20. 9. 2010.

SLADOLED TORTA

SLADOLED TORTA

Sastojci:

15 jaja (izvadite ih bar pola sata pre pripreme torte iz frižidera,da ne budu hladna)
oko 300 gr šećera(tačno 60 supenih kašika šećera)
150-200 gr pečenih i samlevenih  lešnika
1 l slatke pavlake ili 4-5 kesica šlaga za mućenje (Halta mi se najviše dopada)
po želji može se dodavati i neko voće,najčešće maline,kajsije,ananas
200 gr stonog margarina(izvadite ga is frižidera da bude mekan za mućenje)


Poželjno je imati okrugli kalup za toru kome može da se izvadi dno
papir za pečenje


Priprema:

Prvo uključite rernu da se zagreva na vrlo blagu temperaturu.Kore se prave od belanaca pa je potrebno da se takoreći suše u rerni.Ja na dugmetu za uključivanje rerne imam deset podeoka i za ove kore uvek je uključujem na podeok 3.Poželjno je da rerna ima fen,tj. da može da peče istovremeno tri nivoa.Ako imate običnu rernu,samo ćete posebno morati peci tri kore,što značajno produžava postupak.Međutim na kraju recepta ,daću vam predlog da rešite ovaj problem.
Odmah na stolu pripremite tri plitke tepsije koje obično dobijete zajedno sa šporetom i na svaku stavite papir za pečenje.
To su pripreme kako posle možete organizovano da radite.

Kore:
Jedna kora se pravi od 5 belanaca.Belanca stavljajte u jednu činiju za mućenje, a žumanca u šerpicu sa debelim dnom od 1l.Kad ste razdvojili belanca i žumanca prinesite šećer i supenu kašiku.Počnite da mutite belanca,čim pobele,jednu po jednu dodajte 15 kašika šećera.Kad se belanca umute i budu potpuno čvrsta i izgledaju kao šampite,dodajte 2 supene kašike sirćeta.Promešajte da se sve sjedini.
Sada vam je potreban obruč od okruglog kalupa za tortu,ako želite da torta bude okrugla.Postavite obruč kalupa na sredinu tepsije,unutar njega izručite umćeno belance.Kašikom poravnajte da kora koju oblikujete unutar obruča bude svuda iste debljine i lepo ravna.Pridržavajte jednom rukom obruč,a drugom lepo sve izravnajte.Sada podignite obruč i imaćete savršeno okruglu koru za tortu koju stavljate u toplu rernu da se peče narednih sat vremena.
Sada odmah brzo i organizovano,jer ste sve unapred pripremili pravite drugu koru na isti način.Žumanca samo dodajete u onu istu šerpicu.Stavite i drugu tepsiju da se peče na sledeći nivo.Isto ponovite i za treću koru,a žumanca u istu onu šerpicu.Stavite je na treći nivo da se peče.
Kore će sada lepo da rastu i postaju kremkasto ružičaste i biće gotove za oko sat vremena. Za to vreme pravite fil.

Fil:
Stavite šerpu od tri litre na pola napunjenu vodom da provri na šporetu.
Onih 15žumanaca koje ste izdvojili u malu šerpicu od litre umutite sa 15 kašika šećera,takoda postanu kremasto,penušavo bela.
Ako je voda koju ste stavili na šporet provrila i vi ste dobro umutili žumanca,tu malu šerpicu u kojoj su umućena žumanca stavite na šerpu sa  vrijućom  vodom,tako da se žumanca kuvaju na pari.Mutite fil svo vreme dok ga kuvate iznad pare.To može da potraje i 20-tak minuta.Fil je skuvan kad se zgusne.Primetićrete da se po obodu šerpice pravi korica slična karamelu.To je otprilike znak da je fil gotov.Ne brinite ako vam se čini da je tečniji nego što je poželjno.Zgusnuće se još dok se bude hladio,a posle mu dodajete i mleveni lešnik...
Skinite sa pare i ostavite da se hladi.Ovo ste završili dok se kore još uvek peku u rerni.


Slatku pavlaku ili šlag, šta imate, umutite i stavite u frižider.

Pogledajte kore.Ako je prošlo sat vremena od početka pečenja proverite viljuškom da li su hrskave.Kad probate da ih probodete imaćete utisak kao da će popucati,a unutra su meke ali ne i lepljive.Izvadite kore napolje da se hlade.One su krute i imaju boju bele kafe...

Kad se fil od žumanaca ohladi ubacite u njega umućen margarin .Umutite mikserom.Zatim dodajte mlevene pečene lešnike.Umutite kašikom.Osetićete koliko se fil zgusnuo.Slobodno možete ovom filu koga nema puno dodati i malo umućene slatke pavlake da bude izdašniji,ali vodite računa da vam ostane dovoljno za filovanje torte spolja.

Sada kada su se i kore rashladile sklapate tortu:

Na tacnu za posluživanje stavite prvu koru,premažite je zutim filom pa slojem slatke pavlake.Po želji sada dodajete voće koje ste izabrali ali zapamteite da je torta prelepa i bez voća.Zatim stavljate sledeću koru,pa zuti fil,pa slatku pavlaku.Sada ste potrošili žuti fil,pa na poslednju koru stavljate samo slatku pavlaku kojom premažete celu tortu.
Ukrasite je kako vam volja,ali je obavezno stavite da se dobro rashladi.Posle nekoliko sati već može da se jede,a sutradan je neodoljiva.

Ako imate običan šporet koji može da peče samo jednu tepsiju  ovu tortu možete da pravite sa jednom korom od deset belanaca.Oblikujte pravougaonu koru nešto manju od tepsije jer će u toku pečenja da naraste.Držite se srazmera i napravićete istu poslasticu samo drugačijeg izgleda.

Srazmere:
kora od belanaca-na jedno belance tri kašike šećera
na pet umućenih belanaca za koru dve kašike sirćeta
fil-na jedno žumance jedna kašika šećera

1 коментар:

  1. Sjajno opisano, nije samo za početnike već i za one koji nemaju toliko iskustva sa ovakvim stvarima.

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...