14. 4. 2014.

MLADI KROMPIR SA MIROĐIJOM




MLADI KROMPIRIĆI SA MIROĐIJOM

MLADI  KROMIR SA MIROĐIJOM I POZDRAV PROLEĆU
 ( u skladu sa pristupom: ne više od pola sata u kuhinji)

Potrebno je:

Mladi krompir u odgovarajućoj količini
Maslinovo ulje
So
Sveža mirođija
Malo vode
Silikonska kesa za pečenje u rerni



Priprema:

Prilikom kupovine krompirića birati one približno iste veličine. Ja volim da kupim i one koje su već oljušteni, a za brzu pripremu mladih krompirića, biram one manje veličine. Ukoliko se zalomi neki veći od ostalih, ja ga jednostavno presečem na pola.
Oguljene kromiriće proprati u nekoj prikladnoj posudi. Oceđene, u toj istoj posudi, dobro zasoliti i promešati.
Kromiriće presuti u kesu za pečenje,nauljiti sa dve kašike maslinovog ulja, začiniti seckanom vezom sveže mirođije i sve tobro promeškoljiti u kesi, kako bi se krompirići jednako nauljili i obložili mirođijom.
Kesu zatvoriti i kako kaže upustvo za njenu uporebu, bocnuti na jednom mestu, ubaciti u tepsiju i staviti u prethodno zagrejanu rerun na 180°C. Peći oko 30 minuta ili do trenutka kada krompirići na dodir budu potpuno meki.

mladi krompir sa mladim sirom

Obično verujemo da uz pripremu za skidanje u bikini, letnje haljinice i svako ono obnaživanje našeg tela, koje se uspešno kamufliralo u slojevitoj zimskoj garderobi, nikako ne ide ishrana koja obuhvata i krompir.
Mlade krompiriće smemo da jedemo, čak i ako smo na nekoj restriktivnoj dijeti, ukoliko ih pravilno kombinujemo sa prilogom uz koji ih jedemo. Porcija mladih krompirića neće nam nauditi, u toj večitoj borbi protiv suvišnih kilograma, ako ih poslužimo uz mladi sir i obilatu salatu. Meso i hleb su suvišni u ovoj ljubavnoj kombinaciji.
Ovako pripremljeni krompirići nisu natopljeni masnoćom iz mesa, a ukoliko posebno pripremite meso, ostali članovi vaše porodice moći će da naprave svoju kombinaciju na tanjiru.

 POZDRAV PROLEĆU

CVEĆE


Ukoliko ste čitali moje ranije tekstove, bili ste svedoci  mog pokušaja da povratim svoju firmu u život. Ta borba, koja je pre svega podrazumevala veliki trud i radno vreme bez pitanja: "Koliko ću danas raditi?" i požrtvovanost bez pitanja:"Kolika je moja plata?", urodila je plodom! 
Mogla bih da napišem sabrana dela o tome kako se iz dubokih ponora vratiti na površinu, ali sve se svodi na jedno: RAD.
Za mene su protekle četiri godine bile veoma teške ali poučne. Sav taj očaj i neizvesnost, teško bih podnela bez ohrabrenja mojih prijatelja i njihove bezrezervne podrške.
Nepresušan izvor energije, razumevanje, savete, utehu, bodrenje i pitanje : "Anka, kako si ?" imala sam u krugu svojih prijatelja, za koje sam oduvek znala da su tu, u dobru i u zlu. Ovom prilikom ih neću pominjati, jer oni to i ne žele. Njihovo prisustvo u mom zlu, za njih je bilo prirodno koliko i radost koju smo delili, uvek...
Ipak, kao znak podrške, svom prijatelju i sestri, jer se nalazi na početku jednog projekta, objavljujem i ovu informaciju:
prostorija

umetnički kursevi
Ukoliko želite da savladate neku od tehnika koje su navedene u oglasu za PROSTORiJa, radićete u ovm prijatnom ambijentu.


6. 4. 2014.

BELO PILEĆE MESO S MIROĐIJOM, POVRĆEM I LEŠNICIMA

piletina s povrćem



BRZO,  UKUSNO I ZDRAVO



U poslednje vreme, najviše spremam jela čija priprema ne traje dugo, a koja su pre svega lagana, nemasna, sa puno povrća, svežeg začinskog bilja i koja kao takva ne traže dugu termičku obradu.
Posle perioda, koji sam proživela kao domaćica, koja se bavila pre svega sitnom decom, kuhinjom i kućom, postala sam prava „working girl“. Ne da sam baš to žarko želela, jer meni je dan uvek bio ispunjen radom, ali tako se život namestio: prvo odgajim decu, a onda posao.
Moj radni dan mi ne dozvoljava da se bavim pripremom jela koja zahtevaju vreme, (koga bi nekako mogla i da pronađem), niti neku posebnu energiju (koju ne bih našla ni za lek) i zalaganje (koje sam ostavila na poslu). Postala sam praktikant filozofije: „Ne duže od pola sata pored šporeta!“
Otkrila sam potpuno nove horizonte u kuhinji: nov pristup u pripremi jela, a pre svega nove i osvežavajuće ukuse.
Verujem da su zaposlene žene prava riznica takvog znanja, a ja sam tu tek početnik istraživač i oduševljena svojim novim saznanjima, toplo vam preporučujem način pripreme belog pilećeg mesa, koji sam danas iskusila.

BELO PILEĆE MESO S MIROĐIJOM, POVRĆEM I LEŠNICIMA
piletina s prilogom od karfiola i brokolija

Potrebno je:
(za 4 osobe)

Jedne pileće grudi (file)
300gr smrznutog karfiola
200 gr smrznutih brokolija
Šaka lešnika
1 veza sveže mirođije
Maslinovo ulje
so

Priprema:
Iseći pileći file na tanje šnicle. Zagrejati maslinovo ulje i propržiti meso. Trudite se da temeratura bude umerena kako bi meso ostalo belo, a pred sam kraj prženja mesa obilato ga pospite seckanom mirođijom i posolite po ukusu. Meso se prži svega nekih deset minuta, jer ste ga isekli tanko.Isprženo i začinjeno meso poslažite na oval ili neku zgodnu plitku činiju, a na ulje koje ste koristili za prženje mesa, koje je zbog umerene temperature ostalo čisto, bez zagorevanja, bacite cvetiće smrznutog brokojija i karfiola. Pustite da se povrće prži na istoj onoj umerenoj temperaturi, povremeno promešajte, kako bi se ujednačeno ispržilo sa svih strana. Posle desetak minuta i brokoli i karfiol su već sasvim mekani, poprimili su lepu zlatastu boju i spremni su za soljenje i posipanje svežom mirođijom.
Na kraju povrće pospete šakom lešnika koje ste samleli. Promešate i to je sve!
Povrće je gotovo kada ga probodete viljuškom i osetite da je mekano ali ne i svelo od preterano dugog prženja. U ustima osetite njegovu strukturu i ukus koji je sačuvan, jer ga niste „udavili“ kuvanjem i dinstanjem.
povrće spremljeno kao prilog
Povrće dodate na oval s mesom i uz salatu po ukusu imate lagan i ukusan obrok za najviše pola sata.

Mi ovo jelo jedemo bez hleba, a ako, baš, morate da jedete hleb, predlažem da probate Tonus Triksi posno tost pecivo.
Savršeno!


povrće kao prilog


14. 3. 2014.

PIZZA OD STAROG HLEBA




STARI HLEB - RESTART
(Ne bacajte stari hleb! Dajte ga, bar vrapcima.)

HRSKAVA PIZZA OD STAROG HLEBA

stari hleb

Potrebno je:
(za 5 osoba)

Stari hleb (2/3 vekne)
3 jaja +1 jaje
malo soli
malo bibera
1 svež paradajz
malo praške šunke
nekoliko parčića kulena
kačkavalj
feta sir
susam
origano
masline...
spisak nastavite prema vašem ukusu
ili trenutno raspoloživim namirnicama

Napomena: Sastojci koje sam pobrojala nisu „bogom dani“. Koristila sam ono što sam zatekla u frižideru. Svako može da dodaje sastojke po sopstvenom ukusu. Jedino je bitno, da se iznađe način povezivanja parčića hleba. Ja sam koristila samo jaja, bez dodavanja mleka, jer sam želela da hleb u ovoj „pizzi“ ostane hrskav. Takođe, želela sam da jelo bude rastresito, da može da se konzumira rukama i da svako, sam aranžira svoje zalogaje. To znači da možete da uzmete zalogaj koji je samo hrskav hleb, ili hleb sa šunkom i sirom, sa paradajzom...Razumete?

hrskava pizza


IZRADA:

jela od starog hleba


Uključiti rernu da se zagreva na 180°C - 200°C
Tepsiju izabrati prema količini koju spremate. Ja sam uzela moju veliku okruglu tepsiju, prečnika 32,5 cm. Pokriti dno papirom za pečenje.
Iseći hleb na parčad oko 2 cm debljine, pa svako parče iseći na kockice dimenzija 2x2 cm. Mislim, približno, naravno. Količina isečenog hleba na kockice, trebalo bi da prekrije dno tepsije.To će biti podloga ove rastresite i hrskave pizze.

Umutiti 3 jaja viljuškom, u jednoj dubljoj posudi i posoliti ih, prstohvatom soli. Možete dodati i biber, ako volite.Ubaciti parčiće hleba u činiju s umućenim jajima i uvaljiti ih, brzo, mešajući rukom, tako da svako parče, koliko je to moguće dohvati malo umućena jaja. Presuti ovaj hleb u tepsiju i rukom rasporediti  parčiće ravnomerno, da formirate podlogu.
Ukoliko vam se desi da imate šupljine, jer niste dobro procenili potrebnu količinu hleba, jednostavno, dodajte još parčića hleba popunjavajući praznine.

Sada, umutite još jedno jaje, malo ga posolite i polijete sav hleb u koncentričim krugovima.
Dodajte malo tanko isečenih kolutića kulena, na trake narezanu šunkaricu, male kockice feta sira, može i po koja maslina (ja ih nisam imala, nažalost), kriške svežeg paradajza. Sve pospite origanom i susamom i stavite na desetak minuta u vrelu rernu.
Posle deset minuta izvucite tepsiju napolje i pospite bogato rendanim kačkavaljem, tj. tvrdim sirom koji imate ili volite.
Dopecite u rerni, još desetak minuta ili taman toliko da se sir istopi.
Gotovo!

Ovaj doručak možete servirati i velikom kašikom. Odlično sa slaže sa nekim dobrim čajem od voća.
Prijatno.

upotreba starog hleba


12. 3. 2014.

SARMICE OD ZELJA - U SLICI I REČI



SARMICE OD ZELJA ILI BLITVE

SARMICE OD ZELJA

Potrebno je:
(za 5 osoba ili 25-30 sarmica)

600-700 gr mlevenog mesa
1 luk
Šolja pirinča
Suvi začin po izboru
ili so
3-4 veze zelja
Malo ulja
Malo brašna

Napomena:
Sastojci koje sam pobrojala potrebni mogu se izmeniti u sastavu, ako želite da pravite fil samo od mesa, izbacite pirinač (a onda računajte da će fila biti malo manje za istu količinu mesa).
 Takođe, sarmice možete savijati i od drugog zelenog lišća, kao što je blitva.Meso je po vašem izboru.
Količina zelja ili blitve varira samo u tom smislu što ćete kada kupujete lišće, morati da procenite da li je ono dovoljno veliko da vam omogućava da ga savijete kao sarmu. Ponekad su u jednoj vezici liske različitih veličina, pa morate uzeti više veza kako bi ste imali dovoljno dobrog lišća.
Uvek kupujte samo ono lišće koje je jedro, sveže, zdravo.
Lišće blitve je čvršće pa je pogodnije za početnike.
Sarmice od zelja(blitve) su jednostavno jelo za pripremu ukoliko ste iskusni.Za početnike ili one koje ih prave prvi put napisala sam recept sa detaljnim upustvima, predviđajući sve moguće dileme koje bi mogle da vas muče.

Priprema:

Napravite fil za sarmice:

fil za sarmice od zelja


Glavicu luka sitno iseckajte i prodinstajte na ulju. Dodajte mleveno meso i uz mešanje i razbijanje grudvica varjačom, propržite ga, vodeći računa da se ne lepi za dno šerpe.
To se najbolje postiže podešavanjem toplote ringle na srednju vrednost. Kada meso počne lepo da se dinsta bez grudvica, poklopite šerpu i pustite da se krčka na tihoj vatri dok vi pripremate pirinač.
Pirinač dobro operite u zdelici, pa kad voda kojom ga ispirate postane čista, bistra, dodajte ga u meso koje je sada pustilo dosta safta. Promešajte, da se sve ujednači i sklonite sa ringle.
Sada fil osolite kako volite: uobičajenim suvim začinom ili ako želite samo so, biber.Tu se pitate vi :  Šta koristite i koje začine volite?
Ostavite fil po strani dok pripremate lišće.

Priprema lišća za sarmice:
lišće zelja spremno za sarmice


Stavite, u jednu dvolitarsku šerpu, vodu da provri.
Svaku lisku operite dobro, pod mlazom vode. Odaberite listove koji su odgovarajući: zdravi i  dovoljno veliki.
Skratite peteljke lišća do samog lista.
Sa svakog lista, oštrim, tankim nožem, odstranite zadebljanu, srednju žilu lista do površine samog lista. To se najlakše radi kada list položite licem na dasku za sečenje i horizontalnim povlačenjem oštrog noža kroz tu središnju žilu odstranite njen ispupčeni deo.
Možda ćete u početku zakidati i list, ali to je jednostavna “operacija” koju ćete brzo uvežbati.
Uzmete po tri-četiri lista za vrh i potopite u vrelu vodu koja vam je na šporetu, držeći lišće za vrhove. Držie ih tako nekoliko sekundi, samo da omekšaju, pa ih izvucite i  položite na neki poslužavnik. Ponovito ovo sa svim lišćem.

*(Nije zgodno da ubacite lišće u vodu, naročito lišće zelja, jer se ono brzo zbari, pa kad ga izvadite napolje bude prekuvano, previše mekano i slepi se jedno za drugo, pa ih je teško razdvojiti, a da ih ne pokidate.
Ja sam ranije posipala po lišću, koje poslažem u tepsiju, vrelu vodu, a onda bi tu vodu brzo prosipala iz tepsije…Međiim, nisam bila zadovoljna ni ovim načinom.Dešavalo mi se da dosta donjih listova ostane prilično netaknuto vrelom vodom, pa je pucalo prilikom savijanja.
Najzadovoljnija sam kada to lišće bućnem u vrelu vodu na nekoliko sekundi, samo da omekša. Ukoliko se plašite da ćete se opariti vrelom vodom, možete da koristite one hvataljke za roštilj.
Ja sam se uvežbala pa ga spuštam rukom u vruću vodu, onako kako sam vam rekla: tri –četiri lista prvo spustim držeći ga za vrhove, prvo onom stranom gde sam odstranila peteljke, pa onda samo na kratko i drugom stranom.
Voda koja vam je provrila nije potrebno da ključa dok to radite. Držite je tako vrelu na isključenoj ringli. Dovoljno je vruća. Ukoliko bi salno ključala, bilo bi više nego izvesno da bi ste se opekli.)*

Sve pripremljene sastojke stavite na sto.
 Na fotografiji možete videti da sam koristila i lišće blitve koje je srcolikog oblika.

Smestite se udobno i savijte sarmice: na svaku lisku stavite malo fila, preklopite bočnu stranu, jednu pa drugu, urolate od mesta gde ste odstranili peteljku prema vrhu i slažete sarmice u šerpu.
 
Malo fila...
                                             Preklopite jednu pa drugu stranu....

                                                Na kraju savijete u rolnicu...

Kada složite sve sarmice u šerpu, nalijte ih vodom, hladnom naravno.

Voda bi trebalo da dopire do polovine poslednjeg reda sarmica. Nemojte je nalivati u nivou preko sarmica, jer bi počele da se podižu i plivaju po šerpi.
Stavite ih na ringlu da jelo provri, zatim, smanjite temperaturu da sarmice krčkaju na tihoj vatri. To znači da krčkaju, ali ne burno ili ne tako, da skroz utihnu, pa da se samo pare u mlakoj vodi.
Posle pola sata sarmice su skuvane.

skuvane sarmice od zelja
                                                               Skuvane sarmice
sarmice od zelja
                                         Sarmice pre i posle kuvanja

*Sada ih samo zapržite belom zaprškom:



U manji tiganj sipajte ulja, toliko da ga ne upije pola varjače brašna, koje ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi, dospite još malo ulja, tako da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju, saspite zapršku u vodicu između sarmica. Da bi se ujednačila gustina, protresite malo šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još  minut-dva.

* Ukoliko želite, možete zapršku u potpunosti da izostavite.  Naročito ako ste na nekom režimu ishrane koji
zabranjuje brašno.Ništa posebno nećete promeniti ukus sarmica,osim što će tečnost u kojoj su se kuvale biti
bistra.
sarmice od zelja


Poslužite ih uz kiselo mleko.
sarmice od zelja













9. 3. 2014.

KOLAČ S BUNDEVOM





prevrnuti kolač s bundevom


PREVRNUTI KOLAČ S BUNDEVOM

Ovo je kolač za koji se može reći: Nešto staro, nešto novo i nešto pozajmljeno. Staro, zato što sam ga napravila koristeći stari i oprobani  recept za testo, novo jer sam ga pravila na nov način, kao prevrnuti kolač za koji postoji bezbroj recepata i nešto pozajmljeno, upravo zbog velikog broja recepata koje sam već videla na drugim blogovima ili na televiziji. Zapravo, gledala sam na 24h kitchen, kako je jedna zanimljiva kuvarica pravila karamel za svoj prevrnuti kolač s jabukama i lisnatim testom. Izvinjavam se, nisam zapamtila ime...  Bilo kako bilo napravila sam kolač koji je ukusan i sočan, pa ukoliko želite, možete i vi, po ovim upustvima.



Porebno je:

Za nadev od bundeve:

Oko ½ kg rendane bundeve (može i manje: 300-400 gr)
100 gr margarina
1 čaša šećera

Testo:

3jaja
250 gr šećera
250 gr brašna
100 gr magrarina
1 dl mleka ili jogura
2 praška za pecivo

Za posipanje kolača, malo mlevenog šećera i cimeta.
Tepsija koju ja koristim ima prečnik 32,5 cm.

Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 180°C.

U šerpicu stavite 100 gr margarina i 1 čašu šećera. Zagrejati i mešati dok se masa ne karamelizuje.
Masu prelijte po dnu tepsije, trudeći se da ga pokrijete po celoj površini ugrubo. Po karamelu pobacajte rendanu bundevu i stavite, odmah, u rernu, na srednji nivo.
Dok se bundeva krčka u karamelu u zagrejanoj rerni, pripremite testo. Ukoliko ste početnik slobodno kliknite na vezu kojom sam markirala reč "testo" Odvešće vas do recepta u kome sam veoma detaljno već opisala kako se pravi ovo testo.

Umutite testo:

Razdvoje žumanca i belanca. Umutite belanca u čvrst sneg.
Umutite žumanca sa šećerom i 100 gr margarina. Margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi iseckajte na manje komade. Tako se brže i lepše dobije dobro umućena kompaktna masa.
Pomešajte umućena belanca sa umućenim žumancima. Dodajte 250 gr brašna u koje ste stavili 2 praška za pecivo. Zamešajte testo, postepeno dodajući 1 dl mleka ili još bolje jogurta. Testo koje ćete dobiti biće prilično gusto.

Bundeva u rerni je već omekšala i stopila se sa karamelom. Izvadite tepsiju iz rerne i brzo sipajte testo preko bundeve i karamela.
Pomozite se malo donjom stranom kašike ili silikonskom špatulom, da testo na brzinu „razvučete" po celom dnu tepsije. Ovo testo nije tako žitko kao uobičajeno testo za patišpanj, pa mu pomozite da se ravnomerno rasporedi po tepsiji.
Vratite kolač u rernu i narednih pola sata pecte u rerni koju ste zagrejali na 180°C.
Posle pola sata, otvorite rernu, bocnite testo u sredinu viljuškom, trebalo bi biti gotovo.
Izvadite kolač iz rerne. Prekrite tepsiju tacnom odgovarajućeg obima i pažljivo prevrnite.
Skinite tepsiju. Poprašite kolač šećerom u prahu pomešanim s cimetom.
Gotovo! Možete kolač jesti i vruć i hladan, s mlekom ili uz kaficu, sam, bez dodataka. Kako god, uvek ćete reći:  
  „ Mmmmm...božanstveno!“

prevrnuti kolač sa bundevom
 Kolač s bundevom možete praviti na sto načina.
Može da se pravi i kao pita, po receptu koji sam vam pokazala u postu

Pita sa bundevom na moj način
Pita sa bundevom na moj način

Napomena:

Ukoliko nemate tacnu odgovarajućeg prečnika, koju bi ste uporebili za poklapanje tepsije i prevrtanje kolača, možete jednostavno, u tu svrhu , da upotrebite papir za pečenje. Pokrijte tepsiju papirom i prevrnite kolač na njega. Sve ostalo, kako ćete ga seći i služiti, zavisi od vas.

prevrnuti kolač sa bundevom
 Da li ćete praviti prevrnuti kolač s bundevom ili pitu s bundevom, odlučite sami. Lepo je kako god okrenete ili preokrenete.Ja sam pravila i kolač i pitu. Imala sam 1 kg bundeve, pa mi bilo žao da je ne iskoristim. Taj kg izrendane bundeve sam podelila u srazmeru 1/3 u prvrnuti kolač, 2/3 u pitu. Što znači da za kolač možete da upotrebite i 300-400 gr rendane bundeve


                                                      Pita sa bundevom na moj način  




6. 3. 2014.

LJUBAVNO PISMO



Onaj osećaj kad ostanete sami sa sobom, pa postanete svesni svega što se propustili da iskoristite kao argument u raspravi.
Onaj osećaj kad rezimirate svoje odnose s drugim ljudima koji vas drže u niskom startu, a ne možete ništa, jer kad bi ste potrčali, pre nego što opali startni pištolj, bili bi ste diskvalifikovani...
Onaj osećaj kad izgubite nekoga, do koga vam je veoma stalo, jer ste imali moćne filtere autocenzure,
pa ste rekli
manje nego što je bilo potrebno...
Onaj osećaj nelagodnosti kada ne možete da zaspite 
jer premotavate "film"
proživljenog dana...


Možda bi trebalo na vreme shvatiti 
da popuštanje
nije uvek
odraz mudrosti...
a svakako nije sredstvo 
samoočuvanja, jer 
ljubav nije samo 
spremnost na žrtvu,
kompromis 
do samoodricanja...
Ljubav 
je
i
kad volimo sebe
upravo
to je preduslov
da volimo
 i druge.

Pokažite, slobodno,
da volite sebe
ali da vas to ne sputava 
u brizi i ljubavi 
za druge.
Napišite 
jedno malo...

LJUBAVNO PISMO


U Kuvaru za početnike, ručak je ovde 
 ili možda ovde
a večera bi mogla biti i ovde.


sprema se za 
10 minuta
Ručak na brzinu


spremaju se 25 minuta

Špagete "Bolonjeze"
sprema se za 45-50 minuta

Karfiol iz rerne

Ljubavno pismo 
može da se uradi i vezom,
kao što su to radile
naše majke,
naše bake...
Važno je samo
da bude 
veselo!
Fotografiju "kuvarice" napravio i dozvolio da objavim, moj tvitter drugar Milivoje...


Napomena: Crtež i pismo preuzeti sa interneta, a autori su, iako genijalni, za sada nepoznati (meni). Ukoliko se jave, rado ću dodati autorske oznake.

16. 1. 2014.

RUČAK ZA PONETI

DŽEPNI RUČAK


zdrava hrana


 KONJSKA HRANA ZA PASJA VREMENA

Pasja vremena

U poslednje vreme, sve češće, imam priliku da čujem kako se ljudi žale da najveći deo svog vremena, provode na poslu. Često čujem rečenicu: “Nikada nisam toliko mnogo radio, a para nigde!”Smanjeni obimi poslovnih mogućnosti, kao posledica ekonomske krize, opšta neimaština, naterali su sve zaposlene da izgaraju na svom poslu do krajnjih granica. Ono što je nekad radilo petoro ljudi, danas radi dvoje. Borba za radno mesto i opstanak firme, postao je prioritet svima. Pare nisu sve na ovom svetu, ali potrebne su nam da izdržavamo svoje porodice, plaćamo račune i kako stvari stoje, otplaćujemo, kredite bankama.
Da bi smo sačuvali svoju firmu, moj suprug i ja, radimo deset sati dnevno, naizmenično ili zajedno. Deset sati smo na radnom mestu ali praktično, na posao se odlazi u 7h, a kući se vraćamo oko 19h.Ako se tome doda vreme buđenja, koje je u 6h i momenat kada se konačno, mrtav umoran, svališ na trosed u 20h, dobijamo 14 sati radne angažovanosti.
Naravno, mozak nikad ne prestaje da obrađuje informacije relevantne za posao, tako da se može reći: Živim da bih radio, a radim da bih preživeo. Ono, nešto malo, slobodnog vremena provedemo u snu. Sve češće, u san padam kao da sam primila injekciju anestezije.Sad sam tu i onda , samo mrak…
Pored mnogih pitanja koje sebi postavljamo u ovim uslovima radne angažovanosti, značajno je i ono, naizgled banalno, ali i suštinski veoma značajno: Kako da se hranim u hodu? Šta da jedem na brzinu. Kako da živeći pod takvim pritiskom i stresom, dodatno ne ugrožavam svoje zdravlje hranom iz pekare: masnim burecima, pljeskavicama, picama, kiflicama? Konačno, zdravlje ulazi na usta?

Konjska hrana

ručak za poneti


Sticajem okolnosti, došla sam do recepta za mešavinu semenki, koje svako od nas može kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Uz malo truda, to nam može obezbediti zaista brz ali i zdrav obrok s nogu, u hodu, dok radimo.
Potrebna količina semenki košta oko hiljadu dinara, a može da traje mesec dana, ako je koristite za doručak, odnosno ručak, dok ste na poslu. Nije zanemarljiva ni ušteda koja se na taj način ostvaruje. Ipak, efekti po zdravlje su višestruko iznad te računice.
Ukoliko nemate zdravstvenih problema koji bi vam bili prepreka da konzumirate sastojke ove smeše, a vi to najbolje znate, onda nema razloga  koji bi vas sprečavao da isprobate ovu zdravu  hranu.Jedina napomena i upozorenje, bili bi da čuvate zube, jer se uvek prokrade semenka koju niste uspeli da sameljete. Te semenke koje smo nagrizali, jedući ovu hranu, bile su i razlog što smo je moj suprug i ja nazvali “konjska hrana”.



Džepna hrana

ručak za poneti

Ova zdrava hrana koju možemo poneti u džepu i od nje na krajnje jednostavan način, brzo i lako, napraviti ukusan i  hranljiv obrok, priprema se od više različitih semenki, raznih biljaka.
Sastojci ove mešavine mogu se grupisati prema načinu na koji ih  obrađujemo pre nego što ih sve pomešamo u jednoj velikoj posudi:

Sastojci koji se upotrebljavaju u kupljenom stanju:


Pšenične klice (suve) 200 gr
Cimet 150-200 gr
Ovsene mekinje 200 gr

Sastojci koje je potrebno samleti u električnom mlinu za kafu:

Lan 400 gr
Proso   200 gr
Susam 200 gr
Raž 200 gr
Ječam 200 gr
Ovseno seme 200 gr

Sastojci koje je potrebno samleti u blenderu:

Seme bundeve (golica) sirovo 200gr
Seme suncokreta 200 gr
Badem 200 gr


Sve sastojke pripremiti na način na koji je rečeno.Dakle, ono što se koristi u kupljenom stanju samo saspete u jednu veliku činiju, ono što je potrebno samleti u mlinu za kafu, sameljete, pa dodate u tu činiju, a ono što usitnite u blenderu, usitnite i dodate svemu ostalom. Sve na kraju izmešate rukom ili varjačom, kako bi se smesa ujednačila.

Obratite pažnju kada meljete laneno i susamovo seme, koje je dosta masno, da ne dođe do zakočenja nožića mlina za kafu. Samlevena masa, ovih semena, zbog masnoće se lepi za osovinu noža mlina, pa je najbolje da prilikom mlevenja sastojaka koji su naznačeni da se melju u mlinu za kafu, to radite tko što ćete naizmenično mleti masna semena i semenke drugih žitarica.
Npr. Susam-raž-lan-ovas-susam-proso-lan-ovas-susam –raž-lan-proso...
Razumete?
Uvek posle masnog semena tvrdo i nemasno seme, kako bi mlin radio nesmetano.

Sve sastojke, pripreljene kako je rečeno, dobro izmešati u jednoj velikoj posudi. Tako homogenizovane sastojke prebaciti u neku posudu s poklopcem koji dobro dihtuje, to mogu biti plastične posude koje obično koristimo za čuvanje hrane u frižideru, i pripremljnu smesu držati u frižideru u toku upotrebe.



Nekoliko primera obroka

Priprema obroka:

ručak za poneti
 U 5 kašika smese dodati kašičicu džema ili meda
ručak za poneti
Dodati čašu jogurta
ručak za poneti
Sve dobro izmešati i možete odmah jesti
ili
ručak za poneti
Pripremljnu smesu možemo spakovati za posle
ali
u tom slučaju preporučujem da
ručak za poneti
dodate još malo jogurta,
jer će zrnevlje upijati vlagu
i biti sve mekše...
ručak za poneti
Ovu hranu možete čuvati i na samom poslu u posudi 
koju držite zaklopljenu u nekoj fioci ili tamo gde držite
kafu. Kad može kafa, može i hrana.

I

5 kašika smese pomešati s jednom čašom (0,2dl) kiselog mleka, kašikom meda, promešati i jesti. Može odmah po pripremi ili ovako pripremljeno ostaviti u frižideru preko noći i jesti ujutro ili poneti na posao.

Pazite zube!
Ukoliko jedete odmah, osetićete po koje tvrdo seme ovsa ili raži, jer se ova semena teško melju u kućnoj radinosti.Vremenom ćete steći potrebnu opreznost za žvakanje ove hrane.Ukoliko pripremljen obrok odstoji neko vreme u frižideru, sve semenke će omekšati i nećete osetiti ni jednu tvrdu trunku.
Ukus ovog obroka je lep i prijatan u obe varijante. Meni se lično sviđa druga omekšana varijanta, ali kako, obično, zaboravim da pripremim obrok unapred, češće jedem tek pripremljen obrok.

Možete, umesto meda dodati malo neke lepe marmelade ili ne morate uopše dodavati zaslađivač, ako ne volite slatko-kiselkaste kombinacije.Možda malteks? Ne znam, nisam probala!

Ukoliko obrok pripremate za posle, slobodno dospite jogurta, tako da izgleda kao da je smesa ogrezla u njemu. Posle desetak minuta, videćete da semenke upijaju joigurt i sve počinje da bubri i mekša.


II

5 kašika smese
1 sočna izrendana jabuka
Nekoliko kašika voćnog soka ( npr. isceđena narandža)
1 kašika meda po želji
Smesu pomešate s izrendanom jabukom i medom, dodate soka tek da nakvasite praškaste sastojke, ostavite da prenoći ili jedete odmah

III

5 kašika smese
1 narandža iskomadana, ugrubo
Malo voćnog soka....
(Ja sam npr. Juče na poslu sipala malo onog narandžastog napitka“recharger“)

IV

5 kašika smese
1 banana
Kašika meda
1 čaša jogurta

Kao što vidite, ova smesa jeste, zaista, džepni ručak. Omogućava vam da  brzo i lako pripremite zdrav ali i sit obrok, ma gde da se nalazite.
Kako ćete praviti svoje obroke, zavisi samo od vašeg ukusa i mašte. Takođe, maštovitost će vam omogućiti da napravite i slatke kuglice, pa ćete imati i kolačiće da se zasladite. Ako mogu, samo, da vam dam nagoveštaj: samlevene suve smokve, malo suvog grožđa, malo meda i malo voćnog soka....


14. 1. 2014.

DOMAĆI HLEB

hleb od heljdinog brašna


Kada baš poželim domaći hleb, onda volim da bude od brašna koje ne koristim tako često. Hleb, koji sam nedavno pravila, umesila sam od heljdinog brašna i gotove mešavine brašna  za crni hleb.Inspiraciju sam pronašla na Jafinoj stranici Coolinarike, ali sam malo modifikovala recept.



HLEB OD HELJDINOG BRAŠNA I BRAŠNA ZA CRNI HLEB


Potrebno je:

400 gr heljdinog brašna
600 gr mešavine brašna za crni hleb
2  kašičice soli
40 gr svežeg kvasca
2 kašičice šećera
375 ml tople vode  (1,5 šolja)
1 dl ulja

Izrada:

U većoj  činiji, vangli, rukom izmešati brašno, jer ga imamo dve vrste. Kada se ujednači, napraviti udubljenje, rukom, u sredini i dodati so, šećer,ulje i  izmrvljen, ugrubo rukom, kvasac.Zamesiti testo dodajući vodu. Dolivati vodu, malo po malo, po potrebi, u toku mešanja testa. Koristite varjaču i mešajući od sredine, zahvatajte postupno brašno, sve dok ne umesite testo, koje je prilično meko.
Kod izrade ovog testa, praktično, potrebno je samo da sve sastojke sjedinite. Ne morate se posebno truditi da testo mesite.
Kada izradite testo, pokrite ga čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mesto da dokisne, u narednih sat vremena.

Dokislo testo:


Uključite rernu na vreme, da se zagreje na 200°C.

Pre nego što testo počne da kipi iz posude, pospite radnu površinu brašnom ( Jednim od onih koji ste koristili), saspite testo iz posude i samo ga ovlaš domesite rukom, bez posebnog pritiskanja i gnječenja. Radite to kao da masu prevrćete, kako bi je uvaljali u brašno.
Prebacite testo u tepsiju, koju ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Dozvolite mu da samo popuni tepsiju. Ukoliko ima još preostalog mesta u tepsiji, odignite testo i blago, rukom, razvucite do ivica tepsije. Tako uradite sa svih strana, ukoliko je potrebno.
Zasecite testo tankim oštrim nožem, praveći rezove popreko po površini testa, premažite ga sa malo hladne vode i stavite u već zagrejanu rernu.
Desetak minuta pecite ga na toj temperaturi, onda smanjite na 180°C i pecite hleb još jedno 20-tak minuta.

Dužina pečenja hleba zavisi od same rerne. Ja sam tih prvih 10 minuta koristila fen rerne, a onda, kada sam smanjila temperaturu, isključila sam fen i pekla, koristeći gornji i donji grejač,naravno.
Takođe, da li ćete hleb peći koji minut kraće ili duže, zavisi i od veličine tepsije. U manjoj tepsiji, logično, testo je deblje, pa onda mora i koji minut duže da se peče. Moja tepsija je veličine: 25cm x 35cm
Npr. Jafi kaže da se hleb peče na 250°C, pa onda da se smanji na 200°C.Međutim u mojoj rerni to bi značilo spržiti testo.Zato, ako niste iskusni, preporučujem da motrite kako se razvija situacija u rerni. Ne dozvolite da testo naglo i burno potamni u ranoj fazi pečenja.
Najbolji način da znate da je hleb gotov jeste boja kore i činjenica da je počeo da se odvaja od tepsije, po ivicama.
Kada izvadite hleb iz rerne, poprskajte ga sa malo hladne vode, izvadite iz tepsije i umotajte u čistu kuhinjsku krpu.Potrebno je da hleb malo "odmori".



Hleb je vrlo,vrlo ukusan i mekane sredine. Lepo se seče nožem, pa je pogodan i za pravljenje sendviča.Mi smo ga,ovom prilikom, lomili rukom

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...