Ć U F T E U P A R A D A J I Z S O S U
Sastojci za čorbicu u kojoj se krčkaju ćufte:
malo ulja
varjača brašna
šolja vode
šolja kuvanog paradajza
začin c
malo origana,malo seckanog svežeg lista celera ili mirođije ili neki drugi začin po želji
Sastojci za ćufte:
500-700 gr mlevene juneće plećke
jedno jaje
varjača začina c
dve tri varjače prezli
jedan manji izrendan crni luk
Kod pripreme ovog jela najbolje je da krenete sa pripremom čorbice u kojoj će se ćuftice kuvati.Uzmite manju šerpicu,onu od tri litra ,naprimer ,sipajte malo ulja tako da se varjača brašna koju budete sipali može lepo da uprži. Čim brašno malo procvrči sipajte šolju vode i promešajte mutilicom.Tako se neće stvoriti grudvice.Kad krene zgušnjavanje dolijte i šolju kuvanog paradajza,npr tomatino sa bosiljkom.Mešajte povremeno i čim provri smanjite vatru na sasvim malu temperaturu.Sada dodate kašiku začin c, ,malo nekog začina,npr.mešavinu začina za povrće,kašičicu,ili malo origana,malo seckanog svežeg lista celera ili mirođije.Probajte da li je ukusna čorbica i dodajte joj ono što fali.Možda još malo kuvanog paradajza ili začina c.Procenite sami,razvijajte svoj ukus.Pokušajte da ostvarite neku aromu koja vam se možda već svidela negde pre .Ostavite čorbicu na toploj ringli da sasvim lagano krčka.Za to vreme pripremajte ćuftice:
Pola kg mlevenog mesa stavite u jednu činiju i dodajte jedno jaje,varjaču začina c, dve tri varjače prezli i jedan manji izrendan luk.Sve sastojke prvo izmešajte varjačom,a kad masa bude kompaktna, rukom još malo zamesite meso kao da je testo.Nauljite dlanove i napravite kuglice od mesa prečnika odprilike 2 cm.Kada završite kuglice stavite tiganj sa vrlo,vrlo, malo, ulja na ringlu i čim se ulje ugreje krenite da pržite kuglice.Okrećite ih tako da porumene sa svih strana i tada ih vadite viljuškom i spuštajte u pripremljenu čorbicu.Kada ih sve smestite u čorbicu da lagano krčkaju,smanjite temperaturu na minimalnu,poklopite i ostavite 30-40 minuta.Gotove služite uz pire krompir i salatu po izboru.
U meso za ćuftice možete dodati i biber i malo ljute aleve paprike ali ih onda ne služite bebama i onima koji ljuto ne vole.
Količinu mesa možete povećati i do 800 gr ali nemojte povećavati druge sastojke,možda malo više,ali zanemarljivo više začina c.Nećete pogrešiti ako dodate jaje na takopovećanu količinu mesa,ali probala sam ,nema potrebe.
Važno je da je čorbica u kojoj se krčkaju ukusna i dovoljno slana pa će meso da dodatno dobije na ukusu krčkajući se u njoj.
Нема коментара:
Постави коментар