18. 11. 2009.

Jela od mlevenog mesa

PUNJENA PAPRIKA

12 paprika babura
dva paradajza za poklopanje paprika
1 kg mlevene juneće plećke
1 šolja pirinča
1 glavica luka
½ l kuvanog paradajza
začin c
po želji lorber,mirođija ili origano za čorbicu
ulje
brašno

Prvo operemo paprike,otklonimo peteljke i semena,vodeći računa da otvor koji pri tom pravimo ne bude prevelik,jer će fil kasnije da se rasipa po šerpi.Okrenite papriku da se cedi.
Zatim operite dva paradajza i isecite na kolutove.Ti kolutovi služe da se kasnije paprika zatvori i da fil ostane unutra tokom kuvanja.Tako, ako su kolutovi veliki,prepolovite ih.
Potom šolju pirinča saspite u malu dublju činijicu,operite i potopite vodom.Ostavite ga tako do upotrebe.
U šerpici od 2 litre napravimo paradajz čorbicu u kojoj će se paprike kuvati.Za to nam je potrebno 5 minuta.Na malo ulja upržimo varjaču brašna,dolijemo šolju vode i mešamo da se lepo zgusne.Čim primetimo da dolazi do zgušnjavanja dolivamo kuvani paradajz,pola litre,možete sipati odjednom sve.Sada čekamo da čorbica provri i dodamo kašiku začina c,malo origana,ako volite ili mirođije.Može i neka mešavina začinskog bilja koju posebno volite.Kad provri dodate još malo vode da čorbica ne bude pregusta jer poenta je u tome da sve što ima brašno u sebi ako je pregusto ,hoće i da zagori,a mi želimo da se ovaj ručak kasnije kuva sam.Čim provri,isključite,i ostavite.
Sada je potrebno napraviti fil od mlevenog mesa.
U veliku šerpu u kojoj ćemo kuvati jelo stavite ulje i dok se ono zagreva iseckajte glavicu luka i propržite,ako je ulje jako zagrejano smanjite temperaturu i to uvek imajte na umu.Niko vam ne govori kako da podesite temperatutu vode dok perete kosu,zato što valjda vi znate šta vam odgovara.Tako isto i kod kuvanja jela vi najbolje poznajete vaš šporet i vašu rernu kako rade ,koliko brzo se zagrevaju i logično je da kada vidite da luk previše pršti i da će odmah pocrneti na ulju to ne dozvolite,sklanjajte šerpu sa ringle jer ako je posuda pregrejana upržiće se luk i bez ringle.Vi ste tu da osetite kad šta treba,a taj osećaj se najbolje izgrađuje kroz iskustvo.Dakle vodite računa i fino upržite luk na ulju i onda dodajete mleveno meso.Promešajte varjačom i smanjite temperaturu na srednju jačinu,kako bi se meso dinstalo lagano u sopstvenom soku.Čim primetite da je sve u redu,da ima safta koje je pustilo meso ostavite ga da se bez vašeg nadzora još malo krčka. Za to vreme,još jednom operite pirinač u nekoliko voda,dok ne primetite da je čist,procedite vodu i saspite pirinač u meso.Malo ga promešate varjačom kako bi se fil ujednačio,još malo prodinstajte,1-2 minuta i ugasite ringlu.Dodajte jednu dobru varjaču začina c , bibera ako to volite,aleve paprike obavezno,sve promešajte da se lepo sjedini i fil je gotov.
Sada imate sve sastojke!
Svaku papriku ispunite sa filom ali tako da ima dovoljno mesta da se uglavi poklopac od paradajza i da kasnije prilikom kuvanja kada nabubri pirinač paprika ne popuca.Znači punite je ali ne prenapregnuto,ostavljate malo mesta da fil može lepo da se širi prilikom kuvanja. Papriku napunite,poklopite i odložite na radnu površinu ili tanjir i sve tako dok ne završite i poslednju.Na kraju bi trebalo da utrošite sav fil ali ako ga imate viška,nešto malo,nedovoljno za još jednu papriku ostavite ga u šerpi i sada u tu istu šerpu poslažite paprike trudeći se da ih što više,bez guranja i gnječenja stane na dno,u prvi red.Ostale poslažite preko ovih i sve zalijte pripremljenom čorbicom.Ta čorbica ne treba da preliva preko prvog reda.Nek nivo tečnost bude otprilike za prst niži od prvog reda paprika.Ako je nivo tečnosti niži pošto se sasuli čorbicu, slobodno dodajte vode. Sada poklopite,pustite da provri,smanjite temperaturu ,tako da jelo samo blago krčka.Jelo je gotovo za sat vremena.Paprike koje preostanu ako sačuvate u frižideru možete poslužiti i drugog dana.Lepo i lako se podgreju jer ima dovoljno tečnosti u kojoj su se već kuvale.Kod podgrevanja punjenih paprika vodite računa da ih nikada naglo ne zagrevate,već sve istiha i lagano.
Ovo jelo je predivno i vredno truda.







PUNJENE TIKVICE


10 tikvica srednje veličine
500-600 gr mlevene junetine
1 luk
šoljica pirinča
začin c
varjača brašna

Svakoj tikvici odsecite ravno peteljku i zaobljeni drugi kraj i ogulite ih specijalnim nožem koji se koristi za čišćenje šargarepe.Presecite svaku tikvicu na pola i svakom komadu izdubite sredinu.Za ovo vam je potreban taj specijalni nožić jer ima zgodan špicasti vrh koji vam omogućava da okružite mekani deo tikvice i da ga lako vadite kao kakav čep.Sredinu tikvice koju dubite,ne bacajte već ih odmah stavljajte u činiju.Izdubljena tikvica treba da ima sačuvano dno i tanke «zidove»,kao kakva čaša.Tako pripremljene tikvice ostavite u jednoj činiji,a odmah properite pirinač u nekoliko voda i ostavite ga potopljenog u vodi dok pravite fil.
Nožem ili u multipraktiku usitnite izvađene sredine tikvica.U većoj šerpi u kojoj ćete i kuvati tikvice prodinstajte kratko sitno iseckanu glavicu luka.Dodajte usitnjene sredine tikvica i dinstajte dok gotovo ne uvri voda koju će puštati tikvice.Dodajte mleveno meso i varjačom mešajte dok se masa ne ujednači.Kada se meso malo prodinsta i pusti sopstveni saft ubacite pirinač koji ste prethodno procedili.Sada varjačom promešajte sve sastojke da se dobije lepa ujednačena masa.Fil je gotov kad meso dobije staklasti sjaj i kad tečnost koju su puštale itikvice i meso gotovo uvri.Isključite ringlu i u fil dodajte varjaču začina c.Promešajte dobro.
Sada možete da punite tikvice.Kako koju napunite odlažite je na radnu površinu.Kad potrošite fil,u šerpu u kojoj ste ga pravili poređajte uspravnotikvice.Nije ih potrebno poklapati jer fil neće ispadati.Sve one tikvice koje ne mogu da stanu na dnošerpe stavite u drugi red oborene na stranu.Nalijte vode tako da nivo bude za prst manji od visine donjeg reda tikvica.Stavite kašiku začina c u tu vodu u kojoj će se kuvati tikvice.Poklopite i pustite da jelo provri.Odmah smanjite temperaturu na najmanji stepen tako da jelo lagano krčka u narednih sat vremena.Tikvice su tada skuvane i samo im treba dodati još belu zapršku.
U manji tiganj sipajte ulja toliko da ga ne upije varjača brašna koju ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi dospite još malo ulja tako da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju saspite zapršku u vodicu između tikvica . Da bi se ujednačila gustin, protresite malo šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još par minuta.
Tikvice služite sa pavlakom.

1 коментар:

  1. Thanks for one's marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you happen to be a great author. I will be sure to bookmark your blog and will come back from now on. I want to encourage you to definitely continue your great work, have a nice evening!
    Also visit my web page ; how to get a girlfriend

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...