2. 12. 2009.

Sarmice od zelja

SARMICE OD ZELJA

sarmice od zelja i blitve



700 gr mlevene juneće plećke

1 šolja pirinča

1 glavica luka

začin c

tri veze zelja

kiselo mleko za posluženje





Kod pripreme ovog divnog laganog jela prvo napravite isti fil kao i za punjenu papriku.

Kad završite fil,odložite ga na stranu i stavite da proključa 2-3 l vode koja će vam trebati da poparite lišće zelja.

Dok se voda zagreva potrebno je pripremiti lišće zelja, a tu može da nastane jedina poteškoća u pripremi ovog jela jer može doći do kidanja lišća.Nemojte se obeshrabrivati jer je postupak vrlo jednostavan.



Tri veze zelja ,to je oko 30 listova, prvo operete,a zatim oslobodite zadebljanja od peteljki.To se radi malim oštrim nožićem od mesta gde ste skratili peteljku.Tu zarežete, fino nožićem skidajte zadebljanje u pravcu vrha lista.U početku ćete cepati list ali brzo se nađe sopstveni način najlakšeg izvođenja ovog zahvata. Kad završite ovo, uzmite neku plitku posudu,možda malu tepsiju i onda stavite 2-3 lista pa prelijete vrelom vodom pa opet 2-3 lista pa prelijete vodom.Onda ove listove izvadite na tanjir, pa ponavljate proces do poslednjeg lista.

List treba da bude mek toliko da se lepo umotava ali ne i toliko da se raspada dok umotavate fil.

Uzimate popareni list,stavljate kašiku fila pa umotavate:prvo bočne strane prema sredini,pa od peteljke umotavate ka vrhu lista.Slažete sarmice u šerpu, ovde nije potrebno da prekrivate dno liskama zelja,zalijete vodom tako da nivo vode bude nešto niži od poslednjeg reda sarmica.Čim jelo provri smanjite temperaturu da lagano krčka narednih pola sata.

Na kraju sarmice zapržite belom zaprško: U manji tiganj sipajte ulja toliko da ga ne upije pola varjače brašna koju ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi dospite još malo ulja tako da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju saspite zapršku u vodicu između sarmica. Da bi se ujednačila gustina, protresite malo šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još par minuta.

Kad se jelo prohladi poslužite ga obavezno sa kiselim mlekom.



Ako ste totalni početnik ove sarmice je možda bolje praviti s lišćem od blitve jer taj list nije tako nežan kao list zelja.,a ukus je zanemarljivo drugačiji.

Нема коментара:

Постави коментар

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...