23. 9. 2010.

LEDENE KOCKE

LEDENE KOCKE


Potrebno je za koru:

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
¼ praška za pecivo
3-4 kašike kakaa


Preliv:
15 kašika šećera
350 gr vode
5 vanil šećera
sok od jednog limuna

Fil:
12 kašika šećera
9 kašika brašna
½ l mleka
250 gr margarina

Čokoladna glazura
od bar 200 gr čokolade za kuvanje

Forma ovog recepta neodoljivo podseća na ispisane stihove ali nije daleko od istine da je ovaj kolač čista poezija,ja bih ga nazvala «Moj je život Švicarska» jer budi takav osećaj samozadovoljstava...Ako vam se učini da je komplikovano napraviti nešto iz toliko delova :kora+preliv+fil+glazura i mislite da ćete ostati dugo u kuhinji,verujte mi na reč, veoma se lako i brzo sprema.Evo kako:

Uključite rernu na 180 ˚ C. Pripremite tepsiju veličine odprilike 30cm x 45 cm.Nije bitno ako malo odstupa od ovih mera,važno je samo da nije ona velika,jer bi testo bilo pretanko.

Jaja,bez razdvajanja belanaca i žuimanac umutite sa šećerom,penasto.Dodajte brašno i prašak za pecivo,pa umutite da testo bude glatko i bez gromuljica.Dodajte i kakao i sve još jednom umutite da se sjedini.Podmažite tepsiju sa malo ulja ,sipajte testo i stavite ga u rernu koja se u međuvremenu zagrejala.
Obratite pažnju na jačinu temperature,jer testo je tanko i vrlo brzo će se ispeći,već za 15 minuta može biti gotovo.Ako procenite da bi testu odgovarala blaža temperatura,smanjite odmah posle prvih 5 min pečenja za podeok niže.
Čim stavite koru da se peče,ne gubite vreme!Stavite u šerpicu od litre sastojke za preliv.Šečer,vodu,vanil šećer i sok od limuna pustite da malo vri,samo malo,par minuta,jer ne pravimo sirup,već slatki preliv.Sklonite sa ringle.
Kad se rashladi prelijte testo.

Od prilike,dok napravite preliv,testo je pri kraju.Proverite da li je pečeno.Ako se odvaja od ivice tepsije i ne lepi za viljušku kad ga probodete ,gotovo je.Izvadite testo i pustite da se hladi i testo i preliv.Za to vreme pravite glavni fil.

U šerpicu od dve litre odbrojte 9 kašika brašna(meko) i 12 kašika šećera.U to omah dodajte pola od potrebne količine mleka i lagano mikserom umutite kašicu u kojoj neće biti grudvica brašna.Kad to uradite dospite ostatak pripremljene količine mleka i sve lepo umutite da se ujednači.Kuvajte ovaj «puding» u početku na najačoj temperaturi ali čim primetite da se počeo zagrevati,smanjite na blagu temperaturu i uz stalno mešanje ne dozvolite da se zalepi za dno šerpe. Vodite računada ne zagori,da se dok mešate ne pojavljuju braonkaste fleke sa dna šerpe.Fil mora biti snežno beo.Ako se tako nešto desi odmah sklanjajte šerpu sa ringle da se rashladi i smanjite temperaturu.Budite pažljivi.
Primetićete da se vrlo brzo zgušnjava i  kad vidite da se skroz zgusnuo,sklonite i ostavite da se hladi. Ako želite da se to brže zavrži stavite šerpu u kojoju ste ga skuvali u posudu sa hladnom vodom.
Dok se beli fil hladi,umutite margarin. Koru koja je u tepsiji izbuškajte viljuškom i nalijte je šećernim prelivom.
Kad se fil ohladi,sjedinite ga sa margarinom,tako da dok mutite masu vidite koliko je vaš fil lepo penušav i beo.Fil nanesite ravnomerno na natopljenu koru.
Sada u šerpici pripremite glazuru i ne štedite na čokoladi.Ja stavim onu veliku menaž čokoladu,kašičicu margarina i malo mleka,oko pola šoljice pa dok se zagreva i topi čokolada gledam da li treba da dospem još malo mleka.Glazura treba da izgleda da ima gustinu ali da može lako i brzo da se razmaže po nežnom belom filu.Čim je gotova glazura sipajte je dozgo ,ravnomerno po celom kolaču i dok je još vruća i laka za razmazivanje,ujednačite je svuda po površini kolača trudeći se da ne zahvatate i fil koji treba da ostane ispod.Nežno i brzo i kolač je gotov.
Ostavite ga u frižideru sve dok se dobro ne rashladi.Ako možete,ja ne uspevam da odolim...
Uz ovaj kolač ponekad napravim i preliv od malina ne zato što kolaču nešto nedostaje već zato što ne znam šta je dosta kad su slatkiši u pitanju.
Pakovanje smrznutih malina (450gr)stavite u šerpicu od litre i naspite jednu kafenu šoljicu šečera.Pustite da sve provri i smanjite na najmanju teperaturu da krčka.Kad tečnost ispari tako da imate lep sirupast preliv sklonite i pustite da se hladi. Da ste uspeli znaćete kad se ohladi jer i  tada mora ostati tečan. Ovaj preliv lepo se slaže sa svim poslasticama bogatim čokoladom.
Na tanjir stavite kolač koji se lepo ohladio,prelijete ovlaš prelivom od malina i šta da kažem,uživajte!

2 коментара:

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...