22. 12. 2010.

KAKO NAPRAVITI RUČAK OD SMRZNUTOG MESA

Zaboravila sam da izvadim meso iz zamrzivača! Šta da radim?!

Nije mi se jednom desilo da zaboravim da izvadim meso iz zamrzivača za sutrašnji ručak.Šta više! Često mi se to dešava u poslednje vreme..Da li zbog toga što sam rasejana i što mi je mozak obuzet mnogo zabavnijim stvarima ili to moja podsvest poručuje: Ankice, nemoj da se baviš sutra kuhinjom, ručkom, kućom , decom i mužem!!!Potreban ti je odmor, spa tretman, kultura, razonoda i umetnost, bar kratka seansa razgovora sa sestrom, sutra zbriši negde iz kuće....U svakom slučaju dešava se...Ustanem, popijem kafu i kad se setim ručka, shvatim da nemam meso jer je zaleđeno....Šta da se radi? Naravno da nisam pametna da izmislim izgovor kako hitno moram kod mame ili sestre, ili kod frizera...Nekada sam potapala meso u vanglu sa vrelom vodom, sekla ga gotovo zaleđenog sve dok mi se prsti ne zalede i oduzmu od hladnoće! Onda  mi je  prijateljica  otkrila svoju tajnu: Šta radi jedna profesorka kad sluđena pismenim zadacima svojih učenika koje je pregledala ceo dan, otkrije da joj je meso kamen stena, a potrebno joj je odmah, sad, kako bi napravila ručak za sutra, jer ide na posao....
Evo rešenja!
PRIPREMA

 Komad smrznute juneće plećke,ovo parče je veliko,
oko 1 kg, isto tako može poslužiti i manja
 i nešto veća količina mesa,sve dok može da stane
u šerpu...Stavite u posudu...
 i nalite vodom tako da je bude za dva prsta u nivou ...
 Poklopite šerpu,uključite na najjače da voda krene da ključa,
tada smanjite temperturu kako bi se meso krčkalo stalno,
 a da ne utihne skroz...To podesite i radite šta hoćete
narednih 40-tak minuta...
 Ako je komad mesa velik kao ovaj na slici,
posle ovog vremena, izvadite ga nadasku
 i isecite na manje komade.Tako će se meso spremiti brže
 i biće svuda lepo pečeno.Pečeno?A dinstate ga na vodi?
Da! U tome je lepota i lakoća ovog načina pripreme:
Nema pečenja u rerni,dodatne masnoće,
meso se dinsta u sopstvenom soku,a na kraju se kad pustite
da voda ispari skroz,lepo zapeče u šerpi
i niko vam ne bi poverovao da ste ga praktično kuvali...
Kad meso isečete na manje komade,vratite ga u šerpu i dodate začin za soljenje dobru varjaču.Pospite deo začin za soljenje po mesu odozgo, pa ga prevrnete i s preostalim začinom sa varjače, pospete i s druge strane.Poklopite i pustite da krčka u soku još 20-tak minuta...Tada možete da dodate krompira u željenoj količini,(i možda trunčicu nekog začina,npr.ruzmarin,al' trunčicu,ili nešto što vi volite,samo umereno) ako ručak pravite za danas ili jednostavno ostavite samo meso da krčka dok skroz ne bude meko kao puter, a prilog napravite naknadno onda kada budete želeli da ručate ... Prilog možed bude spanać, boranija, pire krompir...šta god želite...Ako dodajete krompir sada, posolite i njega pre nego što ga spustite u sok od mesa, malo...Poklopite i krčkajte jelo dok krompir ne bude gotov i meso mekano...
 Na kraju jelo koje se spremalo samo, koje ste samo povremeno kontrolisali da biste se uverili da ima dovoljno tečnosti, kako ne bi zagorelo,otklopite, pojačajte ringlu i pustite da skoro sva tečnost ispari.... Nemojte ga sada na kraju napuštati jer se radi o trenucima kada je lako propustiti pravi  momenat skidanja jela sa ringle...Čim nestane tečnosti, sklanjajte, servirajte i uživajte...
 Napravili ste meso mekano i ukusno, sa prilogom krompira
koji je upio dosta safta u kome se krčkao, sve miriše i
budi apetit...
 Servirajte jelo na tanjir i ručak je gotov!
Ovako pripremljeno meso, lepo je kao i svako pečenje.Pored junetine možete na ovaj način pripremiti i svinjetinu, koja nije suviše masna, teletinu ali i batake i karbatake pileta....bilo da ste zaboravili da meso odmrznete, pa se sada "spašavate" ili jednostavno želite da se nešto spremi samo bez vašeg stajanja pored šporeta...
Na kraju, ovaj post sam objavila sada jer je srodan sa postom "Prilog uz pečenje od juče" i dobro dođe kao primer, kako možete napraviti pečenje bez pečenja u rerni.Takođe vas podsećam na post "Junetina spremljena na vodi..." jer je to post koji govori o ovakvom načinu pripreme mesa...

1 коментар:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...