18. 9. 2010.

BEĆAR PAPRIKAŠ

Bećar paprikaš ili sataraš






Sastojci:





2-3 glavice crnog luka (normalne veličine)
3-4 veća paradajza
10-12  zelenih tzv.šilja paprika (potrudite se da nađete mesnate,sveže i ukusne paprike),a biće lep ako ga pravite i sa baburama, one su veće pa je dovoljno i 7 babura
malo ulja
varjača griza
začin c
kašičica šećera


Napomena: Količina povrća može da varira ali se držite pravila: malo luka,nešto više paradajza i najviše paprika.

Priprema:

Paprike i paradajz dobro operite.
Luk očistite i iseckajte ga sitno, kao za svako drugo jelo.Dno šerpe pospite sa malo ulja i kad se ono umereno zagreje, ubacite naseckan luk.Dinstajte luk mešajući ga varjačom i pazeći da ne zagoreva..Pospite ga šećerom, pa sve mešajte varjačom dok luk malo ne omekša..Umerite temperaturu da se ne lepi za dno šerpe, a u tu svrhu možete sada dosuti nešto malo vode, kako bi se luk dinstao bezbedno dok vi narežete paradajz.
Odmah, tako iznad šerpe u kojoj se dinsta luk secite na manje komade paradajiz i trudite se da to radite spretno i brzo, kako biste luku dodavali neophodnu tečnost (sok koji pušta paradajiz).Neke domaćice potapaju paradajz u vrelu vodu i onda mu gule "kožicu" , a ja to ne radim, jednostavno meni ni malo ne smeta da se u jelu od povrća nađe i taj deo paradajza. Sve stalno mešate, seckate i dodajete.Temperatura ringle nije na najvećem podeoku, već na umerenoj temperaturi.Čim ste završili s paradajizom uzimate papriku.Odsečete vrh sa peteljkom,odstranjujući tako odjednom i semenke i sve drugo što nam ne treba od paprike i sečete papriku na četvrtine uzduž pa na rezance debljine prsta.Sve to ide brzo i prirodno, i sve radite dodajući tako iznad šerpe.Povremeno promešate i dodajete sve dok ne potrošite povrće.Na kraju promešajte, poklopite i smanjite temperaturu da lagano krčka.


Primetićete da je jelo sočno i mirisno i pustićete ga tako jedno 15-20 minuta da poklopljeno krčka.Zatim ga pospite varjačom začina c.Pustite još malo da krčka,15-tak min.Probajte. Da li je dovoljno slano,da li ima lep kiselasto-slatkasti ukus.Ne sme biti prazno kiselog ukusa.To nije bećar paprikaš.Ako je previše kiseo znači da ste preterali sa paradajzom.Srazmera paprike i paradajza je 2:1,čak i 3:1 nije greška.Luk je tu samo kao podloga jela, ne sme da preovladava.Znate kako govore iskusne domaćice: malo luka-malo paradajza-malo više paprike.Kad ste ga probali i procenili da li mu treba poboljšati ukus dodajte ono što nedostaje.Vi ćete odrediti šta je potrebno po vašem ukusu.Ako je malo kiseliji dodajte malo šećera. Sada jelo završavate tako što ga «poprašite» kašikom griza, promešate i krčkate još nekoliko minuta.Možete i da isključite ringlu i da ga ostavite tako na šporetu  poklopljenog, kako bi griz nabubrio i pokupio svu suvišnu tečnost.
Bećar paprikaš se sprema brzo, lagano je i ukusno jelo .Možete ga poslužiti uz pohovano belo pileće meso, pečenu piletinu, bečke šnicle...Ako svemu tome dodate i pire krompir, imaćete prelep i bogat ručak.
Za zaljubljenike ovog jela dovoljan je i kao samostalan osvežavajući obrok.





3 коментара:

  1. probaću ga ćim dođem u Beograd mora da je jako dobar

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман14. јул 2012. 04:24

    pravo letnje jelo! odoh do pijace po namirnice.

    ОдговориИзбриши
  3. aloooo...prvo ide paprika,posto je ona najtvrdja,pa onda paradaiz...ostalo je sve ok....

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...