i kad servirate na tanjir sve se preliva kačkavalj...Inače ja koristim edamer jer nije puno slan.Čarli je nadam se odjurio za nekom macom....več dve nedelje...
ОдговориИзбриши