19. 9. 2010.

Punjena paprika

PUNJENA PAPRIKA



Potrebno je:

12 paprika babura (možete da isprobate i sočne i neodoljive tzv. "šilje")
dva-tri paradajza za poklopanje paprika
1 kg mlevene juneće plećke (može i svinjetina ili mešano meso)
1 šolja pirinča
1 glavica luka
½ l kuvanog paradajza
začin za soljenje
po želji lorber, mirođija ili origano za čorbicu
ulje
brašno

Prvo operemo paprike, otklonimo peteljke i semena, vodeći računa da otvor koji pri tom pravimo ne bude prevelik, jer će fil kasnije da se rasipa po šerpi.Okrenite papriku da se cedi.
Zatim operite dva paradajza i isecite na kolutove.Ti kolutovi služe da se kasnije paprika zatvori i da fil ostane unutra tokom kuvanja.Ukoliko su kolutovi veliki, prepolovite ih. Ja volim da isečem paradajz i na kriške, tako da "poklopac" bude stabilan i čvrst.Kako ćete poklopiti paprike da fil ne ispada prilikom kuvanja više je stvar vašeg izbora nego nekog pravila.
Potom, šolju pirinča saspite u malu dublju činijicu, operite i potopite vodom.Ostavite ga tako do upotrebe.

U šerpici od 2 litre napravimo paradajz čorbicu u kojoj će se paprike kuvati. Za to nam je potrebno 5 minuta. Na malo ulja upržimo varjaču brašna, dolijemo šolju vode i mešamo da se lepo zgusne.Čim primetimo da dolazi do zgušnjavanja dolivamo kuvani paradajz, pola litre, možete sipati odjednom sve.Sada čekamo da čorbica provri i dodamo kašiku začina za soljenje, malo origana, ako volite, ili mirođije.Može i neka mešavina začinskog bilja koju posebno volite. Kad provri dodate još malo vode da čorbica ne bude pregusta jer poenta je u tome da sve što ima brašno u sebi ako je pregusto, hoće i da zagori, a mi želimo da se ovaj ručak kasnije, kuva sam.Čim provri, isključite i ostavite na ringli, do upotrebe.

Sada je potrebno napraviti fil od mlevenog mesa.
U veliku šerpu, u kojoj ćemo kuvati jelo, stavite ulje i dok se ono zagreva iseckajte glavicu luka i propržite je. Ukoliko je ulje jako zagrejano, smanjite temperaturu i to uvek imajte na umu.Niko vam ne govori kako da podesite temperatutu vode dok perete kosu, zato što valjda vi znate šta vam odgovara. Isto tako i kod kuvanja jela, vi najbolje poznajete vaš šporet i vašu rernu, kako rade, koliko brzo se zagrevaju i logično je da kada vidite da luk previše pršti i da će odmah pocrneti na ulju, to ne dozvolite. Sklanjajte šerpu sa ringle, jer ako je posuda pregrejana, upržiće se luk i bez ringle.Vi ste tu da osetite kad šta treba, a taj osećaj se najbolje izgrađuje kroz iskustvo. Dakle, vodite računa i fino upržite luk na ulju i onda dodajete mleveno meso.Promešajte varjačom i smanjite temperaturu na srednju jačinu, kako bi se meso dinstalo lagano u sopstvenom soku.Čim primetite da je sve u redu: da ima safta koje je pustilo meso, ostavite ga da se bez vašeg nadzora još malo krčka. Za to vreme, još jednom operite pirinač u nekoliko voda,dok ne primetite da je čist, procedite vodu i saspite pirinač u meso.Malo ga promešate varjačom kako bi se fil ujednačio, još malo prodinstajte,1-2 minuta i ugasite ringlu.Dodajte jednu dobru varjaču začina za soljenje, bibera ako to volite, aleve paprike po želji, sve promešajte da se lepo sjedini i fil je gotov.
Sada imate sve sastojke!
Svaku papriku ispunite sa filom ali tako da ima dovoljno mesta da se uglavi poklopac od paradajza i da kasnije prilikom kuvanja kada nabubri pirinač paprika ne popuca. Znači, punite je ali ne prenapregnuto,ostavljate malo mesta da fil može lepo da se širi prilikom kuvanja. Papriku napunite, poklopite i odložite na radnu površinu ili tanjir, i sve tako dok ne završite i poslednju.Na kraju bi trebalo da utrošite sav fil ali ako ga imate viška, nešto malo, nedovoljno za još jednu papriku,ostavite ga u šerpi. Sada, u tu istu šerpu, poslažite paprike trudeći se da ih što više,bez guranja i gnječenja stane na dno, u prvi red.Ostale poslažite preko ovih. Pripremljeni čorbicu od paradajza, koju ste pripremili na samom početku, sada pažljivo naspite u šerpu s paprikama. Vodite računa da je sipate između paprika.Nivo tečnosti, čorbice, ne bi  trebalo da preliva preko prvog reda. Nivo tečnost trebalo bi da  bude, otprilike, za prst niži od prvog reda paprika.Ukoliko je nivo tečnosti niži od ove "mere", pošto se sasuli čorbicu, slobodno dodajte vode. Sada poklopite, pustite da provri, smanjite temperaturu, tako da jelo samo blago krčka. Jelo je gotovo za sat vremena.
Punjene paprike su ukusno i veoma zahvalno jelo za pripremu. Možete ga poslužiti odmah pošto ih zgotovite, lepe su i hladne, a one  koje preostanu posle ručka, ako sačuvate u frižideru, možete poslužiti i drugog dana.
Lepo i lako se podgreju jer ima dovoljno tečnosti u kojoj su se već kuvale.Kod podgrevanja punjenih paprika vodite računa da ih nikada naglo ne zagrevate, već sve istiha i lagano.
Ovo jelo je predivno i vredno truda.
Ukoliko obratite pažnju, na fotografiji koju sam priložila uz ovaj recept, koristila sam paprike " šilje". To su one paprike koje pečemo i koristimo za spravljanje salate od pečenih paprika. Međutim, ponekad možete i njih da napunite, podjednako su lepe kao i babure. Jedini problem, koji možete imati kada ih napunite, je njihovo slaganje u šerpu, u uspravni položaj. Za to postoji trik: oborite šerpu na bok i onda slažite paprike, šupljine koje nastaju, zbog toga što su ove paprike špicaste, popunite sa po kojom praznom i očišćenom šiljom koja vam je preostala od punjenja, ali tako da te prazne paprike postavljate širom stranom prema dnu...ako me razumete, što bi rekla @Pokojna Mileva, čuvena tviterašica.

Ukoliko budete zadovoljni s punjenim paprikama koje napravite po mojim upustvima i zaista budete uživali u jelu koje ste napravili, menšujte me u mislima svojim.

Takođe, ovde možete videti da sam paradajz sekla na kriške ali i one paprike koje sam stavila obrnuto, prazne, kako bi napunjene "šilje" ostale u uspravnom položaju, čak i kad čorbica u kojoj se krčkaju provri...
Ma, sve sam već rekla, sad samo da ih i vi pripremite.






30 коментара:

  1. Punjene paprike su najčitaniji post proteklog meseca, a niste mi ništa rekli kakve su, da li ste ih spremali. Javite se, obožavam vaše poruke, pogotovo one kada mi javite da ste uspešno napravili neko jelo iako ste to radili prvi put.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo pohvale za ovaj recept, sad ih pravim drugi puta, a prvi
      puta su mi uspele. Sad ih kombinujem sa siljastim da ih bude
      vise, prvi puta su se pojele u danu.
      Hvala na receptu.

      Избриши
    2. Super recept, sad ih pravim drugi puta, prvi put
      je bio potpun uspeh, sad kombiniram normalnu papriku
      sa siljastom da ih bude vise.
      Hvala za recept.

      Избриши
    3. Crystal,hvala na komentaru!Punjenih paprika,izgleda, nikad dosta...

      Избриши
  2. Ankice, upravo sam procitao recept i moram da kazem da si se bas lepo potrudila da objasnis proceduru. Sve je jasno, svaka cast, uskoro pocinjem s kuvanjem za mene i tatu :)

    ОдговориИзбриши
  3. Svaka cast, bas si se potrudila da lepo objasnis proceduru. Upravo spremam za tatu i mene. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Ankice, upravo sam procitao recept i moram da kazem da si se bas lepo potrudila da objasnis proceduru. Sve je jasno, svaka cast, uskoro pocinjem s kuvanjem za mene i tatu :)

    ОдговориИзбриши
  5. Napokon, odličan recept. Otišla da ga probam.

    ОдговориИзбриши
  6. Upravo idem da pravim! Hvala na ovako dobrom receptu !!!

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala na ovako odlicnom receptu. Sada cu da probam !!!

    ОдговориИзбриши
  8. ako bih smeo da pitam pise solja pirinca kolika solja ona moze da bude dvolitarna?

    ОдговориИзбриши
  9. Bogi 123, da li piješ mleko iz dvolitarske šolje, da li uobičajeno piješ čaj iz šerpe? Uobičajena mera u svetu onih koji svakodnevno kuvaju je šolja i šoljica, pri čemu je sasvim logično pretpostaviti da je šolja ono iz čega piješ čaj ili mleko ili belu kafu, a šoljica je ono iz čegapiješ crnu kafu, ako je piješ.
    Isto tako kada u receptu nađeš meru kašika i kašičica, misli se na ono čime zahvataš supu, čorbu ili pasulj, tj. kašika je supena kašika a kašičica je ono čime šećeriš čaj u onoj šolji.
    Nadam se da čaj ne piješ iz dvolitarske šolje i da ga ne šećeriš kutlačom.
    Mislim da je tvoje pitanje izraz revoltiranosti zato što u receptu nemaš tačnu meru u gram. Ja pišem recepte za one koji žele da nauče da kuvaju i sigurna sam da od onoga ko se drži vage ko pijan plota nema kuvara.
    Ponekad je zaista potrebno tačno izmeriti količinu nekog sastojka, ali u punjenoj paprici, apsolutno nije bitno da li imaš 200 gr,120gr ili 50 gr pirinča. Poenta je u tome da kad jednom napraviš neko jelo uvidiš i sam da i ti više prija ukus, npr. punjene paprike u kojoj ima dosta pirinča ili više voliš da ima dosta mesa sa tek nešto pirinča.
    Ja recimo nisam uopšte stavljala pirinač u periodu kada sam bila na dijeti nutricioniste...
    Sve u svemu, želim da ti kažem da ukoliko zaista čitaš ove kuvarske blogove u želji da naučiš da kuvaš, drži se recepta ali i svog ličnog ukusa, razvijaj osećaj za meru kako namirnica, tako i u pogledu regulisanja temperatur kada pripremaš neko jelo.
    Ukoliko budeš gledao samo u vagu i u sat, dok praviš neko jelo, mnogo će vode proteći dok onom kašikom ne budeš okusio nešto jako dobro iz tvoje šolje dvolitarske.
    Pozdrav, odokativni i dobronamerni!

    ОдговориИзбриши
  10. Upravo ih spremam, po Vašem receptu, po treći put :)
    Savršene su.

    ОдговориИзбриши
  11. Evo da se ja javim da sam probala da napravim ovo danas :) Kao i do sada recept taman detaljan za pocetnika. Ja nemam dovoljno veliku serpu za ovu kolicinu, pa sam pravila duplo manje (jedva sam i 6 paprika nagurala) i mnogo mi se nesto brzo pojelo:)
    Pa sad razmisljam sta su mi opcije, da li moze da se pece umesto da je na ringli? Onda bi paprike jedva do pola bile u sosu da li bi to bilo ok na kraju? Ili da nabavim dublju djuvecaru? Ili ne moze u rerni uopste...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sonja, ako želiš da napraviš više punjenih paprika nije neophodna neka posebno velika šerpa.Ja obično napravim 15 punjenih paprika, a koristim onu uobičajenu veliku šerpu iz kompleta posuđa,ja mislim da je to šerpa koja ima zapreminu 6l. Radi se o tome da slažeš paprike u dva reda, a nalivaš čorbicu samo toliko da donji red paprika bude pokriven toliko da nivo čorbice doseže nešto manje od 2 cm do nihovog vrha. Gornji red paprika poslažeš preko donjeg reda, čorbica u kojoj se paprike kuvaju je u donjem nivou, ali kad čorbica provri, ti smanjiš temperaturu ringle tako da lagano krčka i kako je šerpa poklopljena, paprike će se sve skuvati lepo, bilo da su dole ili gore u šerpi.Posle kad se paprika servira svako zahvati i malo čorbice, koliko ko voli i to se prelije preko paprike. Ne moraju sve paprike da plivaju u čorbici da bi se skuvale. Ja nisam paprike pravila u rerni, a mislim da nema potrebe ako si mislila da na taj način nadomestiš nedostatak velike posude. Eto, valjda sam ti sad to lepo pojasnila. Slobodno skuvaj više punjenih paprika, one su lepe i sutradan, pa na taj način možeš da imaš ručak za dva dana. Pozdrav, Sonja i javi kako je uspelo.
      Sad sam ponovo pročitala tvoje pitanje, pa razmišljam da li je ta tvoja šerpa zaista mala i da li može da se slože paprike u dva reda. Ukoliko zaista nemaš ovu šerpu od 6 l onda slobodno možeš da staviš u tepsiju pa u rernu, do pola nalivene paprike čorbicom, al obavezno da poklopiš posudu u kojoj se krčkaju u rerni, folijom ako nema poklopac, staviš na umerenu teperaturu da lepo krčka jedno sat vremena, onda digneš foliju i pustiš još 15-tak minuta da se zapeku. Nisam ovo radila al mi deluje logično i mislim da može da bude sasvim ok. Eto, ponovo, pozdrav i javi kad budeš pravila kako su uspele,

      Избриши
  12. Hvala za objasnjenje. Ne znam o koliko je litara serpa tacno, al kad bih stavila drugi red mislim da bi virile iz serpe :) taman sam uspela da stavim 6 paprika i to tako sto je sesta bila nagurana, al bitno da je stala. doduse ja sam mislila da je problem sto moraju da budu do pola u tecnosti da bi se sve lepo skuvalo, ako to nije neophodno onda bi mogla i tako da probam... svakako cu da pravim opet pa javljam kako je proslo :)

    ОдговориИзбриши
  13. paprike spremljene po ovom receptu se upravo krckaju na sporetu. jedva cekam da vidim kako su ispale :)

    ОдговориИзбриши
  14. Juce sam spremala paprike po ovom receptu i ispale su savrsene! Ovo je prvi put uopste da spremam punjene paprike, i nisam se nadala da ce ispasti tako ukusne, ali jesu. Hvala na receptu. Jako je lepo i detaljno objasnjen tako da nema sta da se pogresi. :)

    ОдговориИзбриши
  15. Postovana, da li se paprike redjaju uspravno,kao na slici? U tom slucaju me zbunjuje drugi red?:( Kako? Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Marija,paprike se ređaju u dva reda, ukoliko ih ima toliko da ne mogu da se poređaju po dnu jedne posude. To je i najčešći slučaj, jer ovo jelo se sprema po pravilu,(nepisanom) u većoj količini,jer je lepo i sutradan, neko bi rekao i da je još ukusnije dan posle, kao i sarma...Ukoliko kuvate za višečlanu porodicu, broj punjenih paprika je popriličan i iz iskustva, mogla bih reći i nikad dovoljan.
      U svakom slučaju, paprike se ređaju uspravno u dva reda. Kada poslažete papriku u prvom redu, drugi samo nastavite, slažući novi red na isti način kao i prvi, sada samo preko onih paprika koje ste već posložili.
      Čorbicu u kojoj ćete kuvati paprike,tj. u kojoj će paprike krčkati,nalijete tako da doseže do visine prvog reda.Poklopite i sačekate da jelo provri, tada smanjite temperaturu da jelo lagano krčka. To je sve.
      Možda vas zbunjuje kako se kuvaju paprike koje su u gornjem redu?
      Ne brinite, skuvaće se od pare i temperature koja je uzavrela u šerpi.
      Inače, mislim da sam to sve već napisala u receptu, pa ako nisam dovoljno jasno i na pravi način odgovorila na vaše pitanje, pišite ponovo i pitajte slobodno šta Vam nije jasno. Trudiću se da odgovorim tako, da razrešimo svaku dilemu oko ovih paprika.
      Srdačan pozdrav, Ankica.

      Избриши
    2. Samo da Vam zahvalim, pravila sam paprike po ovom receptu i PREUKUSNE su! Necu ga menjati!

      Избриши
  16. I ja sam pravila po Vasem receptu i ispale su sjajne! Ukus me je podsetio na mamine paprike, a to je pravi uspeh!
    Ja sam smanjila kolicinu doduse, za 8 paprika (5 babura i 4 silje) izaslo je 600g mlevenog mesa :)
    Hvala na dobrom receptu!

    ОдговориИзбриши
  17. Eeeee pa da probamo upravo cu pravi ti😊

    ОдговориИзбриши
  18. Svaka cast Ankice. Tvoji recepti su perfektno. Sve sto skuvam po Tvom receptu je odlicno, svi su zadovoljni. Hvala mnogo.

    ОдговориИзбриши
  19. Odličan recept. Uživala sam spremajući. I što je najbitnije svi su bili oduševljeni.

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...