5. 10. 2010.

PITA OD KROMPIRA

PITA OD KROMPIRA
(sa margarinom)

Potrebno je :

pakovanje kora za pitu 500 gr
1-1,5 kg krompira
malo ulja
malo začina c
malo soli
oko 100 gr margarina



Uključite rernu na 180˚C da se zagreva dok savijete pitu.
Raspakujte kore i postavite ih odmotane na radnu površinu.
Ogulite i izrendajte krompir.Posolite ga začinom c i pospite uljem u onim količinama kako inače radite kad začinjavate salatu.Znači, zahvatite rukom začin c, pospete, sipate malo ulja i sve zamešajte da se krompir lepo osoli i naulji ravnomerno.
Odmah u manju šerpicu isecite margarin na manje komade i zagrejte ga da se lepo rastopi.
Dok se margarin topi, uzmite iz šerpice jedno parčence i premažite njime dno tepsije, a ostatak vratite u šerpicu da se topi.Čim je margarin postao tečan isključite ringli i šerpicu izmaknite .
Stavite prvu koru i pospite je ovlaš kašikom rastopljenog margarina.Ne treba da se trudite da namažete koru masnoćom, samo zahvatite kašikom rastopljrni margarin i onako iznad kore napravite rukom kružni pokret tako da margarina bude svuda po malo.
Stavljate drugu koru, margarin kako je već rečeno i rukom zahvatite rendani krompir i raspoređujete ga ravnomerno po kori.
Stavljate treću koru, ponovite postupak sa margarinom i krompirom i savijete koru. Stavite savijenu pitu u tepsiju.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal slažući savijene pite jednu do druge u tepsiju.
Na kraju sve savijutke u tepsiji premažete sa margarinom odozgo, bez preterivanja, tek da svaka bude malo premazana kako ne bi gorela u rerni.
Stavite pitu  u rernu da se peče.
Odmah u  preostali margarin, a treba da ga bude odprilike 2-3 kašike, sipajte dve šoljice vode i ½  kašičice soli. Ovaj rastvor treba samo malo da  zagrejete kako po vodi ne bi plivali komadići margarina.Promešajte malo da se so rastopi. Čim zagrejete isključite ringlu.I tu nek stoji do upotrebe.
Posle desetak minuta ili kad primetite da je pita počela lepo da rumeni na brzinu izvadite pitu iz rerne, (rernu naravno zatvorite da se ne hladi)  prelijte je prelivom koji ste napravili u šerpici.Vodite računa da vam možda neće trebati sva količina pripremljenog preliva. Sipajte tako da svaka savijena pita primi dovoljno tečnosti kako bi u preostalih 20-tak minuta pečenja ostala meka i kako bi lepo narasla.
Pita na kraju upije svu dodatu tečnost i ne izgleda sparuženo. Kore su suve, hrskave ali mekane za jelo.
Kad pečete pitu ne gledajte na sat već u pitu.Ona svojom bojom govori kad je pečena.Orijentaciono treba 10 minuta do prelivanja sa rastvorom vode,margarina i soli i još 20-tak minuta pečenja.

Danas sam prvi put na ovaj način pravila pitu krompirušu i oduševljena sam ukusom.Recept je smišljen na licu mesta jer mi je nestalo ulja, a nisam imala nikog hitronogog da otrči do prodavnice, a ja bila već izrendala krompir...
Kao što vidite i iskusnim domaćicama se dešava da ostanu bez namirnica koje su neophodne u svakoj kuhinji, (a možda njima i češće jer je zaboravnost prateća pojava kad se pređe 45- ta ) samo što one to nikada ne priznaju, već igraju na kartu inventivnosti...

Na kraju mojim kuvarima početnicima savetujem da pri kupovini kora kupuju one koje su i u pakovnju u kome se prodaju meke i savitljive.Izbegavajte one kore koje izgledaju kao smotan tabak kancelarijskog papira.
Kore kad ih otvorite mirišu na brašno, meke su i hidrirane, prosto dišu. Sa papirolikim korama nećete uspeti ništa  bez obzira na recept koji koristite.

3 коментара:

  1. Odlično, prava domaća spiza!
    Obožavam pite, hvala na receptu.
    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja pecem odmah pitu cim izrendani krompir stavom u koru jer sam tako naučila od mame stavim između 200 i 250
    I sad čekam da se ispece

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...