5. 12. 2009.

Spanać nije samo za Popaja

SPANAĆ U MLEKU




1 kg spanaća

1 manji luk

začin c

malo šećera

malo brašna                                                   

½ l mleka

čen belog luka





Na pijaci možete odmah kupiti očišćen list spanaća, a ako takav ne nađete moraćete sami da ga preberete,odstranite koren i peteljke do lista.Dok spanać čistite i perete stavite u veću šerpu ,onu za supu, do pola vode i pustite da proključa.U proključalu vodu spustite očišćen i opran spanać i vrlo kratko ga obarite,dva tri minuta,taman toliko da list bude mekan.Procedite ga u velikoj cedilici i onda ga na dasci iseckajte.To se radi tako što celokupnu masu iz cediljke prebacite na dasku i nožem ga isečete kao da je kolač koji sečete na male kockice.Tu ga i ostavite da se još dodatno iscedi.

Za to vreme pravite osnovu budućeg jela.U šerpicu srednje veličine, sipate malo ulja,tek da prekrijete dno i kad se ulje zagreje propržite manju glavicu sitno iseckanog luka ili pola glavice većeg luka. Dok luk dinstate pospite ga sa malo šećera (kao da solite nešto) i stalno ga mešajte varjačom i kontrolišite da ne zagori..Kad luk omekša sipate ravnu varjaču brašna.Propržite brašno i luk kratko,izmaknite šerpu sa ringle i stavite spanać na zapršku.Promešate malo varjačom tek toliko da spanać uvaljte u zapršku i dospite šolju mleka.Vratite šerpu na rinlglu i promešajte tek toliko da se ujedine sastojci.Sada pratite kako se čorbica od mleka zgušnjava i po malo dosipate još mleka tako da imate finu gustinu.Stalno pazite da nema burnog krčkanja jer će se mleko zgrudvati,u najgorem slučaju moše i da zagori.Kad spanać počne da krčka odmah smanjite temperaturu ringle na minimalnu i pospete začin c kako bi ste jelo osolili..Jelo je sada skoro gotovo.Skinite ga sa ringle.Probajte i doterajte ukus dodavanjem začina c ili soli.Pospite ga sa sitno seckanim čenom belog luka,promešajte i gotovo.Pazite da se ne prevarite kad solite.Uvek imajte u vidu da vruće jelo,tek spremljeno vara čulo ukusa.

Ovako spremljen spanać služite uz pavlaku i meso po izboru.(pečena piletina,pohovano pileće belo meso,pljeskavice..) Međutim, nemojte propustiti priliku da ga poslužite i sa prženim jajetom na oko.U tanjir sipate spanać,dodate mu malo pavlake,a odozgo prženo jaje na oko.Prelepo je!Spanać je jelo koje se ne podgreva i zato ga pojedite dok je topao.

Spanać u mleku je jelo blagog ukusa kao i boranija u mleku i zaista zauzima mesto prave poslastice.

Sarma,sarma,sarmica

SARMICE OD ZELJA




700 gr mlevene juneće plećke
1 šolja pirinča
1 glavica luka
začin c
tri veze zelja
kiselo mleko za posluženje


Kod pripreme ovog divnog laganog jela prvo napravite isti fil kao i za punjenu papriku.

Kad završite fil,odložite ga na stranu i stavite da proključa 2-3 l vode koja će vam trebati da poparite lišće zelja.

Dok se voda zagreva potrebno je pripremiti lišće zelja, a tu može da nastane jedina poteškoća u pripremi ovog jela jer može doći do kidanja lišća.Nemojte se obeshrabrivati jer je postupak vrlo jednostavan.



Tri veze zelja ,to je oko 30 listova, prvo operete,a zatim oslobodite zadebljanja od peteljki.To se radi malim oštrim nožićem od mesta gde ste skratili peteljku.Tu zarežete, fino nožićem skidajte zadebljanje u pravcu vrha lista.U početku ćete cepati list ali brzo se nađe sopstveni način najlakšeg izvođenja ovog zahvata. Kad završite ovo, uzmite neku plitku posudu,možda malu tepsiju i onda stavite 2-3 lista pa prelijete vrelom vodom pa opet 2-3 lista pa prelijete vodom.Onda ove listove izvadite na tanjir, pa ponavljate proces do poslednjeg lista.

List treba da bude mek toliko da se lepo umotava ali ne i toliko da se raspada dok umotavate fil.

Uzimate popareni list,stavljate kašiku fila pa umotavate:prvo bočne strane prema sredini,pa od peteljke umotavate ka vrhu lista.Slažete sarmice u šerpu, ovde nije potrebno da prekrivate dno liskama zelja,zalijete vodom tako da nivo vode bude nešto niži od poslednjeg reda sarmica.Čim jelo provri smanjite temperaturu da lagano krčka narednih pola sata.

Na kraju sarmice zapržite belom zaprško: U manji tiganj sipajte ulja toliko da ga ne upije pola varjače brašna koju ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi dospite još malo ulja tako da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju saspite zapršku u vodicu između sarmica. Da bi se ujednačila gustina, protresite malo šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još par minuta.

Kad se jelo prohladi poslužite ga obavezno sa kiselim mlekom.

Ako ste totalni početnik ove sarmice je možda bolje praviti s lišćem od blitve jer taj list nije tako nežan kao list zelja.,a ukus je zanemarljivo drugačiji.


SARMA


Dve glavice kiselog kupusa
1 luk
1 kg mlevene juneće plećke
1 šolja pirinča
po želji:- seckana slanina,
- raskuvano suvo meso sa kostiju
začin c
aleva paprika
po želji biber i ljuta aleva parika







FIL OD MLEVENOG MESA ZA SARMU
I SAVIJANJE SARME

Sarmu možete praviti sa potpuno istim filom koji se koristi i za punjenu papriku i nećete pogrešiti.Radi se o tome da postoji mnogo varijacija u pravljenju ovog jela što je stvar ukusa.Kad pripremite sarmu nekoliko puta shvatićete da je princip isti, a nijanse su stvar ukusa onih za koje se priprema.Evo jedne moguće varijacije za pripremu sarme.

U osnovi pravite isti fil kao i za punjene paprike, s tim
što polazite od toga da se sarma pravi zimi, a tada
volimo da jedemo suva i dimljena mesa.Zato pođite od sebe i onih za koje kuvate.Tako ćete dok dinstate luk dodati i sitno seckanu slaninu, a možete i da
obarite dimljene kosti, pa svo meso koje skinete sa njih,onako usitnjeno, dodajte na taj luk i slaninicu, ako volite ljuto,dodajte bibera i ljute aleve paprike.Zatim postupite kao i u pripremi fila za punjenu papriku.Jedino što predstavlja bitnu razliku je količina začina c ili soli.Neko uopšte ne soli ovaj fil jer su svi sastojci dovoljno slani.Vi procenite! Ostavite fil i pripremite listove kupusa.Za kilogram mlevenog mesa potrebne su dve srednje glavice kiselog kupusa.

Prvo očistite list kiselog kupusa od zadebljnja koje ima pri korenu.Listove dobro isperite kako sarma ne bi bila prekisela i preslana.Da bi ste znali koliko ćete ispirati list, prvo ga probajte.Da li je slan,kiseo,koliko je jak ukus?

Kad punite list, stavite ga na dlan i na strani gde je bila peteljka, a koju ste otklonili, stavite dve kašike fila ,pa preklopite list sa bočnih strana, a onda sve urolate po dužini od peteljke prema vrhu lista,stežući dovoljno da se fil ne rasipa. Trudite se da pravite male sarmice.Lepše su!Tako sve dok ne potrošite sav fil.

Na dno šerpe poslažete listove kiselog kupusa, pa sarme,pa može koji režanj slanine,pa sarma ,pa koje suvo rebarce i tako redom...Sve nalijete vodom, nešto malo ispod nivoa poslednjeg reda sarmi i krčkajte jelo 2-3 sata...Sarma se zaista kuva sama i jede se nekoliko dana.Divota!Neko voli i da zaprži jelo na kraju ,a neko ne.Vi odlučite.Zaprška se pravi kao za pasulj.

GRAŠAK

GRAŠAK S KNEDLICAMA




1 pakovanje smrznutog graška

1 glavica luka

začin c

trunčica šećera

malo brašna

1 jaje

malo ulja



Grašak može da se pravi na mnogo načina i sigurna sam da je svako imao prilike da ga proba u više varijanti.Ja vam nudim recept za grašak koji se služi kao prilog mesu.

Jednu veću glavicu luka iseckajte i malo prodinstajte na ulju.Dodajte pakovanje smrznutog graška,izmešajte malo i pospite prstohvatom šećera.Dodajte i malo vode i pustite da krčka 10-tak minuta.Dodajte začin c, ravnu varjaču, i kad tečnost skoro ispari izmaknite sa vatre i pospite jednu ravnu varjaču brašna.Izmešajte,vratite na ringlu i dospite dve šolje vode.Sada jelo pustite da krčka na tihoj vatri i posle pola sata proverite da li je zrno graška kuvano.Obično je potrebno oko pola sata da se zrno skuva i tada u čorbicu ubacite sitno seckano peršunovo lišće i malo seckane mirođije.

Dok se jelo lagano krčka zamutite knedlice:

Jedno jaje umutite u tanjiru sa pola šolje brašna,malo soli,tek da ne budu potpuno neslane, i kašikom ulja.Dosipati u toku mućenja malo vode tako da se dobije smesa gustine kao za uštipke.Da bi knedlice bile meke,ukusne i da bi narasle potrebno ih je dobro umutiti tako da se prilikom mućenja vide mehurići.Sada kašičicom zahvatiti testo i spuštati u grašak.Ako je knedlica ostala kompaktna onda ste uspeli ,a ako se rasipa u čorbici onda dodajte u testo još malo brašna da ga zgusnete,umutite još malo i ponovo probajte.Važno je da knedlice spuštate u čorbicu jednu pored druge i nemojte odmah pokušavati da mešate jelo varjačom.Pustite da se knedlice skuvaju uz povremeno protresanje šerpe na ringli. Tada je i jelo gotovo. Na kraju probajte jelo i doterajte ukus sa začinom c ako treba da se dosoli.Poslužite grašak sa piletinom,šniclama,pljeskavicama... Salata po izboru.

2. 12. 2009.

Boranija u mleku

BORANIJA U MLEKU




Pakovanje smrznute boranije

1 manji luk

2 šolje mleka

začin c

po želji čen belog luka

malo brašna

trunčica šećera







U šerpici od tri litre,propžite manju glavicu crnog luka dok ne dobije zlatastu boju.Odmah na to saspite pakovanje smrznute boranije,žute ili zelene,nema nikakve veze,i dolijte čašu vode.Sačekajte da boranija provri i dolijte još jednu čašu vode.Pustite je da jako krčka i da voda kojom je zasuta napola ispari ,a to je posle jedno desetak minuta,i onda je pospite s jednom ravnom varjačom začina c i jednom kašičicom šećera.Malo promešate i dodate još jednu šolju vode i puste da i dalje jako krčka i da za desetak minuta voda uvri skoro potpuno.Kad kažem «potpuno» mislim da nikako ne dozvolite da voda nestane,već jasno vidite da vode ima ali sasvim malo.Tada skinete šerpu sa ringle i poprašite jelo sa ravnom varjačom brašna.Promešate nežno varjačom i vratite na ringlu ali odmah sipate šolju hladnog mleka.Kako se mleko zagreva primetićete i da se čorbica zgušnjava.Možete pomalo da promešate varjačom i ako ste sipali više brašna dodajete po malo mleka kako biste postigli željenu gustinu.Pazite,ne kuvate puding već prelepu i prefinjenu čorbicu.Pravu meru ćete pronaći već posle prvog kuvanja.Lako je razblaziti čorbicu ali joj gustinu ne možete povratiti. Čim se pojave nagoveštaji ključanja ringlu isključite i sačekajte još koji sekund. Jelo nikako ne sme da burno i dugo ključa jer će se mleko zgrudvati,a to ne izgleda lepo.Poenta je da posle posipanja brašna i dosipanja mleka dozvolite da se stvori fina čorbica .Na kraju ako volite pospite je sitno iseckanim čenom belog luka.

Jelo se služi uz pavlaku i meso po izboru.

Važno je da jelo ne presolite,zato prvi put sipajte malo zažina c a na kraju kad sve bude gotovo doterajte ukus.

Sarmice od zelja

SARMICE OD ZELJA

sarmice od zelja i blitve



700 gr mlevene juneće plećke

1 šolja pirinča

1 glavica luka

začin c

tri veze zelja

kiselo mleko za posluženje





Kod pripreme ovog divnog laganog jela prvo napravite isti fil kao i za punjenu papriku.

Kad završite fil,odložite ga na stranu i stavite da proključa 2-3 l vode koja će vam trebati da poparite lišće zelja.

Dok se voda zagreva potrebno je pripremiti lišće zelja, a tu može da nastane jedina poteškoća u pripremi ovog jela jer može doći do kidanja lišća.Nemojte se obeshrabrivati jer je postupak vrlo jednostavan.



Tri veze zelja ,to je oko 30 listova, prvo operete,a zatim oslobodite zadebljanja od peteljki.To se radi malim oštrim nožićem od mesta gde ste skratili peteljku.Tu zarežete, fino nožićem skidajte zadebljanje u pravcu vrha lista.U početku ćete cepati list ali brzo se nađe sopstveni način najlakšeg izvođenja ovog zahvata. Kad završite ovo, uzmite neku plitku posudu,možda malu tepsiju i onda stavite 2-3 lista pa prelijete vrelom vodom pa opet 2-3 lista pa prelijete vodom.Onda ove listove izvadite na tanjir, pa ponavljate proces do poslednjeg lista.

List treba da bude mek toliko da se lepo umotava ali ne i toliko da se raspada dok umotavate fil.

Uzimate popareni list,stavljate kašiku fila pa umotavate:prvo bočne strane prema sredini,pa od peteljke umotavate ka vrhu lista.Slažete sarmice u šerpu, ovde nije potrebno da prekrivate dno liskama zelja,zalijete vodom tako da nivo vode bude nešto niži od poslednjeg reda sarmica.Čim jelo provri smanjite temperaturu da lagano krčka narednih pola sata.

Na kraju sarmice zapržite belom zaprško: U manji tiganj sipajte ulja toliko da ga ne upije pola varjače brašna koju ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi dospite još malo ulja tako da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju saspite zapršku u vodicu između sarmica. Da bi se ujednačila gustina, protresite malo šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još par minuta.

Kad se jelo prohladi poslužite ga obavezno sa kiselim mlekom.



Ako ste totalni početnik ove sarmice je možda bolje praviti s lišćem od blitve jer taj list nije tako nežan kao list zelja.,a ukus je zanemarljivo drugačiji.

Specijalitet srpske kuhinje-S A R M A

SARMA

Dve glavice kiselog kupusa
1 luk
1 kg mlevene juneće plećke
1 šolja pirinča
po želji:- seckana slanina,
- raskuvano suvo meso sa kostiju
začin c
aleva paprika
po želji biber i ljuta aleva parika



FIL OD MLEVENOG MESA ZA SARMU

Sarmu možete praviti sa potpuno istim filom koji se koristi i za punjenu papriku i nećete pogrešiti.Radi se o tome da postoji mnogo varijacija u pravljenju ovog jela što je stvar ukusa.Kad pripremite sarmu nekoliko puta shvatićete da je princip isti a nijanse su stvar ukusa onih za koje se priprema.Evo jedne moguće varijacije za pripremu sarme.
U osnovi pravite isti fil kao i za punjene paprike, s tim što polazite od toga da se sarma pravi zimi,a tada volimo da jedemo suva i dimljena mesa.Zato pođite od sebe i onih za koje kuvate.Tako ćete dok dinstate luk dodati i sitno seckanu slaninu,a znam i neke koji skuvaju dimljene kosti,pa svo meso koje skinu sa njih,onako usitnjeno dodaju na taj luk i slaninicu, ako volite ljuto,dodajte bibera i ljute aleve paprike.Zatim postupite kao i u pripremi fila za punjenu papriku.Jedino što predstavlja bitnu razliku je količina začina c ili soli.Neko uopšte ne soli ovaj fil jer su svi sastojci dovoljno slani.Vi procenite! Ostavite fil i pripremite listove kupusa.Za kilogram mlevenog mesa potrebne su dve srednje glavice kiselog kupusa.
Prvo očistite list kiselog kupusa od zadebljnja koje ima pri korenu.Listove dobro isperite kako sarma ne bi bila prekisela i preslana.Da bi ste znali koliko ćete ispirati list, prvo ga probajte.Da li je slan,kiseo,koliko je jak ukus?
Kad punite list, stavite ga na dlan i na strani gde je bila peteljka,a koju ste otklonili, stavite dve kašike fila ,pa preklopite list sa bočnih strana, a onda sve urolate po dužini od peteljke prema vrhu lista,stežući dovoljno da se fil ne rasipa. Trudite se da pravite male sarmice.Lepše su!Tako sve dok ne potrošite sav fil.
Na dno šerpe poslažete listove kiselog kupusa, pa sarme,pa može koji režanj slanine,pa sarma ,pa koje suvo rebarce i tako redom...Sve nalijete vodom, nešto malo ispod nivoa poslednjeg reda sarmi i krčkajte jelo 2-3 sata...Sarma se zaista kuva sama i jede se nekoliko dana.Divota!Neko voli i da zaprži jelo na kraju ,a neko ne.Vi odlučite.Zaprška se pravi kao za pasulj.

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...