20. 12. 2012.

MOJA "BOMBA" TORTA

torta


O TORTI U KRATKIM CRTAMA

«Bomba» torta, u osnovi, pravi se od dva rolata i dva fila.Potrebno je napraviti dva rolata koja se isfiluju jednim filom i kad se stegnu, iseku se na parčad debljine oko 1 cm. Tim kolutovima rolata, obloži se ovalna posuda, pa se onda u to udubljenje od rolata sipa drugi fil, ređaju preostali kolutovi rolata, nasipa fil ponovo, i sve tako, dok se činija i udubljenje od rolata ne ispuni slojevima fila i rolata. Na kraju, zadnji red se prekriva kolutovima rolata.Ovaj završni sloj će posle, kad činiju preokrenemo, biti osnovica torte, njena donja kora.
Ovako složena torta ostavi se u frižideru, da se dobro stegne, najbolje preko noći, a sutradan, činiju prokrenemo na poslužavnik, i oslobodimo ukalupljenu tortu, koju nećemo filovati spolja, jer sva lepota ove torte je u njenom izgledu.
Njena lepota je u jednostavnom i rustičnom izgledu. Ona je raskošna lepotica kojoj nije potrebno nikakvo kinđurenje.
Kako je dobila naziv? Pretpostavljam da je nekada nekog svog tvorca podsetila na bombu izgledom, a verovatno se nekad aludira i na njen bombastičan ukus.

KAKO SAM JE, TAČNO, TEMPIRALA

Želela sam da istaknem kontrast između kolutova rolata i fila. Odlučila sam se da napravim tamno testo i beli fil kojim ću ispuniti unutrašnjost torte. Ovaj fil će biti u kontrastu s tamnim testom rolata i spolja će se videti na mestima šupljina gde se spajaju ivice ovalnih oblika parčadi rolata. Rolate sam filovala takođe svetlim filom, koji je nežnu, smeđu boju, dobio od mlevenih pečenih lešnika.

Formula:
ROLAT X 2 + FIL S LEŠNICIM + BELI FIL


«BOMBA» TORTA


POTREBNO JE:

Za jedan rolat:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
3 kašike kako praha

Za fil s lešnicima:
250-300 gr mlevenih pečenih lešnika
1,5 šoljica mleka
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu

Beli fil:
12 kašika šećera
9 kašika brašna
½ l mleka
kašičica ekstrata vanile ili dve kesice vanil šećera
100 gr bele čokolade
500 ml umućene slatke pavlake

Izrada:

Uključite rernu da se zagreje na 180˚C. Pripremite tepsiju srednje veličine. Rolat pravimo od 5 jaja, pa bi ona velika tepsija, koja ide uz šporet, bila prevelika za količinu testa koju ćemo dobiti.Dno tepsije prekrite pek-papirom.

Razdvojte belanca od žumanaca. Umutite čvrst sneg od belanaca, a zatim odmah umutite i žumanca sa šečerom, penasto, sve dok ne dobiju svetlo žutu boju.Umućenoj masi dodajte postepeno i sneg od belanaca. Ja uvek, ovaj deo mućenja, obavljam ručnom mutilicom.Tako, čini mi se testo bude vazdušastije. 
Dodajte smesi, kašiku po kašiku, brašna i kakao.  Kada sve dobro umešate, umućenu masu prelijte u tepsiju i stavite u rernu da se peče.
Rolat će se brzo ispeći, budite oprezni, testo je gotovo već za deset minuta. Pogledajte da li se ivice rolata odvajaju od stranica tepsije. Probodite testo viljuškom i videćete, već je gotovo, tu oko desetog minuta pečenja. Pečeno testo za rolat izvadite iz rerne. Prebacite ga na čistu kuhinjsku krpu, odstranite pek-papir i urolajte ga.

Dok se ovaj prvi rolat pekao, za  tih deset minuta, vi ste već umutili testo i za drugi rolat. Tako, sada odmah, u istu tepsiju, stavljate nov pek-papir, sipate umućeno testo za rolat, stavljate u rernu i već za desetak minuta, imate pečeno testo za drugi rolat. Sve ponovite što ste radili i sa prvim testom: iz rerne, na čistu krpu, skidate pek-papir i urolate testo.

Fil sa pečenim lešnicima

Ovo je vrlo jednostavan fil za izradu.Ja sam koristila svoje iskustvo sa pravljenjem fila za tortu «Bela rada». Ovde sam sada, umesto oraha, upotrebila lešnike. Ukoliko kupite već pečene lešnike samo ih sameljite. Ukoliko imate lešnike koji nisu već pečeni, stavite ih u onu istu tepsiju koju ste oslobodili od testa za rolat i pecite ih u već vreloj rerni desetak minuta. Ja sam rernu bila isključila i uz pomoć fena rerne lepo ispekla lešnike.  Kada se budu ispekli , posle desetak minuta, izvadite ih napolje i trljajući ih o dlanove skinite im tamnu «košuljicu». Ostaće potpuno «goli» i beli. Imaju taj divan miris od pečenja u rerni, Sameljite ih. Stavite ih u jednu činiju i prelijte 1,5 šoljicom mleka koje ste zagrejali do ključanja.Ostavite da lešnici upiju mleko i da se potpuno ohlade.
Umutite margarin sa šećerom u prahu.Najbolje je da margarin pre mućenja bude van frižidera, bar pola sata, kako bi bio mek i pogodan za mućenje.Dovedite mu temperaturu na sobnu, pa će se lako i lepo, penasto, umutiti.
Kada se mlekom natopljeni lešnici prohlade, na istu tu sobnu temperaturu, spojite ih s umućenim margarinom, sve dobro promešajte i fil za rolate je spreman.
Sada, taj fil, od oka podelite na dva dela i svaki rolat premažite filom i urolajte ih.
Ovako pripremljene rolate uvijte u elastičnu foliju i odložiti u frižider. Ovde možete i prekinuti izradu torte, pa nastaviti sutra, kao ja, ili možete, posle dva sata da nastavite rad na torti.
U svakom slučaju, u nastavku, pripremite drugi fil.

BELI FIL

Pola, od oka,  pripremljene količine mleka za ovaj fil, stavite u šerpu da se zagreva. U posudi za mućenje pomešajte šećer, brašno i vanil šećer.Dodajte mleko i umutite kao kad pravite puding. Pazite da mleko dodajete postepeno kako se ne bi stvarale grudvice. Kada mleko u šerpi bude na ivici da provri, sipajte umućenu masu u mleko i sve dobro promešajte. Smanjite odmah temperaturu ringle, ako treba, izmaknite malo da se dno rashladi, jer ovaj fil nikako ne sme da zagoreva. Kuva se na tihoj vatri uz stalno mešanje dok se u potpunosti ne zgusne. Kada ga skuvate izmaknite ga u stranu.
U drugoj posudi rastopite belu čokoladu. To možete uraditi i na pari, ali ako ste pažljivi i strpljivi, poslužiće i jedna šerpica u kojoj ćete rastopiti čokoladu.
Rastopljenu belu čokoladu odmah dodajte u beli fil. Sve umutite dobro mikserom.Ostavite da se hladi.
Umutite slatku pavlaku da bude potpuno čvrsta.
U rashlađeni beli fil dodajte kašiku po kašiku umućenu slatku pavlaku, mešajte ručno, kako bi fil bio vazdušast.

SKLAPANJE TORTE

Ovalnu posudu, odgovarajuće zapremine obložite elastičnom folijom.Foliju postavite iz dva dela, tako da se njene trake preklapaju na dnu posude i ostavite ih da vise u dovoljnoj dužini , tako da možete, posle kada složite tortu, da je preklopite preko testa i tako praktično zaštitite od sušenja ili upijanja mirisa iz frižidera.
Rolate koji su se stegli u frižideru, isecite na parčad debljine oko 1 cm.
stavite prvi kolut u centar posude i onda nižite, slažite kolutove rolata sve dok ne obložite činiju iznutra.
Sipajte određenu količinu belog fila, pa poređajte red kolutova rolata. Sada možete, radi boljeg uklapanja kolutova, neki od njih iseći na pola, sve kako se bude javljala potreba da se popune praznine. Sipajte ponovo beli fil, pa poređajte sledeći red kolutova rolata i tako sve dok ne dođete do vrka činije.
Logično da ćete ovo slaganje završiti s kolutovima rolata.
Napominjem da beli fil, kada ga sipate u činiju, razvučete dobro do stranica činije u koju slažete tortu. Važno je da taj fil izbije dobro u šupljine koje se javljaju na spojevima ovalnih oblika kolutova rolata. Taj fil će biti ravna bela površina kada tortu budete oslobodili iz ovog kalupa.
Kada završite slaganje torte, prekrite je onom elastičnom folijom koju ste ostavili da visi sa strana činije.
Ostavite tortu u frižideru da se dobro stegne.
Najbolje, sutradan, smaknite foliju kojom ste poklopili činiju u kojoj je torta,u stranu, stavite tacnu licem okrenutom prema torti i preokrenite činiju.
Skinite činiju.
Skinite foliju.
Torta je gotova.
Ukoliko želite, možete dodati neke prikladne ukrase pri samom dnu torte...
To je sad sve stvar ukusa ili inspiracije.
Ja nisam ništa dodavala.
Meni je bila savršena, baš ovakva kakva je ispala. Ipak....

ŠTA BIH IZMENILA U RECEPTU

Kada bih ponovo pravila ovu tortu učinila bih sledeće izmene:

Smanjila bih količinu brašna na 4 kašike, jer se dodaje 3 kašike kakao praha.
Narendala bih malo narandžine kore u testo.
Nafilovane rolate bih poprskala sokom od sveže isceđene narandže, pa bih ih tako naprskane, uvila u foliju i ostavila da se stegnu u frižideru.
Sada mi je žao što se nisam setila da joj prilikom dodavanja onog belog fila, dodam i malo «Premijinog» džema od šumskog voća. Iako ne volim da ističem posebno neke proizvođače, pravim iznimku, i ističem da ovaj džem ima kvalitet vrhunske poslastice. Posebno je zgodan za kolače, jer je vrlo tečan i može se prosto kašikom posipati po testu, filu, palačinkama. Retko koji kupovni džem možete tako iz tegle da koristite. Obično moraju da se razrede vodom.
Mislim da bi presek torte bio mnogo raskošniji da sam po belom filu posula koju kašiku ovog divnog džema.
Takođe, potrudiću se da do sledećeg puta, kada nameravam da primenim sve ove dopune, savladam tehniku pravljenja ružica od čokolade.Mislim da samo takve ruže zaslužuju da krase podnožje ove torte.

KAKVA JE TORTA

Divna. Potrebno joj je da odleži kako bi upila vlagu i aromu filova. Nije preslatka.Dovoljno slatka. Oseća se prijatan ukus i aroma lešnika.Volela bih da je rolat bio sočniji.Zato bih sledeći put učinila one, gore, navedene izmene.
U svakom slučaju, niko se nije požalio. Znam samo da se tražilo parče više.

REČ DVE O PRAVLJENJU KOLAČA

Ovim postom želim da ukažem na nekoliko važnih stvari za sve početnike:

Kada naučite da pravite jednu vrstu kolača, svoje iskustvo u radu sa tim testom i filom možete upotrebiti za izradu mnogih poslastica.
Možete videti, da iako nisam imala neki poseban recept za ovu tortu, ja sam se poslužila idejom o njenom izgledu i načinu konstruisanja, a testo i filove sam pravila ugađajući sopstvenom ukusu i zamislima.
Beli fil koji sam pravila za ovu tortu, u osnovi je fil za Ledene kocke, fil za lešnike je u osnovi fil koji se pravi za tortu Bela rada...
Tako nastaju mnoga jela i mnoge poslastice.Želim da istaknem, da je dovoljno savladati izradu dva - tri testa i nekoliko filova i onda možete da se poigravate i izrađujete svoje sopstvene kolače, baš onakve kakve želite, po sopstvenom ukusu.
Tako je i sa drugim jelima.
Nikada se nemojte obeshrabriti tuđim umećem, misleći da nikada nećete moći savladati tako puno recepata za tako puno jela ili kolača.
Istina je da su mnogi recepti izvedeni iz nekoliko osnovnih recepata, sve ostalo je stvar mašte, rastućeg umeća i neprestnog istraživanja i isprobavanja ukusa, pristupa, i kombinacija namirnica. 
Ja mislim.










3 коментара:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...