Koliko
ste puta, na pitanje kako se prave krofne, od veštih domaćica, čili odgovor: «
To ti je lako! Zamesi testo, ostavi ga da dokisne i eto ti krofne!»
Koliko
ste puta isprobali taj recept?
I, uvek
je nešto falilo?
Za sve
one koji su ubeđeni da nemaju talenat za krofne i koji su mislili da
pripremanje krofni krije neku posebnu tajnu, pripremila sam recept s detaljnim
opisom svih koraka u pripremi ove domaće poslastice!
Recept je
već bio objavljen, ali sada sam ga napravila preglednijim, s jasnim i izdvojenim
koracima u pripremi.
Nadam se
da će vam koristiti, jer sam se trudila da odgovorim detaljno na sva pitanja
koja se mogu pojaviti u toku izrade krofni.
KROFNE U
7 KORAKA
Sastojci:
1 sveži kvasac
2 žumanca
3 kašike šećera
1 kašičica soli
1 kg brašna (meko)
3 kašike suncokretovog
ulja
500 ml mleka
dosta
ulja za prženje krofni
šećer u
prahu
po želji
rastopljena čokolada
Priprema:
1.Prvo
stavite kvasac da dokisne.
To se
radi tako što u jednu šolju za belu kafu stavite kvasac,dodate kašičicu čećera
i kašičicu brašna i sve zalijete mlekom koje je sobne temperature.Sve to što
ste stavili u šolju trebalo bi da zauzima 1/3 njene zapremine.
Stavite
tako potopljen kvasac na toplo mesto,ako koristite šporet jer pravite
npr.supu,stavite tu šolju pored šerpe u kojoj se kuva supa.Da bi kvasac
narastao,dokisnuo,potrebna mu je umerena toplota.Tako nećete čekati večnost da
poraste do ivica posude u kojoj je.Dakle kada kvasac naraste toliko da izgleda
kao da će da pokipi iz šolje,spreman je za dalju upotrebu.
2.Prinesite
sve što je potrebno za rad na krofnama
Najbolje
je da dok čekate kvasac prinesete sve što vam je potrebno,a pored gore
navedenih sastojaka potrebna vam je:
- jedna
vangla ili zgodna posuda u kojoj ćete zamesiti testo,
- jedna varjača,
- jedna
oklagija
- jedna
čaša ili šolja kojom ćete «vaditi» krofne, tj.praviti kolutove od testa
- bilo bi
zgodno da se tu nađe i jedna kuhinjska vaga.
3.
Zamesite testo od navedenih sastojaka
Sada kad
je sve spremno i kad je kvasac narastao idete ovim redom:
1. U vanglu
sipajte prvo brašno i to tako da u kesi od 1 kg ostane 150 gr.
Preostalih
150 gr brašna biće potrebno kasnije za razvlačenje testa.
2. Napravite
udubljenje u brašnu u koje ćete staviti
so,šećer,dva žumanca,tri kašike ulja, nadošao kvasac i pola litre mleka koje
ima sobnu temperaturu.
*(U tom
smislu je najbolje da kada znate da ćete praviti krofne izvadite mleko iz
frižidera kako ne bi bilo hladno, a ako ste impulsivni i sami sebe iznenadite
odlukom da pravite krofne, najbolje je da
hladno mleko prvo sipate u jednu posebnu posudu tako da npr.400 ml mleka
iz frižidera pomešate sa 100ml vruće vode i, eto odmah imate mleko sobne
temperature.Ništa se neće primetiti u ukusu krofni!)*
Dakle
ispred vas je vangla sa svim sastojcima koji su potrebni:
Uzmite
varjaču i krenite da mešate sastojke lagano u koncentričnim krugovima sve više
zahvatajuću brašno.
Osetićete
da postaje sve teže da mešate testo varjačom, ali izdržite taman toliko da
testo koje mesite izgleda kompaktno i da se
prave oni tzv.šklobuci, tj.mehurićivazduha.
Dakle, važno
je da shvatite da je momenat kada prestajete da mesite testo, onaj kada je
testo gusto,pojavljuju se mehurići, testo prosto diše,i nemojte se plašiti da
niste uspeli ako je testo i dalje veoma lepljivo.Sve je baš kako treba.
4.Ostavite
testo da dokisne oko 30 minuta
Testo pokrijte čistom kuhinjskom krpom i stavite na
toplo mesto.
Ako je
potrebno da mu obezbedite prijatnu toplotu da ono naraste, jer recimo u kuhinji
trenutno ne spremate ništa drugo, pomoćiće vam ako vanglu sa testom stavite na
šerpu sa vrelom vodom, tako će brže, na toploti vode iz šerpe,da naraste.
Međutim, najčešće
je dovoljno da bude samo u toploj prostoriji....
Pola sata
kasnije, provirite ispod krpe.Kakvo je? Jel' naraslo? Jel' došlo do ivica
vangle? Jel' bar dva puta veće od onog što ste pre pola sata ostavili?
Ako je
tako sad je vreme da nastavite dalje.
Ako ne, sačekajte
još malo.Vaše krofne zaslužuju strpljenje.
5.
Razvucite test
Sad kad
je testo poraslo, po stolu ili radnoj površini kuhinje, koji su čisti i suvi,
poprašite preostalo brašno iz kese.
Zatim,
varjačom ili rukom iz preokrenute vangle izvadite testo.Ono je lepljivo ali vi
ćete ga samo ovlaš promesiti po posutom brašnu, ne trudeći se da ga naročito
stiskate i mesite.
Činite to
kao da vam je cilj da ga sa svih strana «dohvatite» brašnom kako ne bi bilo
lepljivo, jer hoćete da ga razvučete oklagijom.
Kada ste
dobili takvo testo, sada uzmete oklagiju i ne pritiskajući snažno,već sve
lagano i nežno razvucite testo, ravnomerno, tako da bude debljine otprilike 8 mm.
Kažem
otprilike, nećete sigurno meriti debljinu, ali od oka procenite da bude nešto
malo tanje od 1 cm.E sad smo skoro
tu,kod krofni!
6.Vađenje
krofni i prženje
-Kada ste
razvukli testo na željenu debljinu,stavite na šporet šerpicu u kojoj mogu da se
prže tri krofne i naspite što bi se reklo dva prsta ulja.
-Uključite
ulje da se greje,ali ne na najaču temperaturu,već npr. na dvojku.
-Zatim
uzmite čašu kojom ćete «vaditi» krofne i to tako trudeći se da maksimalno iskoristite
razvučeno testo.
*Znači
trudite se da čašom odvojite krofnu,ali je ostavite na mestu,odmah do nje
drugu,tako da bude što manje testa koje ćete vaditi kao višak između krofni.Taj
višak samo stavljajte pored, ne bavite se njim, jer dok ovo radite, greje vam
se ulje na šporetu.*
-Otprilike
kada «izvadite» prvih 10 krofni proverite ulje, da li se zagrejalo.
*Najbolji
način da to odredite je ovaj koji sam pronašla na sajtu «Coolinarka», gde jedna
dama otkriva da je temperatura ulja idealna za prženje krofni, onda kada u ulje
umočite dršku varjače i kada ono krene da peni oko nje.Drugi način je da
jednostavno probate prvu turu od tri krofne pa će vam se samo reći....Ali još
nismo stigli do prženja!
-Ako je
ulje dovoljno ugrejano za prženje uzmite prvu krofnu, stavite je ispred sebe na
onu istu površinu na kojoj ste razvukli testo i blago je stanjite, zatim to
uradite i sa drugom i trećom.
Stanjite
je tako da je blago razvučete na debljinu oko pola cm, nešto malo deblje nije
greška.
-Sada
prvu krofnu spuštate u ulje na stranu koja je kad ste je razvlačili bila gore.
Dakle ona
površina koju ste gledali dok ste je nežno razvlačili ide prva na ulje...Odmah
tako postupite i sa preostale dve.
-Gledajte
šta sedešava.Da li rastu? Super,tako i treba.
Neka
raste brže neka sporije? Nije greška! Sve će, na kraju, kad ih okrenete u ulju
viljuškom, narasti.
-Da li
dobijaju zlatastu boju?Odlično!
-Da li su
naglo potamnele?Ništa strašno,samo je ulje bilo previše vrelo,umerite
temperaturu.
Tačno
ćete, posle nekoliko isprženih krofni, znati koliko je potrebno da ulje bude
toplo.
-Kada
vidite da su porumenele s jedne strane okrenite da se prži i druga strana.
U početku
ćete nestrpljivo okretati krofne, pa ćete više puta vraćati da se prže i sa
jedne i sa druge strane, ali brzo ćete uvideti koliko je tačno potrebno da se
krofna isprži, tako da ima zlatnu boju prženog testa i beličasti obruč po
sredini.Ovo je opis, kako izgleda krofna spolja.
-Kad su
ispržene slažite ih u jednu tepsiju prekrivenu salvetama koje će upijati višak
masnoće.Kad popunite red pospite ih šećerom u prahu.
Tako dok
se jedne krofne prže, druge vadite iz testa, dodatno ih razvlačite na debljinu od
oko pola cm.
Prava ste
kuvarica ili majstor za krofne,sve pršti oko vas i širi se miris koji će sve
ukućane dovesti u kuhinju.
Ostatke
testa blago zamesite ponovo trudeči se da testo samo spojite kako biste ga
ponovo razvukli.Nemojte ga puno valjati po brašnu,stiskati i mesiti,jer će biti
tvrdo.
Od tih
restlova, kada ih ponovo umesite i razvučete, napravićete još 6-8 krofni ali
ove, neće imati savršrn oblik kruga jer ćete se truditi da dok ih»vadite»
maksimalno iskoristite testo.Tako ćete praviti razne oblike, hteli ili ne, a
uvek će se posebno dopadati najmlađima.
7.
Poslužite ih!
Kada
ispržite sve krofne, pošećerite ih i poslužite znaćete da ste uspeli ako je
vaša krofna meka, iznutra gotovo šuplja, nije masna, (natopljena uljem), već
mirisna i neodoljiva. Vaše krofne su uspele ako nestanu za tren oka i ako vas
budu pitali kad ćete ih ponovo praviti.
Ako niste
uspeli, a to je jednostavno nemoguće, posle ovako detaljnog opisa, dođe mi da
dođem kod vas i da ih lično napravim!
Ipak, ne
odustajte posle prvog puta, krofne su magične, neodoljive, a koliko takvih
stvari poznajete?
Na kraju
predlog da istopite čokoladu za kuvanje na način kako pripremate glazuru za
kolače i da jedan deo krofni prelijete čokoladom ili ih jednostavno umačete u
čokoladu, dok ih jedete...sa mlekom.
Napomena:
Prilikom
prženja smanjuje se količina ulja, pa povremeno, dodajte, da ga ima dovoljno da
krofne plivaju u njemu.
Znajte da
dosipanjem ulja rashlađujete njegovu temperaturu, pa uvek malo sačekajte da
ulje dostigne optimalnu zagrejanost.
Takođe, u
toku prženja, taloži se na dnu šerpe višak brašna koje če sigurno početi da
tamni i zagoreva ako se smanji količina ulja, a tada se i neprijatno oseća.
Izbegnite
ovu neprijatnost dovoljnom količinom ulja u šerpi.