7. 12. 2012.

FAŠIRANE ŠNICLE OD BELOG PILEĆEG MESA


faširane šnicle
            




Belo pileće meso pravila sam uglavnom na dva načina: kao Lovačke šnicle ili kao Pohovano belo meso. Dugo sam želela da napravim faširane šnicle od belog mleveno mesa. Danas su se sklopili svi uslovi da to i učinim!
Uglavnom imam sreću, da na svim prodajnim mestima imam izuzetno ljubazne mesare, koji me već poznaju, pa smo nekako svoji, a ovaj mesar iz obližnje samoposluge, gde sam danas kupila meso, bio je baš raspoložen da usliši sve moje želje.
Zamolila sam ga da mi odkošta jedne dobre pileće grudi i da mi ih samelje. Od ukupno 650 grama mesa, kostiju i kožurice, na kraju sam dobila 550 gr čistog mlevenog belog mesa. Evo kako sam napravila svoje prve faširane šnicle od belog pilećeg mesa....

Potrebno je:

Za šnisle:

Predusretljiv mesar
550 gr mlevenog belog mesa
dva manja crna luka
parče suvog hleba debljine 4 cm ( tri prsta)
dve kašike prezli
malo mleka
1 jaje
začin za soljenje

Za paniranje:

Dva jaja
brašno
prezle

Ulje za prženje....

HET TRIK RASPOLOŽENE KUVARICE















Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni celzijusa. Plitku tepsiju prekrite papirom za pečenje.Ova predradnja nam je potrebna jer ćemo ove šnicle samo kratko propržiti na ulju, a onda ćemo ih dopeći u rerni, kako ne bi bile natopljene masnoćom.


Meso staviti u činiju i malo ga udubiti pesnicom. Parče hleba oslobođeno korice, natopiti mlekom u tanjiru, zgnječiti ga rukom i tako usitniti i osloboditi suvišne vlage, pa dodati na meso. Luk izrendati i dodati na meso i natopljen hleb,dodati jedno jaje, posoliti po ukusu solju ili začinom za soljenje(ja sam stavila ravnu kašiku suvog začina) i sve sastojke dobro izmešati varjačom. Kada se svi sastojci dobro sjedine, dodati dve kašike prezli i rukom umesiti ovu masu, kako bi se dobila kompaktna masa zgodna za oblikovanje.
Masa za šnicle je spremna.

Dobro nauljite ruke i odvajajte dovoljno količine pripremljene mase da možete da formirate šnicle veličine vašeg dlana. Tako pripremljene, ređajte ih na neki tanjir ili na dasku, sve dok ne potrošite svu pripremljenu masu. Ja sam od ove količine mesa formirala trinaest šnicli.
Primetićete da su ove šnicle prilično žitke, nemaju čvrstinu onih od npr junećeg mesa. Ne brinite ništa, sve je pod kontrolom i znajte da će se pržiti bez problema.

Paniranje, prženje i pečenje

Sada u tanjiru umutite dva jaja, jednu dasku pospite sa gomilicom brašna, a drugu gomilicom prezli.Tiganj pospite s malo ulja i stavite na ringlu da se greje.
Oblikovane šnicle prvo uvaljajte u brašno, kako su meke, nemojte ih pritiskati. Budite nežni s njima, onda ih umočite u umućeno jaje, pa odmah u gomilicu prezli. Kad ih stavite na prezle, rukama nabacite prezle po njima, nemojte ih pritiskati, one to ne trpe, već ih tako uronjene u prezle i oblepljene prezlama, podignite u ruke i dodatno oblikujete, i odmah, stavljajteih na zagrejano ulje u tiganju.
Ove šnicle propržite kratko s obe strane, oko dva minuta s jedne, pa s druge strane i tako zlataste vadite iz tiganja i ređajte na onu pripremljenu plitku tepsiju koju ste prekrili papirom za pečenje. Dok se jedne prže, druge panirate i sve tako dok ih sve ne propržite na ulju i ne poređate u tepsiju.
Kada završite s prženjem i poslednje šnicle, stavite tepsiju na koju ste poređali ove zlatne medaljone u zagrejanu rernu, uključite fen rerne i dopecite ih tako još 15 minuta.
Posle tog vremena sasvim su spremne za serviranje.

Iskoristite zagrejanu rernu i napravite, super brzo i super lako, pomfrit za prilog ovim faširanim šniclama!
Istu tepsiju prekrite novim papirom za pečenje i gotov, zamrznuti krompir za pomfrit, rasporedite po tepsiji. Poprskajte ga uljem, kao kad pravite salatu i stavite u tu vrelu rernu, na desetak minuta. Proverite da li je vaš pomfrit dovoljno ispečen posle tog vremena. Probajte jedan krompirić.
Prebacite pomfrit u posudu za serviranje, posolite ga i poslužite zajedno s faširanim šniclama, uz obilan prilog sveže zelene salate.

Druga varijanta

Ove ukusne faširane šnicle, sočne i meke, možete poslužiti i u tortilji.
Jednu gotovu tortilju ugrejte na tiganju, prekrijte jednu polovinu zelenim liskama salate, stavite šaku pomfrita i jednu faširanu šniclu, začinite tartar sosom po ukusu. Praznu polovinu tortilje presavijte preko postavljenih đakonija i onda, bočne ivice preklopite prema sredini. Uvijte sve u salvetu da se ne bi odmotavalo i pozovite decu. Pokažite im šta je Mama's chicken!

Treća varijanta

Faširane šnicle od belog pilećeg mesa poslužite uz Boraniju u mleku. E, ovo je nešto božanstveno! Neodoljivo!Probajte i uverite se!

Kao što vidite, ja sam danas bila baš raspoložena za kuhinju, pravila sam i poslužila sam, sve tri varijante. Vi možete kako hoćete, kako želite.
Prijatno!

3 коментара:

  1. Savrseno za mog M. koji je na protiv-holesterolskoj dijeti; ja bih onu u tortilji!

    ОдговориИзбриши
  2. Dok sam citala CV i druge tekstove iscurelo mi vreme da pogledam recepte...

    Nekad vazi ona: KAKAV TI JE ZIVOT, TAKVE SU TI MISLI... ;)

    Vidimo se!

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Bjanka, uvek se obradujem kad neko pročita moje nekulinarske tekstove.Ovaj blog je pun tih tekstova, gotovo da su nerazdvojivi od recepata uz koje sam ih pisala i čini mi se da je dosta mojih posetilaca više volelo da čita upravo te tekstove.Moram da priznam da si me jako inspirisala, ovom rečenicom na kraju komentara, mislim imam o čemu kreativno da razmišljam!
    Bila sam na tvom blogu i sviđa mi se ideja "u gram i dinar" i bilo bi baš dobro da na kraju teksta(recepta)izvedeš računicu, to još niko nije radio, bar da znam.

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...