Rustični doručak
Potrebno je: (za 4-5 osoba)
7-10 krompira
-mladog sira izrezanog na kriške
(u količini potrebnoj
da zadovolji apetit
onih koji će jesti)
-slanina izrezana na komadiće ( u količini po potrebi)
-možete da dodate i mladi luk, ili običan crni luk izrezan na režnjeve)
-možete da dodate i paradajz izrezan na kriške i posoljen
-možete da dodate šta god volite
Uključite rernu da se greje na 180˚C-200˚C. Krompir ceo u ljusci, dobro oprati od svake nečistoće. Nožem po dužini prepoloviti svaki krompir na pola i ređati na pleh.Svaku polovinu pospite solji i stavite u rernu na srednju visinu da se peče. Potrebno je oko pola sata da krompir dobije lepu zlatastu koruci odozgo i tada je i pečen.Možete i da proverite da li su pole krompira pečene viljuškom ili najbolje izvadite jednu deblju polovinu, prelomite,malo rashladite i probajte.To je najbolji način da utvrdite da li je dovoljno pečeno.Izvadite pole na tanjir.Priložite sir,slaninu,luk ili paradajz,šta god smislite i volite.Jedite odmah,dok je krompir topao.
Ovo ti je super, bas je rusticno, to ti je prava hrana, secam se na selo kako sam jeo sa dedom,prosto uzivas. Pozdrav...
ОдговориИзбришиMi često jedemo pole ili police kako ih zovemo - moja je mama iz Like i za to nema boljeg od ličkog krumpira (koji tamo kupujemo svake jeseni). Dakle, jedemo za večeru, uz sir "škripavac", domaću dimljenu slaninu i luk narezan na kolutove. To mi zovemo ličkom večerom. Baš mi je drago da si ovako nešto jako fino uvrstila u recepte, ljudi često zaborave koliko je dobro nešto jednostavno.
ОдговориИзбриши