9. 3. 2013.

ŠPANSKA SELA ZA POČETNIKE

( Kako je izraz "španska sela" dospeo u naš jezik, u značenju za sve ono što ne razumemo i što nam je nepoznato, pogledajte ovde. Zanimljivo je!)

DOMAĆE TESTENINE ZA POČETNIKE
Svaki početnik u kulinarstvu, bar jednom je zafrljačio testo za kiflice u kantu, bar jednom je napravio pogaču tvrdu kao kamen i bar deset puta se zakljinjao, da će princes krofne, ubuduće, jesti samo u poslastičarnici.

Ovaj post je namenjen svima koji bi da se oprobaju u izradi kiflica i pogača, a naročito tih famoznih princes krofni!
Znam da svakodnevno vidite na nekoj društvenoj mreži, bar deset pogača koje predstavljaju pravo remek delo i sigurna sam, pomislite kako je to izvan vaših mogućnosti.
Osim toga, teško je u izobilju recepata, pronaći i onaj pravi, koji će, zaista, da uspe i vama.To znam iz ličnog iskustva, kada sam  i sama pokušavala da napravim nešto iz pekarskog "arsenala". Dešavalo  mi se, da iako uradim sve kako je rečeno u receptu, jednostavno, ono što sam pravila nije bilo ni nalik onome čemu sam težila.
Ovde ću vas uputiti na recepte po kojima sam u prvom pokušaju napravila i lepo na oko, i ukusno, domaće testo.

KIFLICERecept sam pronašla na Becook sajtu, a za njega sam se odlučila kada sam uvidela da  izvorno potiče od meni drage, mamajac, Provereni recepti.Cooks&bakes. Znala sam da je to pravi recept za mene, kada sam u njenom postu, na blogu, pročitala da je to recept njene mame.Uvek verujem receptima koji se nasleđuju.
Testo je zaista izdašno, kiflice su božanstvene!
Na slici vidite kako su meni ispale, a recept sa detaljnim objašnjenjem pogledajte ovde.
Sigurna sam da ćete uspeti, kao i ja, iz prvog pokušaja.

POGAČA
Pogače sam pravila po receptu koji sam dobila od svekrve i to je pogača koja je vrlo jednostavna za izradu.Recept pogledajte ovde. Prilično sam se potrudila da detaljno opišem sve faze izrade, pa ako želite da se okušate, slobodno! Garantujem uspeh!

POGAČA CVET

Recept za testo, za ovu prelepu pogaču, pronašla sam na sajtu Coolinarka, na stranici koju uređuje None. Pogledajte recept sa detaljnim objašnjenjem ovde. None je tu dala sastojke za Vinogradarsku pogaču u duploj meri. Ja sam je bila i napravila i oduševila se testom.Nažalost, tu pogaču nisam stigla da fotografišem, ali ovu, Cvet pogaču sam uspela da spasim od zaborava. Način na koji se slaže Pogača cvet, možete pogledati i na ovoj zanimljivoj stranici Coolinarke, ovde.
Inače, preporučujem None kao velikog stručnjaka za testa i verujem da ćete uživati u njenim receptima za pogače koje su prava remek dela. Kada želite da fascinirate goste ili jednostavno, obradujete porodicu, potražite recept za pogaču na njenoj strani. Zašto? Zato što uvek uspete!
Za pogaču vam je najvažnije testo, a posle se igrate i izmišljate oblike...

PRINCES KROFNE

Sigurna sam da su mnogi početnici  odustali od pravljenja princes krofni, jer gotovo pri svakom pokušaju uz neki novi, najbolji recept koji ste dobili od prijateljice ili jednostavno pokupili na netu, nešto krene naopako:
Ili ne uspe testo ili se fil razliva!
Posle dugogodišnje potrage (i bar stotinu razočarenja u ishod) za savršenim receptom za Princes krofne, konačno sam ga pronašla! Recept potražite ovde, i opet, Coolinarka, nego šta.
Ovo je jedini recept za Princes krofne koji sadrži detaljan opis kako se one pravilno peku. Videćete u čemu je trik.
Nažalost nemam fotografiju mojih princeza, trenutno, ali čim bude bilo, objavljujem.
Možda, neko od vas, pošalje fotografiju?
 (Jutros, u mom inbox-u, osvanule su ove divne Princes krofne, moje drage prijateljice Jasne čiji blog, takođe, rado pratim.Kako je Jasna napravila ove princeze pogledajte ovde.)Pišite kako su se vama pokazali ovi recepti. Nadam se da ćete biti zadovoljni ovim mojim izborom.
4 коментара:

 1. Savrseno tutorstvo...evo slike mojih princes krofni (nije da je nesto posebno!):
  http://jasnaskitchencreations.blogspot.com.au/2010/09/profiteroles.html

  ОдговориИзбриши
 2. Jako cijenim što se trudite pisati recepte za početnike. To nije lako i oduzima dosta vremena. I ja pokušavam pojedine recepte pisati što temeljitije, zadirući u svaku sitnicu, jer se dobro sjećam svojih početničkih muka, a tada nisam imala internet i ovo obilje informacija.
  Nadam se da će i moja kćer imati puno koristi od mojih "piskaranja" :)
  Ankice, imate jako lijep i bogat blog sa puno korisnih recepata.
  Lijep pozdrav od Nade!

  ОдговориИзбриши
 3. Draga Nado, zahvaljujem na ovom komentaru! Vidi se da radite na blogu i pisanju recepata, jer ste na najbolji način izrazili kako pisanje za početnike, nije jednostavan posao. Pisanje svakog kulinarskog bloga oduzima dosta vremena i truda, jer sve fotografije dok napravite, dok ih sredite, dok sredite tekst i osmislite najbolji način da se izrazite, zaista traje satima.
  Ovaj post, iako sam koristila fotografije iz moje arhive, a praktično upućivala na već postojeće adrese, pisala sam do tri ujutro...To je, u poslednje vreme, i jedino vreme, kada mogu da radim na blogu.
  Ja imam tri kćerke, i zaista se pokazalo dragocenim pisanje ovog bloga, jer kad nisam tu, tu je blog sa detaljnim upustvima, ali i još hiljade fantastičnih kulinarskih blogova, entuzijasta širom sveta...
  Internet je zaista dragocen izvor informacija i veoma cenim sve ljude koji rade i stvaraju izvorišta, dobrih i korisnih informacija.
  Hvala, Nado! Pozdrav!

  ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...