15. 11. 2009.

Paprikas

PAPRIKAŠ

800 gr juneče plećke ili vrata
dve-tri glavice crnog luka
po želji šargarepa
1 do 1 ½ kg krompira
dve parike šilje
začin c
aleva paprika
malo brašna
trunčica šećera
lišće celera ili peršuna



Paprikaš je jelo koje se pravi na mnogo načina.Rekla bih da sve te varijacije proizilaze iz želje da se zadovolji ukusu onih za koje se kuva.U osnovi to je čorbasto jelo od krompira i mesa ,a vremenom kada utvrdite koji je to ukus koji želite da postignete sami dodaje sastojke po želji.Tako recimo ja nikada ne bih u paprikaš stavila domaću sušenu kobasicu niti bilo šta od suvog mesa ali ima onih koji tako baš vole.
Takođe prva asocijacija na paprikaš je ljuto,ali ako imate malu decu ili ne podnosite ljuto,sigurno je da ga tako nećete praviti.Evo jednog načina koji zadovoljava ukus i najvećih gurmana i sasvim male dece.

Meso se prvo iseče na komade veličine 3-4 cm i stavi na ulje da se dinsta.Za to vreme očistite i iseckajte dve-tri glavice crnog luka .Mesu koje ste pažljivo dinstali, pazeći da ima dovoljno safta koje je pustilo samo,povremeno dosipajući male količine vode kako bi ono stalno lagano krčkalo,dakle posle 15-tak minuta, dodajte luk koji ste pripremili,promešajte,dodajte malo vode ako treba i pustite da krčka još 10-15 minuta.Ko voli može da doda i veću šargarepu isečenu na kolutove istovremeno kad i luk ali nema greške ako je ne stavite.
Za to vreme pripremite krompir kg do kg i po,ogulite ga i isecite na četvrtine.
Proverite da li se meso,luk i šargarepa dinstaju u dovoljno tečnosti i kad ona počne polako da nestaje ,smaknite šerpu s ringle i pospite kašiku začina c,kašičicu aleve paprike,prstohvat šećera,varjaču brašna.Promešajte sastojke. Vratite na ringlu i dospite šolju vode.Čim krene da vri dodajte krompir i dve paprike šilje,ili neku drugu zelenu papriku,isečene uzduž na komade.Sve nalijte vodom malo jače nego što je onaj nivo koji volimo da zovemo «samo da ogrezne».Ne valja kada imamo previše vode.Voda treba da prekrije sve sastojke u šerpi tek nešto malo.
Sada se jelo krčka lagano oko pola sata.Ne treba mu mešanje.Na kraju kada mislite da je jelo gotovo probajte krompir.Probajte i ukus čorbice.Da li joj nešto fali? Dodajte ako treba začina c i pospite sa sitno seckanim lišćem celera ili peršuna.
Jelo se služi toplo.Ovo je kao i spanać, jelo koje se jede sveže spremljeno jer krompir ne trpi podgrevanje.Predlažem da probate da ga servirate ovako: svako sipa meso,krompir i čorbu kako se zahvata kutlačom,a onda u tanjiru viljuškom zdrobite krompir.Tako ćete dobiti lepo kašasto jelo i sigurno se nećete ispeći vrelim krompirom iz čorbe.
Uz paprikaš lepo se slaže salata od svežeg kupusa .
Na kraju, još samo jedna napomena.Paprikaš možete praviti na ovaj način i sa pilećim mesom .Pile koje nije masno isečete na manje komadiće,ne morate odstranjivati kosti,jer će se tokom kuvanja meso lepo raskuvati i praktično će se samo odvajati od kostiju kad ga sipate u tanjir.Koje meso ćete koristiti na kraju će zavisiti samo od vas.

6 коментара:

  1. Jos jedan uspesan rucak zahvaljujuci blogu :)

    Imam samo jedno pitanje. Zasto se ovde prvo stavlja meso, pa zatim luk?

    ОдговориИзбриши
  2. Paprikaš nije obična čorba,on mora da ima malo težine,malo jačine,ako me razumeš.Meso,svinjetinu,junetinu i divljač posebno,prvo propržimo na masnoći,kako bi se stvorila korica,tj zatvorile pore i tako sačuvalo sočno.Osim toga,jača mesa,ova pobrojana traže i dužu termičku obradu da bi se kasnije skroz razmekšalo,prilikom kuvanja.Dakle propržimo meso,da bi ga zatvorili i sacuvali sočnost,a onda dodajemo luk koji se proprźi sa mesom,tada se mešaju sokovi i arome,pa tek onda dodajemo krompir,a i ostalo i vodu,jer voda koju dodamo na kraju ima šta da pokupi,i miris i ukus...Piletina u principu ne mora ovako,jer brzo se zgotovi...
    Nadam se da ste zadovoljni odgovorom.
    Inače,u kuhinji nikada ni jedan posao nije uzaludan,jer čak i kada grešimo, učimo i napredujemo.
    Drago mi je ako je Kuvar za početnike prečica do uspeha.
    Pozdrav,Ankica.

    ОдговориИзбриши
  3. Sada vidim da sam u ovom odgovoru malo na ti,malo na vi,izvinjavam se,odgovor je bio malo duži pa sam pogubila,konce,što bi se reklo...😁

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...