UMUTI I ISPECI
Za fil je potreban džem od kajsija
Potrebno je (za 15-tak palačinki)
Testo:
3 jaja
prstohvat soli
2 šolje brašna
malo ulja 1-1,5 kašika
1 šolja mleka
1 šolja vode
Za fil je potreban džem od kajsija
Džem, bez obzira ko je proizvođač, najčešće je prilično gust i pun želea i kao takav ne razmazuje se lako. Zato, slobodno tri dobre kašike džema razrediti sa vodom u šolji.Sipati vode tek toliko da malo pokrije džem.Umutiti da se ujednači .Tako ćete dobiti džem za premaz koji će biti podjednako pikantan i ukusan, ali se znatno lakše razmazuje po palačinkama.
Ukoliko želite da od običnih palačinki napravite nešto još bolje i više prelijte ih filom od kisele pavlake koji se pravi na vrlo jednostavan način.Ovako zalivene palačinke mogu da se posluže i kad se u potpunosti ohlade. Tada su još bolje!
Ukoliko želite da od običnih palačinki napravite nešto još bolje i više prelijte ih filom od kisele pavlake koji se pravi na vrlo jednostavan način.Ovako zalivene palačinke mogu da se posluže i kad se u potpunosti ohlade. Tada su još bolje!
Slatko kiselkasti preliv:
1 pavlaka
4 kašike šećera
Da bi ste napravili lepo glatko testo za palačinke u kome neće biti grumuljica brašna, potrebno je prvo da sipate brašno u činiju i dodajte mu odmah prstohvat soli. Zatim napravite rukom malo udubljenje u brašnu , zgodno da se tu dodaju jaja i ulje. Odmah dodajte i pola količine mleka. Sada ručnom mutilicom umutiti sve sastojke, žustro. Videćete da je testo prilično gusto, pa malo po malo dodajte i preostalo mleko. Mutite i kada sve sjedinite u prilično gusto testo, dodajte i vodu, malo po malo.Kako se masa bude razređivala, testo će sve više podsećati na vrlo gust jogurt. Ukoliko steknete takav utisak, uspeli ste. U testu za palačinke ne bi trebalo da bude gromuljica, ali ako vam se desi da se one i pojave, znajte to se ponekad dešava svima bez obzira na iskustvo.
Sada stavite na ringlu tiganj, koji ste malo nauljili, da se dobro zagreje. Možete da probate da kapnete malo testa onda kada mislite da je dovoljno zagrejan, pa ako odmah počne da cvrči, sve je spremno za pečenje palačinki.
Kada kažem da tiganj malo nauljite to znači da sipate dve tri kapi ulja ili ga premažite četkicom zamočenom u ulje, a ako nemate četkicu, poslužiće i salveta koju ste malo nauljili, pa tako masnom pređete po dnu tiganja.To sam videla da radi moja ćerka, kaže to je videla na Youtube...
Odredite prema obimu vašeg tiganja koliko ćete sipati testa za jednu palačinku. Palačinke su lepe samo onda kad su tanke i kad nisu masne.
Ne dozvolite da palačinke imaju crne tufne po sebi, smanjujte temperaturu kako bi dok se peku ostale lepe i svetle boje.
Gotove palačinke slažite na jedan tanjir.Kada potrošite svo testo i ispečete sve palačinke,premažite ih pripremljenim džemom.
Naravno da palačinke možete premazati na hiljade načina, prema ukusu, ali ukoliko želite da ih prelijete filom od pavlake, onda je dobar samo džem od kajsija ili možda još,džem od šipaka.
Naravno da palačinke možete premazati na hiljade načina, prema ukusu, ali ukoliko želite da ih prelijete filom od pavlake, onda je dobar samo džem od kajsija ili možda još,džem od šipaka.
Fil od pavlake
Ovaj fil se pravi tako što čašu pavlake umutite sa 4 kašike šećera i šoljicom jogurta.Mutite da dobijete fil koji se lepo razmazuje i ima gustinu testa za uštipke.
Palačinke prvo premažete filom od džema i slažete u činiju. Kada popunite dno činije filovanim palačinkama prelijete ih filom od pavlake. Onda ređate drugi red palačinki s džemom , pa preko njih fil od pavlake i tako sve do poslednje palačinke i poslednje kašike fila.
Možete ih odmah poslužiti ili ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi ili frižideru...Biće lepe kako god okrenete. Nema pomoći, nećete im moći odoleti.
Ovaj fil se pravi tako što čašu pavlake umutite sa 4 kašike šećera i šoljicom jogurta.Mutite da dobijete fil koji se lepo razmazuje i ima gustinu testa za uštipke.
Palačinke prvo premažete filom od džema i slažete u činiju. Kada popunite dno činije filovanim palačinkama prelijete ih filom od pavlake. Onda ređate drugi red palačinki s džemom , pa preko njih fil od pavlake i tako sve do poslednje palačinke i poslednje kašike fila.
Možete ih odmah poslužiti ili ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi ili frižideru...Biće lepe kako god okrenete. Nema pomoći, nećete im moći odoleti.
Zato što su sočne!
Zato, jednostavno!