19. 9. 2010.

JUNETINA I KROMPIR NA VODI

JUNETINA I KROMPIR NA VODI


Sastojci:

700-800 gr juneće plećke ili junećeg ribića
1 kg krompira
začin c

Priprema:

Najednostavniji način da napravite bogat i divan ručak.Ovo jelo spada u grupu: ručak koji se kuva sam.
Junetinu u komadu stavite u šerpu.Sipajte dva prsta vode.Poklopite,stavite na ringlu i sačekajte da jelo počne da vri.Tada ringlu smanjite na najmanju temperaturu,da lagano krčka.
Samo povremeno proverite da vam voda ne ispari,naročito ako imate poklopac koji ne dihtuje najbolje.Podrazumeva se da jelo pravite u šerpi koja ima malo deblje dno.Sada gotovo i ne koristimo one emajlirane šerpe sa tankim dnom u kojima ne možete da skuvate ni mleko ,a da ne zagori.Ako voda nestaje, u prvom satu krčkanja održavajte njen nivo,nikada manje od jednog prsta.Međutim ako imate dobar poklopac koji naleže na šerpu,sigurno se neće desiti da nestane tečnosti.Meso će i samo puštati sopstvenu masnoću tako da ćete biti slobodni da se bavite drugim stvarima ,dok se meso samo sprema na šporetu.
Posle sat vremena,kada je meso već prilično meko ,pospite ga dobro začinom c,jednu dobru varjaču.Okrenite ga i ponovo poklopite.
Sada ogulite krompir,isecite ga na četvrtine i tu u istoj zdeli gde ste ga isekli pospite začinom c i promešajte ga rukom da se ravnomerno osoli.Spustite ga u šerpu gde se krčka meso.Ugodite tako da krompir prekrije dno,a meso stavite na njega.Nek se vidi i malo vode preko krompira,ako nedostaje dospite malo.Poklopite.Jelo krčka tiho.
Za sat vremena,a možda nešto i manje, kad probodete viljuškom meso ono će biti meko kao puter.Krompir je gotov.Jedino što sada treba da uradite jeste da otklopite jelo i ako ima previše soka koje je jelo pustilo prilikom pripreme,pojačajte temperaturu i nekoliko minuta neka jače vri kako bi suvišna voda isparila.
Dobićete zdrav i ukusan obrok spremljen bez imalo dodate masnoće pa ga mogu jesti i oni koji imaju zdravstvenih problema.Meso je lepo i kad se ohladi,čak i krompir.Salata po izboru.
Na ovaj način slobodno možete praviti i svinjetinu,Potpuno isti postupak.Možete praviti sva ona mesa koja su pogodna za dinstanje.Naravno, ne morate uvek dodavati krompir.Možete uz tako pripremljeno meso poslužiti neki drugi prilog po izboru.
Uz ovo jelo lepo se slaže svaka salata, a kako je sada vreme pečenih paprikai ajvara, ja vam predlažem nešto od toga. 

Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...