7. 10. 2010.

TARANA

TARANA U MLEKU

Potrebno je:

1l leka
so
4 kašike šećera
2 jaja
oko 150 gr brašna
2 kašike vode

Tarana je domaće testo koje malo tvrđe zamešano tako da može da se renda kako bi se pravile sitne gromuljice koje se kuvaju kao dodatak u nekim čorbama. Ovako pripremljeno testo veoma je ukusno kad  se skuva u mleku.

U jednoj zdelici zamesite testo:
Sipajte brašno, malo ga udubite, sipajte dobar prstohvat soli,dva jaja i dve kašike vode.Umešajte sve sastojke viljuškom, a kada se formira testo, nastavite da ga mesite rukom.Umesite testo trudeći se da zahvatite svo brašno koje ste sipali u posudu. Testo se ne lepi za prste.Formirajte ga u lopticu.
Na radnu površinu raširite čistu kuhinjsku krpu,uzmite rende i rendajte testo.Kada počne da se lepi uvaljajte ga u brašno i nastavite.Videćete da rendajući testo pravite praktično mrvice koje podsećaju na opiljke drveta, nepravilnog su oblika i različite veličine.
Za litar mleka, potrebno vam je oko četiri nepune šake tarane.
To znači da će vam od pripremljenog testa ostati tarane i za neki sledeći put.(Morate samo da je ostavite da se prosuši na krpi i da je sačuvate u frižideru.)
Ostavite taranu na krpi. Stavite mleko u šerpu, dodajte mu prstohvat soli i četiri kašike šećera. Malo pre nego što provri ubacite taranu. Promešajte kašikom i sačekajte da počne da vri. Odmah smanjite na najmanju temperaturu, pripazite da ne pokipi dok je tako vruće mleko. Istiha kuvajte još 2-3 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se malo prohladi.
Primetićete da testo lagano bubri i upija mleko tako da će ova poslastica biti mnogo gušća u trenutku kada je budete jeli prijatno toplu.1 коментар:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...