Potrebno je:
manja glavica karfiola
1 luk
1 šargarepa (nije obavezno)
peršunov list
varjača brašna
začin c
malo ulja
pavlaka
vrlo malo sirća
kašićica šećera
Očistiti glavicu karfiola od listova i oprati je. Ukloniti nožem mrlje ako ih ima sa «cvetova».Staviti karfiol u glavici u jednu šerpu, naliti vode i dve–tri kapi sirća.Voda ne treba da prekrije glavicu .Dovoljno je do pola da bude potopljena.Poklopiti i kuvati 15-tak minuta.
Dok se karfiol kuva, pripremite osnovu za čorbu.
Prvo u jednu posudu odmerite dve litre vode.Stavite vodu da vam bude pri ruci.
Prinesite i jedno bokalče sa vodom koja vam treba za dinstanje povrća.
Iseckajte luk što sitnije i stavite da se dinsta na vrlo malo ulja, dve-tri kapi i odmah dodajte pola čaše vode.Dok se luk dinsta, očistite šargarepu i izrendajte je na jedan tanjir.Dodajte rendanu šargarepu da se dinsta sa lukom.
Malo varjačom promešajte luk i šargarepu i dodajte još malo vode, kako bi povrće lepo omekšalo.Posle desetak minuta, kad voda počne da ponestaje, dodajte na povrće kašičicu šećera.Malo mešajte varjačom povrće i kad vidite da je lepo omekšalo i da je luk poprimio onu poznatu zlatastu boju,izmaknite šerpu sa ringle i dodajte dobru varjaču brašna.Varjačom umešajte sve i ako vidite da je dodavanjem brašna sve postalo suvo i da ne možete lepo da umešate sastojke dodajte malo ulja, vodeći računa da ne preterujete, već samo toliko da se dobije glatko brašno.Vratite sve na ringlu i sipajte odmah dve litre vode koje ste ranije pripremili.Varjačom umešajte sve i sačekajte da čorba provri.
Za to vreme karfiol je već dovoljno obaren, prospite vodu u kojoj se kuvao i viljuškom izvadite karfiol na dasku da se malo prohladi.Odvajajte cvetiće karfiola nožem trudeći se da ih poskidate sa stabala kojima su vezana za koren. Cvetići treba da budu mali kao knedlice za supu.
Dok ste se bavili karfiolom, čorba je već sigurno provrila, smanjite temperaturu kako bi lepo krčkala, dodajte pola varjače začina c. Dodajte i karfiol u čorbu i pustite 5 minuta da sve zajedno krčka.
Za to vreme operite lišće peršuna i sitno-sitno ga iseckajte na dasci.
Sada je vreme da doterate ukus čorbe.Probajte.Da li treba još malo začina c? Da li bi bilo lepo dodati još malo šećera? Dodajte malo po malo, ono što mislite da treba,vodeći računa da ne preterate.
Kad ste završili sa doterivanjem ukusa ubacite iseckano peršunovo lišće i ostavite još par minuta da se kuva.Isključite ringlu i već posle nekoliko trenutaka poslužite čorbu uz obavezan dodatak pavlake.
Zdravo Ankice, pa nisam sigurna kako mi je promakao tvoj bolog, pošto je otprilike iste starosti kao i moj! Ja sam se već navukla na blogovanje, pa mi teško pada kad moram da napravim pauzu od mog lap topa. Imaš blogroll na mom blogu gde sam se trudila sve da uvrstim pa možeš da procunjaš i nađeš blogove koje si propustila. Pozdrav iz Zemuna!
ОдговориИзбриши