Miletove pljeskavice
Potrebno je:
1 kg mlevene juneće plećke
ili mešavina mlevene junetine (700 gr) i mlevene svinjetine (300 gr)
pola šoljice vode
pola kašičice sode bikarbone
so
začin c
Meso staviti u jednu manju vanglu i rastanjiti ga tako kao da mesom oblažete posudu iznutra.
(Ako pljeskavice pravite od mešanog mesa, onda prvo sjedinite oba mesa da bude lepo umešano.)
Napravite rastvor vode i sode bikarbone u šoljici, prema navedenoj meri.
Zahvatite so (oko pola kašičice) rukom i ravnomerno svuda posolite meso.Isto tako uradite i sa začinom c (oko pola varjače).U sredinu sipajte rastvor vode i sode bikarbone i sve lepo zamešajte rukom, kao da pravite testo.
Kad se sve lepo sjedini i dobijete kompaktnu masu, poklopite posudu i stavite je u frižider da odstoji bar pola sata. Može da bude u frižideru i dva sata pre pripreme, tada je još lepše.
Nauljite ruke i zahvatite mesa tako da možete da napravite pljeskavicu u veličini koju želite. Prvo oblikujete «lopticu» pa je rastanjite na debljinu nešto malo manju od 1cm.
Videćete da se ovako pripremljeno meso za pljeskavice lepo i lako oblikuje i sigurno se neće raspadati prilikom pečenja.
Dok oblikujete pljeskavice, stavite tek malo (dve-tri kapi) nauljen tiganj da se dobro zagreje.
Pljeskavice ređajte u tiganj i čim počnu da se peku smanjite temperaturu kako se ne bi skorele i pocrnele. Poenta je da ih pečete na umerenoj temperaturi kako bi mogle da ispuštaju sopstvenu masnoću , a ne da se sprže spolja a unutra da ostanu «žive». U toku pečenja ako primetite da su pustile previše vode, pojačajte malo temperaturu da sok uvri ali ne dozvolite da gore.
Dok ispečete prvu turu već ćete uvideti tačno šta i kad radite.
Ako niste sigurni da ste ih dovoljno ispekli odlomite parčence na jednoj pljeskavici i odmah ćete znati da li da ih vadite na oval ili im treba još malo vremena.
Ovaj recept za pljeskavice je tekovina dugogodišnjeg odgonetanja tajne onih poznatih restorana brze hrane ispred kojih morate da stojite uvek u redu kako bi ste pojeli pljeskavicu fantastičnog ukusa.
Meso možete oblikovati kao pljeskavicu ili čuveni šiš ćevap. Oblik je stavar vašeg izbora, a ukus je zagarantovan.
Možete ih servirati na ovalu uz prilog nekog kuvanog jela (pire krompir, boranija u mleku, grašak, spanać) ili pomfrita i obavezno neka osvežavajuća salata. Možete ih poslužiti i u lepinjama uz razne priloge koje volite. Sve u svemu, poješće se u slast!
Нема коментара:
Постави коментар