30. 9. 2010.

MAKARONE SA PRELIVOM OD POVRĆA

(RUČAK BEZ MESA)

Makarone sa prelivom od povrća 

Potrebno je:

1 luk
2-3paradajza ili kuvani paradajz  oko pola litre
1-2 tikvice
malo boranije
malo graška
može i paprika
pakovanje šampinjona
makarone po izboru
Začin c
list peršuna,celera,origano po ukusu

Izdinstajte sitno seckani luk na malo ulja.Možete dok se luk dinsta dodati prstohvat šećera. Paradajz isecite na manje komade i dodajte u šerpu da se dinsta sa lukom.Dodajte i malo boranije i graška, šaku dve, ako imate u zamrzivaču neku mešavinu povrća.Dodajte i papriku isečenu na  rezance.Smanjite temperaturu i možete odmah dosuti malo kuvanog paradajza ili vode kako bi jelo imalo sok u kome krčka dok vi pripremate ostale sastojke.Ogulite tikvicu i isecite je uzduž na četvrtine, pa svaku četvrtinu secite na komade od oko 2 cm.Promešajte i pustite da krčka.Kontrolišite samo da li ima dovoljno tečnosti da povrće ne bi zagorelo.Sada očistite šampinjone i secite ih na četvrtine i ubacite i njih da se dinstaju. Posle 10-tak minuta, kad se stvori dovoljno safta i svi sastojci lepo krčkaju, dodajte i začin c, oko pola varjače. Promešajte i dodajte još malo kuvanog paradajza. Jelo pustite da krčka na srednjoj temperaturi oko 20 minuta.
Povremeno samo proverite da li ima dovoljno soka i da li treba da dodate još kuvanog paradajza.Gustinu preliva odredite tako da ne bude previše tečno ali i da ima dovoljno soka jer kad ubacite makarone one će da upiju dosta soka.
Posle dvadesetak minuta krčkanja obarite makarone u neslanojvodi samo da malo omekšaju, procedite ih i spojite sa prelivom.Količina makarona je oko četvrine pakovanja.Međutim vi odredite koliko vam treba prema vašim potrebama.Kad ubacite makarone, pustite jelo da krčka još samo toliko da se makarone potpuno skuvaju.
Na kraju ubacite sitno seckano lišće peršuna, celera, malo origana.Ubacite ono što volite kao začin.po sopstvenom izboru.Probajte jelo i ako treba doterajte ukus.Možda treba začina c,možda malo bibera ako volite...
Ovaj preliv pravite od  povrća koje imate trenutno,nije bitno da bude baš svega od pobrojanog.Da li ćete imati grašak,boraniju nije bitno.Osnova je luk, paradajz, tikvice i šampinjoni.Sve ostalo dodajete kako hoćete prema ukusu ili trenutnoj situaciji u frižideru.Tako se može desiti da svaki put kad pravite ovaj preliv napravite drugačiji i zanimljiviji ukus.
Jelo je lepo i lagano.Lepo je da se jede leti za vreme velike vrućine jer ne opterećuje organizam ali i zimi je baš dobrodošlo, kad hoćemo da se odmorimo od sve one teške i masne hrane koju obično tada konzumiramo.

Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...