18. 5. 2011.

KIFLICE


GENERALNA PROBA USPELA!

Moja najstarija ćerka u subotu slavi svoj 18 - ti rođendan, a ja već nekoliko dana razmišljam šta da napravim za posluženje.Pale mi na pamet kiflice, a tu sam totalni gubitnik jer do sada mi nikada nije uspelo da ih napravim tako da budu meke, mirisne, ukusne, neodoljive...Svaki moj poduhvat završavao se neuspehom: uvek su bile tvrde ko kamen, fil iscuri na tepsiju pa  dok se testo peče u rerni, kuću okadim onim neprijatnim mirisom spaljene materije koja je nekad bila sir ili dzem.
Da se razumemo, mogla sam i da odustanem od ove zamisli! Ja sam jedna prava gotovanka i najviše volim kad za žurkre i razna slavlja kupim sve što se kupiti može od onih koji to bolje rade od mene. Osim toga, pored kiflica, praviću još mnogo čega, tako da se njihovo odsustvo ne bi ni primetilo. Koliko mogu da zaključim po izboru pića koji je već pripremljen, žurka će biti koktel-party, pa računam ako prosečan omladinac na koktele reaguje kao ja, neće se mnogo ni jesti...
Međutim, ja navalila na te kiflice, moram pa moram, moram ili propast! Mislim, kad ću konačno naučiti da pravim kiflice, ćerka mi punoletna, pa krajnje je vreme!  E, što nisam bila takva po pitanju vežbi i redukcije telesne mase (i masti)!
Krenem da istražujem blogove mojih dragih koleginica. Odem prvo kod Maje, Majina kuhinja jer znam da ima odlična peciva, ali nekako se uplašim da ja to neću moći. Mislim Maja je k'o iz one pesmice:..."brašno sejem, kapica na glavi, mesim testo tako vešto kao pekar pravi..." Razmišljam, šta ako tu ima neka caka za koju Maja misli da se podrazumeva, šta ako ne uspem i ponovo se razočaram? Prosto sam imala osećaj da je to viši nivo umeća oko peciva!Odem i kod Joje: Jojini isprobani recepti  i opet  isto! Jednostavno su previše vešte za mene!
Na kraju odem kod Mamajac, Provereni recepti. Cook and bakes i tamo nađem njen recept za kiflice.E, tu sam odmah znala da sam našla ono što sam tražila!
Kao prvo i prvo, recept je pripadao njenoj mami, što znači da je već prilično isproban i kako je sačuvan, znači da valja. Odštampam recept i odjurim u kuhinju. Imam sve što mi treba!
Uradim sve kako je rečeno: recept za kiflice i objašnjeno na slikama i ...i... i... uspela sam 100 posto!
Ne samo da su lepe na oko, ne samo da su mekane kao duša, ne samo da su ukusne i mirisne, već su božanstvene i ne može se prestati jesti (to mu dodje kao neka mana)...
Posle sam videla da je recept poznat i šire, pa ga možete naći i na drugim mestima na internetu:Becook

Kao što se ovde može videti, iz mog primera, u kulinarstvu uvek možete napredovati i iznova otkrivati načine da savladate one oblasti kulinarstva za koje uporno verujete da nemate talenat!
Potrebno je samo da budete dovoljno samokritični pa da tačno znate koji je nivo vaše veštine i shodno tome da se opredelite za odgovarajući recept. Vremenom kako budete postajali veštiji u nekoj oblasti, prelazite i na zahtevnije recepte.
Praveći ove kiflice držala sam se recepta. Plašila sam se da mi testo neće biti dobro jer ga nisam baš puno mesila.Priznajem da je vrlo teško varjačom mesiti ovo testo, zabole ruke, pa sam u jednom trenutku sela i stavila vanglu u krilo i mesila ga varjačom, ne dugo, već tek toliko koliko je bilo dovoljno da se testo lepo sve sjedini i da počnu da se pojavljuju šklobuci vazduha.
Onda sam ga prekrila najlon folijom koju sam malo namazala uljem.To je potrebno zbog toga što kasnije kad testo naraste lako odvojite foliju od testa. Testo se tako neće zalepiti za foliju.
Rernu sam uključila na 180 stepeni tek kad je testo naraslo, jer nema potrebe da se rerna greje pre toga.Pekla sam kiflice tačno 20 minuta, bez upotrebe fena rerne.
Prilikom presipanja testa na radnu površinu iz vangle, neka vas ne brine što je testo žitko, puno rupica od vazduha i lepljivo.Na radnu površinu poprašite brašno,prespite testo i nemojte se puno baviti onim delom testa koje se zalepilo za zidove vangle. Samo ovlaš uvaljajte testo u brašno, bez nekog preteranog gnječenja i onda ga oblikujte u veknicu.
Tu veknu podelite na dva dela, pa jedan deo odložite na brašnom posutu radnu površinu, a drugi deo podelite na pet jednakih delova.To će vam najlakše biti ako i ovaj deo prvo oblikujete u veknicu i tupljim nožem označite mesta na kojima ćete seći.Tako imate mogućnost  da ispravite grešku ako vam se učini da su neki delovi značajno manji.Zašto je važno da testo delite na približno iste delove?
Zato što te delove razvlačite u krug debljine nekoliko milimetara, sečete tako razvijeno testo na 8 jednakih delova i ako su vam testa približno iste veličine, biće vam i kiflice iste veličine.Način na koji se savijaju kiflice lepo je objašnjen u receptu i nema bojazni da će fil prilikom pečenja,  iz kiflica curiti napolje. Ja sam prilikom stavljanja kiflica u tepsiju,blago ih savijala u polumesec, to sam negde pročitala...ko zna gde! Onda mi se desilo da je nestala moja  četkica za premazivanje peciva žumancetom, koju sam koristila u retkim prilikama, praveći kiflice u prošlosti...Ispostavilo se da je našla drugi smisao života jer sam je otkrila u ćerkinom priboru za crtanje, pa sam se snašla tako što sam kiflice premazala umućenim žumancetom koristeći svoje prste.Lepo, nežno, jagodicama...
Po drugim pitanjima ovog recepta za kiflice  nisam imala dileme pa verujem da je potpuno nepotrebno da bilo šta još kažem što se tiče mog iskustva sa prvim kiflicama koje su mi u potpunosti uspele.
Sada kada sam konačno uspela da napravim kiflice po ovom receptu,osećam se dovoljno spremnom da se uhvatim u koštac sa ostalim đakonijama mojih dragih blogerki.Tako zahvaljujem se Mamajac na receptu, a Maja, Jovana, Nale,Jasmina i sve one druge velike majstorice, stekle su novog poklonika peciva odlučnog da isproba sve što su ikad objavile!
Sad vidim da ja to mogu...







7 коментара:

  1. Sjajne su draga ! Svaka čast! To ti se samo čini da su komplikovane ali zaista nisu-kad napraviš jednom nećeš znati da staneš:-))))!! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Draga moja, kiflice su divne, ali zašto se zamaraš? Tvoja kćer i društvo neće ni primjetiti, mladost i ne drži do jela u tim godinama, a ti ćeš se naraditi. Ja nisam baš netko za dizana tijesta, a kiflice sam radila svega jednom. Znaš zašto? Zato što su sveprisutne na svim uredskim slavljima i karminama. Nema karmina bez kiflica! Zato, ima vrlo jednostavna recept za slano pecivo u kojemu se klinci guše (znaš onaj sve s pola kile brašna, kravljeg sira i putra?). U svakom slučaju, čestitke tvojoj kčerki.

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da ne postoji osoba koja ne voli Kiflice...Eto, uspjele su ti prekrasno!

    ОдговориИзбриши
  4. Kiflice su divne, navrati mila kod mene, čeka te nagradica :)))

    ОдговориИзбриши
  5. exquisitos dulces que bien elaborados me encantan,seguiré tus pasos y los haré,felicitaciones por tus premios muy merecidos de verdad,cariños y abrazos.

    ОдговориИзбриши
  6. Bas mi je drago da si zadovoljna i da si se odlucila za taj recept. Ja sam, osim sto sam volela da jedem mamine kiflice, ovaj recept zavolela kad sam ih prvi prvcijati put u zivotu pravila (bez ikakvog iskustva sa kiselim testom) a uspele mi super! Secam se i sada kako sam bila ponosna na sebe, jer sam spremala posluzenje za neki svoj daaavni rodjendan, kad mi je iz cistog izazova palo na pamet da ja nesto pripremim, a ne da odem i da kupim sve gotovo :)

    Pravljene su nebrojeno puta, ali poslednji put su bile naj-naj. Tada NISAM cekala na dugo kvasanje testa. Samo zamesila i ostavila 15-ak minuta, podelila i radiila. Onda su uvijene, na plehu rasle i kvasale, bas su lepo porasle, a onda u rerni onaj zavrsni rast... Prvi put su mi toliko napunile pleh da nije bilo ni malo razmaka medju njima, zalepile su se celom duzinom (mada se lako odlepe), a obicno se zalepe po ivicama a sredine se ne dodiruju. Takodje, mnogo se lakse radi sa testom koje je tek pocelo da kvasa nego onim koje je puno vazduha. Tako da znas, da ako je kvasac dobar i svez, ne mora da se ceka na full prvo kvasanje. Inace tu zadnju turu sam radila od 2 kg brasna, 4 pleha po 40 komada... Zakrcila sam kuhinju kiflicama :)))
    Pozdrav i srecam vam rodjendan!

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala na super savetima za kiflice!I ja sam zakrčila kuhinju na tri sata sa brdom kiflica koje su kuljale na sve strane!Čoveče, ući ću u onu pesmicu:"mesim testo, tako vešto, kao pekar pravi..."
    Svima se zahvaljujem na čestitkama za ćerkin rođendan, a žurka je bila odlična, bar mi tako pričaju, jer nisam bila prisutna! Naravno, da su zaboravili da slikaju presek torte, tako da ću morati da je pravim ponovo,sečem i slikam...Hahaha i pojedem sve sama!

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...