1. 10. 2010.

PIRE KROMPIR

PIRE KROMPIR

Potrebno je:

5-6 većih krompira  (oko 1 kg)
malo margarina  1-2 kašike
Šolja mleka
kašičica soliOguljen i usitnjen krompir skuvati u posoljenoj vodi.Ako krompir isečete na manje komadiće brže će se skuvati. Na ukus pirea ne utiče bitno to da li je krompir crvene ili bele ljuske, jedino što je bitno za dobar pire jeste da krompir nije poprimio zelenu boju.Dovoljno je 40 minuta da se krompir raskuva.
Kad procenite da je kuvanje gotovo iscedite vodu u kojoj se kuvao. Propasirajte ugrubo krompir i dodajte mu margarin.Mutilicom umešajte margarin i krompir.Sada dodajte pola pripremljenog mleka i sve umešajte sa mutilicom.
Na kraju uzmite mikser i umutite pire dodajući mu preostalo mleko.Pire tako postaje penušav i beo. Količinu mleka određujete u toku mućenja jer tako najbolje vidite koliko treba da se doda.
Takođe, različito ćete soliti krompir prilikom kuvanja.Prvo se rukovodite vašim ukusom ili zdravstvenim potrebama. Isto tako ako je pire prilog nekom slanom jelu malo manje ga posolite jer recimo kad ga služite uz  gulaš nema potrebe da i pire bude baš slan. To je ujedno i savet da kad vam se desi da presolite neko jelo (boranija u mleku, bećar paprikaš, gulaš, grašak, spanać, punjene paprike, ćufte) onda je pravi spas da u prilogu poslužite gotovo neslan pire i tako neutrališete grešku.
Pire krompir se često preporučuje kao jelo u toku nemasne dijete za ljude koji imaju stomačne tegobe.Tada se pravi tako što se voda u kojoj se kuvao dodaje kao jedini sastojak prilikom pasiranja i mućenja pirea.
Pire krompir se poslužuje  čim se napravi. Međutim kako je danas teško okupiti celu porodicu istovremeno na ručku, domaći pire krompir može i da se podgreje tako što ćete mu dodati malo mleka i na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje vratite mu prvobitan izgled.Znajte da takav podgrejan nije više onako lep ali poslužiće!
Domaći pire krompir je lepši od instant pirea ali ovaj drugi može biti pravi spas kad ste u stisci s vremenom.


Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...