10. 10. 2010.

PITA S JABUKAMA




Pita s jabukama u slici i reči

                                                                            
Potrebno je:

kore za pitu (500 gr)
kisela voda za posipanje kora
5-6 srednjih jabuka (izrendanih)
testo za filovanje i zalivanje pite:
1 čaša = 2 dl
4 jaja
2 čaše šečera
2 čaše griza
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
2-3 vanil šećera

Postupak:
Uključite rernu na 22C da se greje.
Umutite fil:
Jaja umutite sa šećerom da postanu svetla i penasta.Dodajte griz,prašak za pecivo, jogur ,ulje i vanil šećer.Sve umutite zajedno dok ne dobijete lepo homogeno testo.
Operite, ogulite i izrendajte jabuke.
Otvorite kore i raširite ih na radnu površinu.
Prinesite čašu kisele vode i kašiku koja će vam trebati za posipanje vode po korama.
Prinesite još jednu kašiku za razmazivanje fila po korama.
Prinesite i kutlaču za posipanje fila po korama.
Prinesite tepsiju i podmažite je sa vrlo malo ulja.

Sada imate sve što treba.

Prvu koru pospite sa kašikom kisele vode, trudeći se da svuda isprskate po malo.
Zahvatite kutlačom fil i pospite celu koru s filom.
Kašikom razmažite fil po kori.
Tako uradite i sa drugom i sa trećom korom.
Na treću koru, na ivicu do vas rasporedite u jednoj liniji šaku jabuka.Pospite jabuke šećerom.
Povrnite tu ivicu i ivicu naspram nje,savijte pitu i odmah je prebacite u tepsiju.
Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore ili dok ne potrošite fil tako da vam ostane otprilike jedna čaša fila.
Kada su sve savijene pite smeštene u tepsiju,ostatak fila pomešajte sa pola čaše kisele vode, kutlačom koju već koristite umešajte razređeni fil i pospite pitu ravnomerno odozgo s filom.Protresite tepsiju da se fil spusti svuda i stavite pitu u zagrejanu rernu da se peče.
Ne koristite fen u pećnici jer ova pita je prelivena sa nežnim testom koje bi tako brzo izgorelo.
Poslr 10 minuta smanjite temperaturu rerne na 180˚C. Ipak,kontrolišite koliko je stvarna jačina vaše rerne i ako vam se čini da pita brzo tamni ,vi podesite rernu tako da se pita u narednih 20 minuta istiha peče.Posle 30 minuta možete slobodno da isključite rernu i da pitu ostavite još 5 minuta u rerni.Izvadite je i pospite je šećerom u prahu.
Kad se malo rashladi secite je,jedite i uživajte!
Pogledajte i recept Pita s makom - isti način, drugi fil!

 Fil:

 jaja
 šećer
 mućenje jaja išećera
 Jel dovoljno umućeno?
 E sad je dovoljno umućeno i dodajte ostale sastojke za fil!

 Kore i jabuke su spremne!
 Tu je i fil,kutlača,kisela voda i kašike...a itepsija...
 koru pospite kašikom kisele vode
 Posipanje fila cik-cak hodom...
 Razmazivanje fila...
 tako i na drugoj kori
 jabuke uz jednu ivicu
 pa ih pospite šećerom
 povrnite ivicu do sebe
 i suprotnuivicu povrnite da fil ne curi
 pa u tepsiju!
 Sve ih jeviše
 i više...
 na kraju ih zalijte sa filom razblaženim sa kiselom vodom...
 Pečeno!Posle 35 minuta...
 Zašećereno
 Spremno za jelo!

14 коментара:

  1. Nisam nikada videla pitu sa jabukama u ovom obliku. Odlična ideja!

    ОдговориИзбриши
  2. To je iz "radionice" moje svekrve.Žena je prirodni talenat!Šta reći!

    ОдговориИзбриши
  3. ima puno jaja i nisam baš oduševljena ovim receptom

    ОдговориИзбриши
  4. 4 jaja nikako nisu preterivanje u nekoj poslastici, s obzirom da se uobičajena testa za kolače prave sa 4,5,6,7,8,10,jaja...ali svako ima pravo na svoje mišljenje, naročito ako je isprobao neki recept.Da li ste vi probali ovu pitu? Napravili je i nije Vam se dopala? Ili samo iznosite svoje mišljenje da su 4 jaja preterivanje za pitu? Izvinite, a sa koliko jaja pravite gibanicu, palačinke? Volela bih da posetim vaš blog ukoliko ga imate i vidim kako to vi pravite kolače bez jaja ili s jajetom... Pozdrav,Ankica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори


    1. Ankice, nemojte se naci licno prozvanom ako neko nije odusevljen Vasim receptom - prosto, ukusi su takvi. Cenim da je g-dja Slada prosto smatrala da ta kolicina jaja nekako ne ide u pitu (naravno da nije mislila na sve poslastice). Vi ste odmah zauzeli gard :) Drugi deo Vaseg odgovora je malcice svadjalacki i kao da porucuje - "a gde je tebi blog kad ovako kritikujes druge?". Inace, citam Vase odgovore na komentare citalaca, i - bez ljutnje, delujete kao da ste pecnuti kad god se nadje neka rec kritike. Opusteno, ne brinite - blog Vam je sjajan, uveren sam da 99% posetilaca to misli.

      Inace sam muskarac, i uz Vas blog sam mnogo naucio o kuvanju. Hvala Vam na svemu!

      Избриши
    2. Poštovani Petre!
      Možda moj odgovor ostavlja utisak pogođenosti ili kako god, nekakve lične uvređenosti...Svaka reakcija je lična, subjektivna, osim ukoliko nismo dovoljno mudri da se uzdignemo na diplomatski nivo komunikacije pa pričamo i govorimo, a suštinski ništa ne kažemo ili kažemo, tako da to zvuči, nekako, umilno. Ja, nažalost, nisam naučila, mada je trebalo do sada, da ne obraćam pažnju na stavove koji su isključivi i polaze od ubeđenja "ja znam sve najbolje na svetu". Ako ste čitali moje odgovore, na komentare čitalaca,onda ste mogli da vidite da sam mnoge kritike razumela kao zahtev da nešto uradim bolje, preglednije. Nemam ništa protiv toga da ljudi kažu da ne vole neko jelo ili da nešto spremaju drugačije, ali kada samo saspu paljbu po principu "ovo ništa ne valja" , to me zaista uvek izvede iz takta. Možda je ovaj Vaš komentar i preporuka da ubuduće jednostavno te nepodnošljivo isključive i iritantne komentare u potpunosti ignorišem.
      Takođe, morate da znate da često autori drugih blogova, rade takve stvari, kude i iritiraju, druge autore, neki samo žele da "hejtuju" jer se tako zabavljaju, ma ima tu svačeg...
      U tom smislu, taj deo mog odgovora dotičnoj gospođi ili gospođici,nije potcenjivački, već se odnosi na moju želju da saznam nešto više o onom ko kritikuje.
      Da je lepo rekla, pravila sam ovu pitu pa mi se nije dopala zbog toga i toga ili ja bih možda stavila manje jaja.....ali sve su to samo tričarije...
      Kada se neko trudi da uradi nešto, kada ljudi ulažu trud u neki projekat ili poduhvat, osnovno je i ljudski imati malo poštovanja prema uloženoj energiji, vremenu, trudu, dobroj volji, dobrim namerama, čak i onda ako je to sasvim besmisleno s našeg stanovišta.

      Избриши
  5. Fenomenalno! Probala sam i sa visnjama, cak moze da se pravi i sa bundevom! Probajte obavezno, lepa je i posle par dana (mada retko ostane tako dugo, odmah se pojede;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pita je odlična,probala sam i sa višnjama,oduševljena sam...

      Избриши
  6. Pita je odlična,probala sam i sa višnjama,neobično,ukusno...

    ОдговориИзбриши
  7. Pravila sam ovo sinoc pa imam par pitanja :) Ja sam jaja mutila - belanca, pa dodavala zumanca, a ovde sam videla posle na slici da sve ide zajedno. Da li ima neki poseban razlog, postom sam do sad naucila da se mute prvo belanca da bi lepo naraslo. Nisam dodatno secerila jabuke, secer u testu mi je bio sasvim dovoljan. Zasto se koristi kisela? Kad sam pocela pripremu shvatila sam da sam zaboravila da je kupim :( pa sam bez nje pravila, ne znam kakvu bi razliku napravila. Sve u svemu super je ispalo, skroz novi nacin pravljenja za mene

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Sonja,evo šta ti mogu reći iz svog iskustva: Kada umutiš posebno belanca i žumanca testo je vazdušastije, a u samoj piti to nije neophodno, mada nema nekog posebnog razloga da se to mora raditi baš na neki poseban način, bar što s ove pite tiče.Ipak, reći ću ti da sam primetila da u receptu koji ja često koristim za pravljenje raznih kolača, a koji možeš pronaći u postu Jesenja fantazija, tu dolazi do bitne razlike u ukusu kolača u zavisnosti od toga da li se jaja mute zajedno (belance i žumance ili odvojeno)
    Što se tiče kisele vode, veruj mi da ne znam zašto u nekim receptima se insistira na upotrebi kisele vode, pa i ja uradim isto što i ti, onda kada kiselu nemam u kući. Možda zbog tih balončića gazirane vode, postoji uverenje da kore neće biti gnjecave, al' stvarno ne znam baš stručno objašnjenje.
    U svakom slučaju, ti se odlično snalaziš i sigurna sam da ćeš biti odlična kuvarica, ako to već nisi postala.
    Što se tiće šećera, koliko ćeš ga staviti to uvek sama odlučuješ, u zavisnosti od tvog ukusa, u zavisnosti od toga koliko su jabuke slatke... Većina recepata je samo putokaz kako se nešto pravi, a kojim koracima ćemo ići je stvar ličnih afiniteta.
    Toliko, srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...