10. 10. 2010.

PILEĆI PAPRIKAŠ SA MAKARONIMA







PILEĆI PAPRIKAŠ

Potrebno je:
Isečeno pile na komade bez belog mesa (pojelo se juče u belim šniclama)
oko 600 gr krompira ili 5-6 krompira srednje veličine
dve šargarepe
1 luk
jedna paprika
peršunovo lišće
začin c
malo makarona
šoljica kuvanog paradajza ili kašika paradajz pirea

Priprema:

(malo vode = pola čaše)*
(malo ulja = 1 kašika ulja)*

Glavicu luka sitno iseckajte i odmah stavite da se dinsta na malo ulja.Čim počne da cvrči dodajte pola čaše vode.
(Ako ste čitali moje ranije objavljene recepte već znate da je to dosipanje vode, kod pripreme jela gde povrće morate prvo izdinstati, jako korisno jer vam omogućava da na miru radite dalje, a da pri tom ne morate da stojite pored šerpe i pazite da vam ono što je već u njoj ne zagori.)
Ogulite šargarepu,iseckajte je na kolutiće i dodajte na dinstanje.(To možete da radite kao pravi majstor ,odmah iznad šerpe.Ne morate seckati na dasci pa presipati u šerpu na dinstanje.)
Operite papriku,isecite je na komadiće, kako se zalomi i dodajte je na dinstanje. Promešajte i po potrebi dodajte malo vode, kako bi se sve dinstalo bez problema.
Kad voda malo uvri dodajte paradajz, kuvani ili pire.Promešajte varjačom.Ako nema tečnosti dospite malo vode.
Čim se povrće još malo izdinsta, a vodica u kojoj se krčka ponestane dodajte komade piletine.Dodajte malo vode i pospite varjaču začina c.Sve dobro promešajte, poklopite i smanjite temperaturu na umerenu jačinu, tako da jelo krčka lagano ali da ne utihne skroz.
Za to vreme ogulite krompir i isecite ga na manju parčad, recimo veličine male kašičice.
Proverite kako vam izgleda sve ono što je u šerpi.Promešajte malo sastojke,dolite vode i dodajte krompir.Kad jelo ponovo počne da krčka, naspite 1,5l vode, pojačajte temperaturu da provri i odmah zatim smanjite temperaturu da jelo poklopljeno krčka na umerenoj vatri.
Pustite da se kuva 40-takminuta.Na kraju dodajte seckanoperšunovo lišće i  šaku-dve makarona po izboru.Posle deset minuta, kad se makaroni skuvaju jelo je gotovo i može da se servira.

Napomena:
Kada skuvate nekoliko puta paprikaš, po bilo kom receptu, uvidećete da se za ovo jelo može reći koliko domaćica, toliko recepata.To jeste tačno.Radi se o tome, da iskusne domaćice pripremaju jela polazeći od namirnica koje trenutno imaju u kući. Tako se dešava da praveći neku vrstu jela stvore čitav niz varijacija na istu temu.Za pravljenje većine jela važno je znati šta je osnova, a iskustvom dolazite do sopstvenih improvizacija.
Ovaj recept za pileći paprikaš koji sam ja danas pravila može da se menja u skladu sa namirnicama koje imate.Tako recimo,možete da dodate i jednu tikvicu, ako je ostala od nekog prethodnog ručka, ne morate da stavite paradajz ali možete da dodate malo aleve paprike....Svašta može da se radi u kuhinji jer tu ste vi kapetan lađe!

Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...