22.12.2010.

ČORBA OD POVRĆA ZA CARSKI RUČAK




Čorba od povrća

Potrebno je:
gotova smrznuta mešavina od povrća (karfiol,brokoli,šargarepa)
1 luk
malo peršunovog lišća,svežeg ili sušenog (akoima)
1/3 šoljice pirinča (može, ako želite gušću čorbu)
domaće knedle:1 jaje,dve kašike vode,šoljica brašna(mekog)
kisela pavlaka

PRIPREMA

 Luk iseckate sitno
 i bacite ga na zagrejano ulje,odmah mu dodate 
i smrznuto povrće i pustite malo da se prodinsta.
Dodajte i malo vode kako bi izbegli neželjeno 
zagorevanja povrća.Takođe,voda će pomoći da se 
smrznuto povrće brže otopi i dinsta na vrelini pare....
 Posle par minuta,dodajte začin za soljenje i ako treba
 iz posude sa vodom koja vam je pri ruci,baš zgodno,
dolite malo vode da sve krčka burno, a bezbedno...
Dok povrće krčka,pripremljenu količinu pirinča properite
 i dodajte ostalom povrću.Tamo već ima dovoljno tečnosti
jer se povrće dinstalo i pustilo svoje sokove,
a i dolivali ste vodu....

 pirinač koji preostane u činiji pokupite rukom i dodajte...
 odmah ubacite i peršunovo lišće...
 promešajte sve i nalite vodom,oko 1,5 l.-2l
 ovako...poklopite i pripazite kad provri 
pa smanjite temperaturu da čorba krčka umereno,
nikako burno da kipi i nikako toliko tiho da skroz utihne...
umerite...
 Dok  se čorba kuva napravite knedle: Šoljicu mekog
brašna sipajte u zdelu i dodajte 
 malo soli....
 dodajte 1 jaje...
 dve kašike vode (naslici nije mera količine vode,sipajte
dve pune kašike vode, ja slikam drugom rukom....)
 viljuškom sve brzo zamutite ...
 dok ne pokupite svo brašno...
 onda rukom zahvatite malo brašna
 i umesite testo za knedle ovako u malu jufkicu...
 a testo sa prstiju na lice kao masku....Šalim se, naravno!
Samo sam vam pokazala da testo koje zamesite
 ostane dosta lepljivo,al' tako treba..
 Posle pola sata kašikom odvajate knedle
 i spuštate ih u čorbu...
 sve dok ne potrošite testo...
 sačekate da provri čorba
 i knedle narasle ko koke isplivaju na površinu...
Pustite 5 minuta da se kuvaju...
 izmaknite s ringle i dodajte 4-5 kašika kisele pavlake...
 Promešajte kašikom i prelepu belu čorbu probajte
 i vidite da li je dovoljno slana....Doterajte ukus ako treba...
 Poklopite i ostavite na tplom mestu dok ne postavite sto...
Ne vraćajte na ringlu jer posledodavanja pavlake 
čorba ne bi smela da se kuva.Pavlaka bi se zgrušala.
Samo je ostavite na šporetu jer joj je tu lepo toplo...
 Posle je na sto, pred samo posluženje, možete izneti u 
činiji,tako je baš lepo...
 i uz pečenje od juče i prilog od povrća imaćete carski 
ručak iz čistog mira i to sve za 40 minuta....

10 коментара:

  1. Анониман25. јул 2011. 14.18

    svaka cast,idem da isprobam.

    ОдговориИзбриши
  2. divno, predivno,...hvala

    ОдговориИзбриши
  3. svaka ti cast,sve do tancina objasnjeno...idem da pravim.hvala

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман07. мај 2012. 01.24

    Odlican recept... mada mislim da je pirinac u kombinaciji sa knedlicama visak... jer popije svu tecnost, i na kraju bude gusto kao potaz... ali svaka cast.

    pozdrav
    NiK

    ОдговориИзбриши
  5. Savršeni ste, NAJ, NAJ, NAJ...

    ОдговориИзбриши
  6. Vidim da se ova čorba dopala mnogim mojim posetiocima, pa želim da dodam jedan mali savet. Ustvari, svi mi koji kuvamo svakodnevno i za nas je to samo rutina, menjamo recepte u hodu, tako sam i ja ovu čorbu malo modifikovala.
    Knedle koje sam pravila na gore opisan način zamenila sam knedlama od griza. To je zbog toga što sam pronašla način kako da se naprave knedle koje su meke, tope se u ustima, a ne raspadaju se prilikom spuštanja u vruću čorbu:
    Evo kako:
    1 celo jaje i tri dobre kašike griza izmutite(zamesite)viljuškom u tanjiru tek toliko da se sve dobro spoji i odmah možete zahvatati vrhom kašike male knedlice i spuštati ih u čorbu.
    Važno je da čorba ne ključa i da je u završnoj fazi pripreme. Spuštate knedele, sve dok ne potrošite materijal, samo poklopite i posle pet minuta imate velike i izdašne, meke knedlice, višestruko uvećane u čorbi.Sada dodate i pavlaku, sve izmešate i to je to.
    Ove knedle možete praviti za sve supe i čorbe, najbolje su i najjednostavnije i uvek, ali uvek uspevaju, bez greške.
    Takođe, izmenila sam i upotrebu pirinča...jednostavno ga ne koristim u pripremi ove čorbe...

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...