1. 12. 2010.

PITA SA PROJINIM BRAŠNOM

Pita sa pavlakom i projinim brašnom


Potrebno je:

3 jaja
1 kisela pavlaka
pola kašičice soli
šoljica jogurta
2 kašike ulja
1,5 šoljica kukuruznog brašna
500 gr kora za pitu
pola praška za pecivo

Priprema:

Rernu uključite na 180˚C.Podmažite tepsiju uljem.

Umutite fil za pitu:
Pomešajte sastojke: jaja, pavlaku, ulje, jogurt, so i umutite dobro mikserom.Dodajte kukuruzno brašno i prašak za pecivo pa još jednom umutite.Dobićete fil gustine testa za palačinke.

Raširite kore.U malu šoljicu sipajte 1/5 ulja koje ćete koristiti za posipanje kora.Prvu koru nauljite, a drugu i treću ne, njih posipate samo filom koji ste umutili.Zahvatite fil kutlačom i ravnomerno nanesete po celoj kori, sipajući iz kutlače.Na kraju kore povrnete prvo sa krajeva, onog ispred vas i onog naspram vas i savijete rolnu pite.Stavljate u tepsiju i ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal.Složenu pitu pre nego što stavite u rernu namažete uljem, tek malo, po principu koliko kreme na lice toliko ulja na korama.Pecite u rerni, na srednjoj visini,10 minuta.Izvucite pitu napolje i pospite je smešom vode, ulja i soli. U šoljicu u koju ste sipali ulje za posipanje kora, na kraju kad savijete pitu i premažet je uljem, ostaće vam dovoljno ulja i za ovaj neophodan preliv.U to ulje samo dospete vode da popunite šoljicu skoro do vrha, dodajte  ¼ kašičice soli,umućkajte dobro kašičicom, da se so,ulje i voda pomešaju i pitu kad izvadite napolje, posle deset minuta pečenja, svuda ravnomerno prelite ovim prelivom.Vratite u rernu još da se peče 20-tak minuta.Kad postane zlatna, kad naraste i kora postane hrskava vadite pitu napolje i nekoliko minuta prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
Secite i služite! Lepa je kao i svaka pita,vruća i hladna, a ova je posebno lepa zbog ukusa kukuruznog brašna...


2 коментара:

  1. jako fina pita, volim :) i rado bih sada komadić, super izgleda !

    ОдговориИзбриши
  2. Jaoj ja obozavam pitu sa bilo kojim nadevom. Od toveje slike mi voda potece na usta, moracu da pravim pitu preko vikenda.
    Puno pozdrava iz Australije,
    Mira

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...