16. 12. 2010.

Rođendanska torta u obliku zamka


TORTA ZA JEDNU SJAJNU ZVEZDU DANICU













Torta puslica u obliku zamka
  Jedna rođendanska torta



Za ovu tortu sam iskoristila recept za kore od sladoled torte koji je objavljen nešto ranije, fil za ovu tortu je tek blago modifikovan fil sladoled torte, a oblik smo pronašli na internetu, na youtube-u.

Potrebno je:

Za tri kore:

15 jaja
45 kašika šećera
3 kašike sirćeta
papir za pečenje

Za fil:

15 žumanaca
15 kašika šećera
200 gr stonog margarina
100 grama kokosovog brašna
duplo pakovanje piškota

Za filovanje spolja i ukrašavanje:

1 l slatke pavlake po izboru
razne bombone i drangulije za ukrašavanje
4 korneta za sladoled
mrvice u boji
oko 50 grama kokosovog brašna za posipanje po torti i tacni

Predpriprema:

Pre nego što počnete da mutite tortu obavezno, ali obavezno, iznesite jaja iz frižidera da poprime sobnu temperaturu.Ovo je neophodno da bi se belanca umutila "bogato".Uključite rernu na 3-ći podeok, odnosno na blagu temperaturu jer kore se praktično lagano suše u rerni oko sat vremena.To je odprilike temperatura od 60-70˚C.Takođe, pripremite tepsije za pečenje kora tako što ćete prvo izrezati alu-foliju ili pek-papir u željenoj veličini kore, u obliku kvadrata i taj papir stavljate u centar tepsije pa preko njega pek-papir za pečenje kora.Ovo je neophodno jer od umućenih belanaca treba da uobličite tri iste kore, a to nije baš lako postići od oka, pa će vam ovaj donji papir odrediti konture kora koje oblikujete. Pogledajte slike i sve će biti jasno....
Isto tako na sto stavite čist stoljnjak presavijen na pola i preko njega čiste kuhinjske krpe.Ovo će trebati kasnije kad budete iznosili kore iz rerne.Tako ćete imati mesto gde možete bezbedno da spustite vrelu tepsiju i mesto gde ćete izvaditi kore i ostaviti ih da se hlade.Stoljnjak složen na pola i krpe preko njega potrebni su da kore koje izvadite iz tepsije "mogu da dišu" i da se ne bi potparile dok se hlade.
Još ćete na radnu površinu prineti: margarin kako bi omekšao do mućenja, jaja, pakovanje šećera od 1kg , kašiku za odmeravanje šećera, kašikau za sipanje sirća i sirće.Ovo zbog toga da ne biste prekidali mućenje belanaca i stalno tražili nešto što vam treba....Stavite na kraju na radnu površinu zdelu u kojoj ćete mutiti jaja i šerpicu od 3 l u koju ćete staviti sva žumanca koja odvajate od belanaca. Važno je da ova šerpica, u kojoj ćete mutiti žumanca,  ima odgovarajuću za broj veću šerpu koju ćete koristiti za kuvanje na pari.E sad samo još mikser i može da se počne...

 Pripremite sve tri tepsije na ovaj način da spremne čekaju
dok ne umutite kore: pet belanaca umutite u čvrst sneg, postepeno,
kašiku po kašiku, dodajući šečer.Kad se sneg čvrsto umuti, dodajte jednu
supenu kašiku sirća i još jednom sve umutite da se sirće
sjedini sa snegom od belanaca.Umućeno belance je čvrsto i nimalo se ne razliva!
 Kašikom vadite umućenu smesu i ređajte  uz konture
koje ste označili donjim papirom...
 Sada vam neće trebati poseban trud da donjom stranom kašike,kružnim pokretima,
ujednačite koru, tako da odprilike, svuda bude iste debljine.Ne trba da se trudite da odozgo
kora bude besprekorno ravna.Ne smeta ako se vide tragovi ravnanja kašikom...Stavite
odmah u rernu na donji nivo i odmah mutite drugu koru i čim nju stavite u rernu na srednji nivo,sve ponovite i
za treću koru.Ovu poslednju koru stavljate na gornji nivo u rernu.Ne brinite, ovim korama ne smeta
otvaranje i zatvaranje rerne.Ako naglo dobijaju karamel boju, smanjite temperaturu. Slobodno
možete koristiti fen rerne.Tako se najlepše ispeku, a peku se bar sat vremena....
 Dok su kore u rerni, vi pravite fil.Odmah na šporet stavite šerpu za broj veću od one u kojoj su žumanca, sa vodom da proključa, a žumanca koja su u manjoj šerpici umutite penušavo sa 15 kašika šečera.
 Čim umutite žumanca tu šerpicu stavite na obruč one s vodom
u kojoj je voda sada proključala...
 Dno gornje šerpe ne dodiruje vodu, fil se kuva na pari.Narednih pola sata uz stalno mešanje žicom za mućenje, pravićete fil.Pazite da vas ne dokači para iz donje šerpe! Primetićete, tek oko 20-tog minuta da se fil zgušnjava.Zato budite strpljivi i verujte da ste na pravom putu.Ako vam se čini da voda u donjoj šerpi preterano ključa slobodno malo smanjite temperaturu ringle....Vidite i podesite.
Ako ste sipali trećinu zapremine vode u donju šerpu
to će biti sasvim dovoljno da se napari ovaj fil...
Posle pola sata fil je gust i ostaju tragovi kad provučete mutilicu.
Sklonite ga sa šporeta da se hladi.Primetićete da dok se hladi, fil postaje još gušći.

 Kad ste skuvali fil, vreme je da proverite da li je prva kora ispečena.Izvucite malo tepsiju sa prvom korom i pipnite prstom površinu.Ako je površina kore tvrda i ako bi pritiskom prsta, kora počela da puca jer je skroz hrskava, vadite tepsiju sa korom napolje. 
 Stavite tepsiju na sto, sad vidite kako dobro dođe 
onaj stolnjak koji ste pripremili ranije ...
 Izvadite koru sa pek-papirom na stolnjak
 Onda, koru koja je prhka,hrskava, nežno naslonite gornjom površinom na desnu ruku,
a levom odvojite pek-papir.
Pogledajte kako je kora lepa i bela i odozdo...Papir se lako i bez problema odvaja.
 Koru sada ostavite na čistoj pamučnoj krpi da se hladi.
Tako se neće potpariti...
 Kora je sva rustična, ovo je pogled na bočnu ivicu...
Sve nepravilnosti ćete posle doterati sa filom.
Dok čekate ostale kore umutite margarin
 koji je sada fino mek jer je svo vreme bio na sobnoj temperaturi.
 Kore pristižu, a vi ih slažete na stollnjak i krpe, da se hlade...
 sve su lepe...
 Fil se ohladio i dodate mu 100 gr kokosovog brašna
 Sjedinite fil i kokosovo brašno i...
 dodajte umućen margarin....
 sada sve umutite mikserom da fil bude lepo kompaktan 
i bez grumuljica
Opranim od margarina, mutilicama miksera  umutite slatku pavlaku ...i možete da počnete sa 
slaganjem torte...Sada prinesite tanjir u koji sipate malo mleka, piškote, i sve one drangulije koje ćete koristiti za ukrašavanje....
 Na tacnu smestite prvu koru i u tankom sloju naneste slatku pavlaku,tek da izravnate neravnine.Svaku piškotu samo umočite u mleko, nikako ih ne treba natapati mlekom, i ređajte sloj po površini.Onda preko piškota nanesete fil od žumanaca i kokosa, ravnomerno namažete i stavite drugu koru.
 Sada ste dobili postolje zamka.Preostalu koru, tankim i oštrim nožem isecite na četiri jednak dela.Centar postolja zamka namažite filom prekrivajući samo odprilike površinu na koju ćete staviti prvu četvrtinu treće kore.Zatim ovaj sprat slažete kao i svaku tortu, premažete fil, pa stavite drugu četvrtinu kore i ponovo fil i treću četvrtinu kore.Poslednju četvrtinu kore isecite opet na četiri ista dela i na isti način složite treći sprat zamka. To poslednje parčence,četvrta četvrtina četvrte četvrtine:-)))dajte nekom da smaže....Mislim da slika jasno govori šta treba da radite.Sad mi je žao što nisam imala strpljenja da baš uslikam svaki detalj ali mislim da je jasno iz priloženog....Preostali fil od žumanaca i kokosa nanesita svuta po torti koliko ga ima...
 Sve neravnine popravite zavrčnim filovanjem torte slatkom pavlakom.Ovako grubo premazana torta sada je podloga za ukrašavanje koje je baš zabavno.Prvo je poprašite sa kokosovim brašnom.To ćedodatno ispraviti svaku neravninu i rupicu...Pospite i po tacni ako je veća od torte.
 Kornete tanko premažete slatkom pavlakom...
 i uvaljajte u šarene mrvice....
 okrećete kornet držeći ga sa dva prsta u njegovoj šupljini,tako neće pasti...
 i smestite ga na ćoškove postolja zamka.Slobodno pritisnite
 vrh korneta kako bi lepo legao na tortu i stajao pravo.Ovo su radile moje ćerke...
 Mi smo koristile one penušave slatkiše u bojama 
u obliku valjka,koje smo sekle na kružiće i ređale oko torte, a ovde vidite vrata kroz koja se ulazi u ovaj čarobni zamak.Napravljena su od neke šarene laže....
 pogled na zamak sa strane i 
 odozgo...
 ovo je piškota sređena na isti način kao i korneti...
 detalj sa vrha....mnogo su ukusni ovi vazdušasti slatkiši...
Torta je prespavala u frižideru,
 a  sutradan smo dodali svećice i ....
 pevali, sekli, jeli, uživali...
 uživali i u torti i u ukrasima od slatkiša...

a svećice smo sačuvali za  91 rođendan, jedne duhovite devojčice,
a to će biti 78 godina kasnije...
Vidimo se!

3 коментара:

  1. Predivna torta!Da li imas asistenta da ti slika prilikom pravljenja?:)Ko do sad nije pravio tortu,sa tvojim instrukcijama i slikama ne moze da ne uspe.Svaka cast Ankice!Pozz

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka čast na iscrpnom objašnjenju, kao i uvek. A torta je predivna, ko još ne voli puslicu tortu, ja smažem parče dok trepneš, jer se topi u ustima...

    ОдговориИзбриши
  3. Odlicno izgleda!!! Potpisujem Maju, tvoje fotke i saveti olaksace posao svakoj od nas :)

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...