(i rezanci o istom trošku)
Potrebno je:
1 jaje
malo soli
malo brašna
malo džema
prezle
malo ulja
Danas sam pravila rezance za supu, a ostalo mi dosta testa pa napravim taške.Taške su poslastica od domaće testenine, prave se brzo i lako.
U jednu posudu sipate malo mekog brašna, jednu kafenu šoljicu i soli, jedan dobar prstohvat.Malo udubite sredinu gomilice brašna i tu dodate jaje.Pripremite vodu u jednoj šolji da bude pri ruci.
Sada viljuškom zamesite jaje sa brašnom i čim vidite da se masa zgušnjava i pre nego što pokupite svo brašno koje ste sipali dospete malo vode, koliko pola šoljice.Mutite i dalje.Sada ćete dobiti žitko testo koje ne bi trebalo da ima gromuljice od brašna.Polako, postepeno dodajete brašno, malo po malo, mesite rukom,da osetite čvrstinu testa.Treba da zamesite testo koje se ne lepi za ruke, a koje je lepo mekano.
Sada pospite brašno na radnu površinu,malo još umesite testo tu i podelite ga na dva dela ako vam trebaju rezanci za supu.Za rezance vam treba malo testa, jedna trećina ukupno umešanog.Razvucite vrlo tanko, isecite na trake jednake širine, poslažite ih jednu preko druge i oštrim nožem isecite koliko želite debele rezance.Od ostatka testa ili ako nećete rezance, od testa koje ste umesili pravite taške
Stavite u srednju šerpu posoljenu vodu da provri.
Na vrlo malo ulja propržite prezle u količini koja će biti dovoljna da uvaljate sve taške koje ćete napraviti.To je otprilike, 2 šoljice prezli.
Razvucite testo vrlo tanko.Ako se lepi za podlogu ili oklagiju, pospite brašnom površinu na kojoj radite.Kad testo razvučete na 2 milimetra debljine, uzmite malu šoljicu, prečnika 4-5 mm i vadite kolutiće.Na svaki kolutić, na sredinu, stavite malo džema od kajsija. Preklopite kolut testa na pola, a ivice spojite pritiskajući ih vrhom viljuške.Čim voda provri spuštajte 5-6 taški da se kuvaju.Kad isplivaju na površinu,vadite ih u cediljku i uvaljajte u prezle koje ste propržili na malo ulja.(Ostatke testa koji se prave kad vadite kolutiće testa,premesite,razvucite i iskoristite za još koji kolutić).Tako radite dok ih sve ne skuvate i ne uvaljate u prezle.Služite ih odmah,dok su još tople.Neko voli i da ih pospe šećerom.
Recept za supu je većobjavljen,pogledajte arhiv bloga.
Kako volim taske :)! Ja ih uvaljam u mak!Najlepsa su starinska jela i poslastice.
ОдговориИзбриши